Pluimveehouderij

Nieuws 6908 x bekeken 55 reacties

Dijksma verwijst kippenboeren naar de bank

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw wil pluimveehouders die het financieel moeilijk hebben niet tegemoet komen.

Ze ziet de lage eierprijs en de hoge voerkosten als een tijdelijke verstoring van de markt die geleidelijk oplost.  “Het is de verantwoordelijkheid van het pluimveebedrijfsleven om met de banken afspraken te maken om deze periode te kunnen overbruggen”, aldus Dijksma in een Kamerbrief.

VVD-Kamerlid Helma Lodders vroeg aandacht voor de situatie van de pluimveehouders. Ze pleitte ervoor om het naleven van het kooiverbod in de EU strikter te handhaven in verband met oneerlijke concurrentie. Dijksma wil dit nog niet omdat Italië en Griekenland in september met een update komen over de naleving van het kooiverbod.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  Dijksma persoonlijk aansprakelijk stellen, zij als secretaris is immers verantwoordelijk voor dat onze pluimveehouders niet meer in kooien de eieren kunnen produceren, als het wel kon zouden er door mijn minimaal 365 eieren meer geconsumeerd worden, nu eet ik er geen, teveel kans op verontreinigingen

 • hvhvof1

  Hallo schoenmakers1, ga lekker aan de grens staan, kun je lekker Spaanse en eieren uit Italie en Oekraine kopen voor een prikkie.

 • pietenhennie1

  Volgende keer toch maar niet weer op de VVD stemmen.
  De hele liberalisering van deze mensen brengt ons niets.
  Als u het nog niet wist als pluimveehouder hoop ik dat u het gaat begrijpen

 • De Toekomst

  Wat nou een update in SEPTEMBER 2013!1 het kooiverbod is toch van januari 2012, dan valt er niks meer te update. Ze gaan natuurlijk nog maar eens om uitstel vragen, en zijn zo weer een jaar verder. en ja collega's denk er om dat WIJ de regeltjes goed naleven anders krijgen WIJ hoge boete's. we zijn natuurlijk zo'n gemakkelijk slachtoffer!!!!!!!!!!!

 • LOL

  Mevrouw Dijksma bestaan banken nog die lenen immers niks meer uit, ze halen alleen binnen, laat staan dat ze bij financiëren. Bij Financiëren (dikke van dalen zegt)= extra krediet geven. Komt niet meer voor in de dikke van Dalen, aflossen en nog eens aflossen dat verwachten ze van elke ondernemer en anders niks!!!!!

 • alco1

  @Rientjes. Lees nou eens je eigen woorden: Ze lenen niets meer uit, ze halen alleen binnen. 'Ze lenen niets meer uit, omdat er te weinig binnenkomt'. De marge van solvabiliteit is bereikt.

 • koen.kerkhof1

  Blijkt toch maar weer dat we van mevrouw Dijksma ( lees PVDA ) helemaal niets kunnen verwachten. Dat ze geen financiele middelen kan verstrekken is duidelijk, maar ze zou wel kunnen pleiten voor een gelijk speelveld in Europa. Waar hebben we Europa anders voor?

 • bankivahoen

  Als je als overheid op de geheime agenda met stip op 1 hebt staan agrarisch Nederland om zeep te helpen dan zal ze als laatste een pleidooi voor een gelijk speelveld vragen ! Als men trots en begaan was met enigerlei vorm van voedselproductie dan kom je niet aan met iemand die totaal onbekwaam is , het is een schande dat men de landbouw opscheept met iemand die geen enkel spat verstand van de sector heeft ! Zo zie je dat je als sector op geen enkele wijze serieus genomen wordt !

 • jehanvankroaks

  Ik ben gelukkig geen legkippen houder....
  Maar als de Nederlandse legpluimveehouders dit zomaar pikken ( buitenlandse kooi eieren Europa in) verwacht ik dat er binnen zeer korte termijn bedrijven te koop aangeboden worden.
  Het minste wat jullie aan jezelf verplicht zijn is om je te laten horen !!!
  Ga de snelweg op met een aantal tractoren...... kost niet veel en je krijgt ( als je het goed doet) een MASSA PLUBLICITEIT !

 • puinhoop

  Partij Van De Armoede, blijkt overduidelijk!!!!!

