Pluimveehouderij

Nieuws 12 reactieslaatste update:1 okt 2013

Agrifirm heeft nieuw voerconcept leghen

Apeldoorn - Soliq is een nieuw voerconcept voor leghennen van Agrifirm Feed waarbij leghennen een droog kernvoer krijgen waaraan op het pluimveebedrijf een vochtige legmix wordt toegevoegd. Dat vochtige voermengsel voorkomt selectief pikken, leidt tot uniformere koppels en een hoger legpercentage.

Vochtige voeding heeft duidelijke voordelen voor de gezondheid en ontwikkeling van de hennen. In het Soliq-mengsel plakken de grove en fijne deeltjes aan elkaar, waardoor de kippen niet meer selectief kunnen pikken en daardoor altijd alle voedingsstoffen binnenkrijgen. Het Soliq-mengsel bestaat uit 84 procent kernvoer en 16 procent legmix. Het drogestofpercentage van het mengsel is ongeveer 80 procent; standaard mengvoer bevat ongeveer 88 procent droge stof.

Agrifirm levert het droge kernvoer, zusterbedrijf Bonda de vloeibare eiwitrijke legmix, samengesteld uit restproducten uit de voedingsindustrie. Roxell, de Belgische fabrikant van voer- en drinkwatersystemen, levert het gepatenteerde doseersysteem waarmee de vloeibare, zure voercomponent in de stal aan het droge kernvoer kan worden gevoegd. Het vochtige voermengsel kan uitsluitend worden verstrekt met het Bridolay-spiraalvoergootsysteem van Roxell.

Agrifirm heeft het voerconcept beproefd op zijn proefbedrijf Laverdonk en sinds 2010 op twee praktijkbedrijven. Daar bleek het voerconcept te resulteren in een gunstiger voerconversie, lagere uitval en vier eieren per hen per jaar meer dan bij verstrekking van alleen mengvoer. Dit levert een financieel voordeel op van ongeveer 35 cent per hen. Daarbij komt een besparing op de voerkosten van ongeveer 10 cent.

Volgens Agrifirm kan een pluimveehouder bij 30.000 hennen de investering in een speciale silo van 50 kuub en de Roxell-doseerapparatuur in twee jaar terugverdienen. Bij meer hennen sneller.

Het Soliq-voerconcept wordt momenteel door twee legpluimveehouders uitgetest, de ene in Tholen, de andere in Uden. Beiden hebben twee identieke stallen; in de ene wordt het Soliq-voerconcept toegepast, in de andere wordt standaardmengvoer verstrekt. De eerste ervaringen: de hennen pakken het voermengsel beter en sneller op en de hennen zijn uniformer. Het productievoordeel moet later in de ronde blijken.

Meer informatie: www.soliq.eu.

Laatste reacties

 • ArendEnting

  Volgens mij heb ik in de jaren 90 van de vorige eeuw al eens geopperd om leghennen brij te gaan geven ipv droog meel. