Pluimveehouderij

Nieuws 1934 x bekeken 13 reacties

Campylobacter in 54 procent van bio-pluimveevlees

Lyngby - Deens onderzoek bevestigt dat biologisch pluimveevlees frequenter met campylobacter is besmet dan gangbaar pluimveevlees.

Het Duitse Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR) stelde dat eerder ook al vast. De Deense universiteit DTU is  tot de bevinding gekomen dat ruim 54 procent van het biologisch product campylobacter draagt. Gangbare pluimveevleesproducten daarentegen maar 19,7 procent.  Het vaakst treedt campylobacter jejuni op. Het onderzoek strekte zich uit over een jaar. De bevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift International Journal of Food Microbiology. Het BfR stelde in zijn onderzoek vast dat 60 procent van het pluimveevlees uit bio- en uitloopproductie besmet is met campylobacter. Voor gangbaar pluimveevlees was het cijfer 40 procent.

Laatste reacties

 • John Claessens

  Naar binnen met die dieren want we zijn ze aan het vergiftigen !

 • trijnie

  Gangbaar MAAR 19,7 % dat is dus ook nog 1 op de 5 kippen.
  Veel minder dan het biologisch maar nog veel te veel.

  En wat heeft dat met buiten lopen te maken? Het is toch een mest bacterie?

 • Lie

  @trynie, een stal kun je goed reinigen en ontsmetten daardoor is de infectie druk lager.

 • Broederijbrok

  Als ik het goed heb begrepen heeft het met leeftijd van het dier te maken.

 • northwest

  Je vraagt je soms af, hoe heeft de mensheid overleefd. :)

 • siebe66

  Dit zou eigenlijk op de voorpagina van de Telegraaf moeten staan.

 • jordi 1455

  @siebe66 mee eens, een aalt dijkhuizen had gelijk dat plofkip gezonder was.

 • John Claessens

  Binnen altijd beter , voedselveiligheid gegarandeerd en antibiotica vrij . Wanneer gaan de ogen eens open en worden de consumenten weer trots op ons als producenten . Vertel een keer het eerlijke verhaal .

 • trijnie

  Ik zou weleens in een kippenschuur willen kijken en wel in gangbaar en in bio, heb weleens een uitnodiging gehad maar hoor er niets meer over.
  Heb w.d. ook al eens aan het jasje getrokken hoe ze aan de wijsheid: plofkip komen, maar krijg doodleuk geen antwoord, wel petities om te tekenen maar dat doe je toch niet zomaar, wat moet je er nu van geloven?

 • kk

  @trijnie, dit wordt je kans bezoek een van de bedrijven op de aanhaak dagen van de NVP daar kun je bij een gangbaar bedrijf binnen kijken, en bij AH opendagen een bio bedrijf van binnen bekijken. Dus grijp je kans!!!!

 • trijnie

  kk dan hoop ik niet dat het er zo druk wordt als bij de varkensstal waar wij vanmiddag waren. Het was meer sminken, ijsjes eten, en koffie drinken. Daarnaast kon je nog op enkele kistjes staan om door de hoge raampjes naar de varkens kijken. De boer was tussen al het volk niet te vinden, laat staan dat je nog een woordje kon wisselen....Nee die open dagen die zijn zover bij de werkelijkheid weg, dan zoek ik liever iets op wat ook door de week open is.Ik was al bij een gangbaar- en biovarkensbedrijf geweest en daar heb ik veel gehoord en gezien.

 • Jeroen Rohaan

  Hallo trijnie;

  kijk even op de site van eimago of blij met een ei. Die heeft meerdere links met bedrijven die een bezoekersruimte hebben.
  Je bent er zeker welkom!

 • trijnie

  Dank jeroen.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.