 • koestal

  pikorde van Dijkksma

 • porky 1

  dit kabinet is er alleen voor om het land achteruit te helpen laat staan ondernemers te helpen ,
  maar had je anders verwacht ze hebben nergens verstand van en maken er ook geen tijd voor
  en als ze al tijd hebben dan doen ze wel gezellige dingen met hun voorlichster (samson)

 • niest028

  Nu hebben we een partij van de dieren en wakker dier (niet dat we daar blij mee moeten wezen).... , maar nu laten ze zich niet horen v.w.b. kooi kippen in oostblok landen en zuid Europa wat hier maar weer gedumpt wordt. Dat moet voor dat soort instanties toch net net zo erg wezen. Zeker te moeilijk....

 • Spruit12

  De agrarische sector is één van de weinige sectoren die in deze crisistijd nog weet te groeien (vooral export). We weten (bijna) allemaal dat de export ons uit de crisis kan helpen. De kip met de gouden eieren slachten is daarom geen goede actie, maar dat dringt in Den Haag nog niet helemaal door.

 • Momfer

  niest028,daar durven die slabakken niet
  tegen te protesteren want daar worden
  ze neergeknuppeld en tot nertsenvoer
  verwerkt.

 • BoB de Bakker

  @niest028 en @4007ib,ik denk toch dat we ze het onder de neus moeten wrijven, bijv. dat in beschuit eieren zitten van gekwelde kippen. Ik denk dat ze dat zelf niet eens door hebben.

 • ed12345

  Ondanks dat de landbouw goed is voor een groot percentage van de nedelandse export en dus betalings balans is het de regering nog geen ministerie meer waard dus ik zou zeggen maak je niet al te veel illusies wat begrip van de overheid betreft Zoals ik toen ook al heb gezegt de directe connectie is weg

 • Elevage

  die eieren zijn in ieder geval de stuntaanbiedingen van de AH, want daar halen ze de marge uit!!

 • peter25

  straks allemaal op wilders stemmen

 • W Geverink

  Tja daar sta je dan met je goeje gedrag. Het is te hopen dat jullie in het oosten nog een mooi bedrag gebeurd hebben voor jullie legbatterijen waarvan de productie nu jammer genoeg weer terug komt naar Nederland.

 • overheid

  Als de prijs van eieren te laag is (in verhouding tot de productiekosten), dan is er blijkbaar teveel aanbod in relatie tot de vraag. De standaard economische vergelijking. Vanwege de lage prijs van de eieren, zal de vraag niet veel groter worden. Het aanbod zal dus moeten krimpen.

  Ik geloof er namelijk niets van dat zodra er weer kooi-eieren in de schappen liggen er ineens veel meer eieren geconsumeerd gaan worden. De hedendaagse mens is vooral begaan met dierenleed etc. Juist het aanbod van niet-kooi eieren zou dus moeten leiden tot een hogere vraag.

  Het wederom opnieuw produceren met kooien (geuite wens) leidt tot een nog groter aanbod. Dit zal economisch gezien dus zeker niet leiden tot hogere prijzen, het tegenovergestelde zal het geval zijn. Dit zal slechts leiden tot meer faillisementen.

  Een gelijk speelveld in Europa is echter wel van groot belang. Als daar harde afspraken met termijnen over zijn gemaakt, lijkt het mij niet meer dan logisch dat EU landen elkaar hierop vergen. Ik kan mij voorstellen dat EU landen bv. een importheffing gaan opleggen voor eieren bij landen waar de maatregelen vertraagd worden ingevoerd. Op zo'n manier blijven alle eieren in de EU van gelijke waarde en is eerlijke concurrentie het geval.

 • Mudvat

  Had maar een vak geleerd kippenboeren, was maar in de techniek gegaan dan hadden jullie een goede boterham ook nu in de crisis.
  Voor kippenboer hoef je niet te leren toch,dat word je door achter je vader aan te lopen.
  Hebben jullie wel een gehoord van ondernemers risico, daar hoort ook bij dat je bij de poot genomen wordt door andere Europeanen.

 • joopi

  mudvat grappenmaker landbouw is tegenwoordig een hbo vak

 • gvanlaar

  mudvat jij snapt niks van de agrarische sector. als je er iets van begreep dan zou je niet zo'n achterlijke opmerking maken dat kippenboeren maar een vak hadden moeten leren!!! net als joopi zeg ik dat landbouw tegenwoordig hbo niveau is en soms mischien wel universitair!!

 • Mudvat

  Ja ik weet ook wel dat landbouw een beroep is op hbo niveau.
  Maar de landbouw gedraagt zich er vaak niet na vooral op PR gebied.
  Men staat te vaak te jammeren aan de weg op lbo niveau.
  Zorg in de totale landbouw nou eens, voor een duidelijk, voor een ieder herkenbaar PR team.
  Kijk eens naar de reclame van diverse winkelketens die werken al jaren met dezelfde mensen.
  Ik werk zelf bij een groot bedrijf, daar zitten een viertal dames de hele dag beroepsmatig te Facebooken en te Twitteren om positief in beeld te blijven bij onze consumenten.
  En ons PR team die bombardeerd 7 dagen in de week professioneel ieder negatief verhaal van over de hele wereld tegen ons bedrijf.
  Agrarisch Nederland doe er wat aan, verkoop jullie bedrijfstak beter en zit niet direct te jammeren, daar houdt niemand van.
  Ik weet heus wel waar ik over praat, ik ben een boerenjongen, die werkt bij een wereldconcern die ook agrarischeprodukten verkoopt.

 • John Claessens

  Waarom geen eieren in de schappen met code 3 erop . Laat consument kiezen en je zult zien dat het werkt en dat de Retail hogere omzetten genereren . Zo versterk je mekaar zonder moddergooien naar elkaar . Samen sterk geeft iedereen bestaansrecht en marge . Daar gaat het om !

 • kleitokkers

  Emigreren en een batterei stallen zetten is ook een goed alternatief.
  De wereld is zooooo groot

 • hvr

  Helemaal eens met Mudvat #25. En kleitokkers (#27): ga jij maar lekker emigreren; het zal jouw tijd inderdaad wel duren, die verpesting van de aarde, ik zeg: doen!

 • Leo van Malsen

  @jehanvankroaks; Helemaal mee eens. Veel boeren hebben wel een mening over het onrecht wat hen wordt aangedaan, roepen er kwaad iets over in hun stallen, schrijven er desnoods wat over op een blog als dit, maar echt de barricaden op gaan......?

 • neo1966@live.nl

  Je moet eerst een bank zijn voor je steun krijgt

 • niest028

  #29
  het is misschien lullig, maar we zijn daags aan het werk, dus van op de barricaden staan komt niks.

 • Mudvat

  Werken is geen ondernemen.
  Ondernemen is een totaal pakket.
  Administratie, boekhouden, certificeren, presenteren, PR, uitstraling, weten wat er gevraagd wordt in de wereld van uit jouw onderneming gezien, uitstraling, handel, enzovoort en als laatste werken.
  Want je kunt nog zo hard werken als je niet voldoet aan het totaal pakket van ondernemer zijn begin er dan niet aan.
  Want dan ben je alleen maar geschikt als schreeuwer op de barricade.

 • Bison

  Sorry maar volgens mij is 'ondernemen' iets op touw zetten dat nog niet eerder gedaan is,.m a w..blaze your own trail en niet een karrespoor volgen.
  Melk,rund/varkes/kippen vlees, akkerbouw gewassen enz is gewoon commodities produceren wat al honderden jaren word gedaan.
  Tegenwoordig betekent dat.. steeds harder werken voor steeds minder.(karrrespoor dus en altijd in het stof van de voorgangers)

 • l coumans

  helemaal mee eens Bisonheb ik niks aan toe tevoegen

 • niest028

  #32 er zit wel wat in wat je zegt, maar je kunt niet verwachten dat ieder productiebedrijf (dat zijn wij pluimveehouders nu eenmaal) ieder als individueel bedrijf een eigen PR team heeft. Een bedrijf met 120.000 hennen zou daar meer tijd voor kunnen vrijmaken. Een gemiddeld bedrijf van tussen 30000 en 60000 hebben daar gewoon geen tijd voor. Dan gaat het simpelweg ergens anders weer van af.

 • Mudvat

  Of is het nog zo klein wat je onderneemt of wilt ondernemen het moet een wouw gevoel geven en daar ben je een totaalpakket voor nodig.
  Alles moet kloppen, zo niet, begin er niet aan of ga er niet mee door.
  Op een bedrijf kunnen de kippen nog zo goed leggen maar als het een grote troep is, de boer loopt ook rond in een vieze overal, dan kun je het wel schudden. Dan deugen de eieren bij voorbaat niet al zijn ze nog zo goed.
  Dan hapert het totaal pakket. Denk daar maar eens over na.

 • bankivahoen

  Als het rondom het bedrijf een grote troep is weet je van te voren dat er aan de binnenkant ook vaak geen topprestaties geleverd worden , kortom dan is het bedrijf al langzaam aan het afsterven . En aan hautain gedrag hier schiet geen mens iets mee op Mudvat@ , het doet me niks als iemand voor een wereldconcern werkt !

 • Mudvat

  Dat bankivahoen het niks doet dat ik, mudvat voor een wereldconcern werk, daar wordt ik niet anders van, ik ben en blijf een boerenzoon.
  Maar waar een iedere in agrarisch Nederland goed over moet nadenken is, dat alles moet kloppen.
  Als wij bij een bedrijf komen waar wij wel zaken misschien wel mee willen doen, dan letten wij op ieder detail en dat is een lijst die meer punten inhoud dan menig certificering.
  In Nederland voldoen maar een klein aantal bedrijven aan onze maximale
  eisen. Dat wil niet zeggen dat het een puinhoop is.
  Maar menig een vergeet dat je 7 dagen in de week 24 uur per dag een bedrijf bent. Deze zomer zagen wij op een reportage van de zwartecross een caravan met daarop een tekst van een bepaald bedrijf met daarvoor een stel zuipende jongelui, erg gezellig, maar het straalt niet direct uit waar het bedrijf zo trots op is. Het heeft onze aandacht via Google, Facebook en Twitter en via andere kanalen. Wij hebben contact gehad met het bedrijf. Let op uw zaak!!

 • niest028

  #38 Even tussen door; voor welk 'wereld concern' werkt u dan?

 • v.d.Velden

  hij werkt bij de rijksoverheid (ww) daar zitten alle beterweters klagen klagen en als ze in de winkel staan gaan ze voor het goedkoopste

 • Mudvat

  Niest028.
  Gezien mijn functie kan ik niet zeggen bij wat voor concern ik werk.
  Ik werk bij een bedrijf die over de hele wereld toeleverancier is aan de grote M en over de hele wereld aan grote supers.
  In mijn vorige functies werkte ik bij McCain regionaal.
  Ik heb deze week vakantie en lees dan de boerderij en probeer u onder de aandacht te brengen hoe het gaat bij de grote concerns, dit alles om de landbouw wakker te schudden.
  De Nederlandse landbouw gaat mij aan het hart.

 • niest028

  #41 Ik weet ook wel, hoe dat werkt, ik heb in de techniek gewerkt bij een multinational die niet levert aan de landbouw. Dan komen er ook 'klanten' die kijken hoe het reilt en zeilt, en mede daarvan doen ze zaken of niet. Of stellen ze eisen waar wij dan weer aan moesten voldoen. Daar is niets mis mee, mits dat maar betaald word. Een groot bedrijf heeft overal een budget voor. Voor een eenmans bedrijf is dat gewoon veel moeilijker.

 • Mels

  Mudvat. Zit uw bedrijf nog te wachten op nieuwe leveranciers? Boerderij heeft mijn mail adres. Zou graag even zonder betweters bomen over ea :-).

 • Mudvat

  Mels.
  Ik werk bij een multinational als teelttechnicus net als niest028'
  Ik ga niet over de inkoop, ik adviseer.
  Ik bezoek bedrijven over de hele wereld, mijn richtlijn is Globelcap aangevuld met onze eigen regels en inzichten.
  In Nederland zijn dat de bedrijven ver boven gemiddeld.
  Het zijn grote akkerbouwbedrijven, veeteelt en ook veel grote biologische bedrijven.
  Verwerkingsbedrijven worden ook door mij bezocht b.v. Aviko, Friesland Campina enz.
  Ik bekijk het totale beeld van teler tot verwerker en alles wat daar om toe hangt, het moet allemaal kloppen.
  Ik kan wel zeggen Agrarisch Nederland let op zaak, er zijn overal in de wereld bedrijven die het beter doen dan menig Nederlandsbedrijf.
  En nu ga ik naar potato 2013 in Emmeloord.

 • Bison

  Geld zoekt geld, als je met vuile jatten in een overall loopt ben je niet in tel,..stropdassie aan en gemanicuurde nageltjes..ja dan wel.
  Je word eerder belazerd door een multinational dan door een kleine zelfstandige.

 • Mudvat

  Bison.
  Mensen die zo reageren als jij zijn bijvoorbaat kansloos in deze keiharde agrarische WERELD.
  Ik kom denk ik nooit bij jouw op het bedrijf.
  Met deze reactie heb jij je bijvoorbaat uitgeschakeld.

 • Zents beheer

  Ook mij mag je overslaan Mudvat, ik heb al genoeg managers langs zien komen. Zoals zo vaak eindigen ze hun 'glanzende' loopbaan bij de eerst volgende overname of worden voor die tijd door een manager die net iets meer te vertellen heeft op zij gezet.
  Nee laat mij dan maar mijn eigen plan trekken, zolang ik maar kan zeggen dat ik de eigenaar ben en zelf beslis.
  Ik doe bij voorkeur ook zaken met mensen die eigenaar, DGA of financieel betrokken zijn. Bevalt over het algemeen beter !
  Overigens ben ik de wereld ook al aardig rond geweest , en kan je vertellen dat de Nederlandse Agro-sector zich nergens voor hoeft te schamen !

 • bankivahoen

  Meelopende slaven gezocht Mudvat@ ? Moet je zeker niet bij Bison@ zijn. Zeker iets teveel commerciële lesjes gehad , die kweken zulke figuren! Veel succes in je keiharde wereld !

 • Mudvat

  Heren en dames ik ben blij met jullie reacties.
  Ik hoop en denk dat ik jullie voldoende aan het nadenken heb gezet over het feit hoe ik tegen de agrarische wereld aan kijk.
  Veel succes, val alstublieft niet in slaap, blijf wakker.

 • cornelis 22

  Mudvat or emptyhead that is the question

 • Bison

  Tut tut Mudvat,.. ''t kon je nog aardig tegenvallen hoe goed ik geslaagd ben in deze KEIHARDE agrarische wereld,.eigen baas op eigen grond en geen schuld om wakker van te liggen,....en jij?,..ja baas..uitstekend baas,,zal 't gelijk ff doen baas
  Ik ben er wel een die gewend is zijn eigen broek op te halen en nooit te veel luisterd heeft naar die zogenaamde adviseurs die alleen maar hun waren komen aanprijzen in de hoop een vet visje te vangen,...sign on the dotted line please yes yes ..thanks!!...he he.. got ye!

  Van mijn bedrijf weet jij toch geen kloot af of je moet een bison expert wezen...nee!!!?..nooit van gehoord!!!?..dacht ik al. Ik heb je ook niet nodig dus :-)

 • Mels

  Mudvat. Hard voorbjj rijden graag. De minachting druipt er vanaf. Werkelijk compleet mis. Veel commentaar tussen de regels maar ondertussen wel tegen minimale beloning je leveranciers steeds meer eisen opleggen die het product niet beter maken. Global gap is alleen in het leven geroepen om hele bedrijfstakken aan het werk te houden en heeft nimmer nog welk eender product beter gemaakt. Gemiste kans om Mudvat mijn plannen hadden interessant kunnen zijn. Zoek nu wel een ander die wel blij is....

 • l coumans

  beste mudvat een oud gezegde in zuidnederland van boven bond vanonder stront

 • koestal

  Dijksma heeft vroeger honderden millioenen uitgegeven voor kinderopvang aan oa. opa,s en oma,s ,die hoefden ook niet naar de bank

 • ruyterhoeve

  Jammer dat veel reacties ontaarden in een steekspel onderling terwijl de bedoelingen goed zijn. Voor degene die denkt fel te moeten zijn, stop je energie in het promoten van je bedrijf in de breedtse zin. De overheid ziet uiteindelijk het liefste dat we onder mekaar het niet eens zijn. Dat maakt de agrobusiness een makkelijke klant om te vertellen wat ze wel en niet mogen.
  En wij boeren klagen vervolgens maar wat graag aan de keukentafel. Ik ben wel eens jaloers op de Franse solidariteit. Zo gauw ze het ergens niet mee eens zijn gaan ze massaal aan blok de straat op. Zouden wij ook eens moeten doen, maar dan wel allemaal en alle neuzen 1 kant op. We zijn tenslotte toch nog steeds producenten van 1 van de primaire levensbehoeften,.....toch?

Laad alle reacties (51)

Of registreer je om te kunnen reageren.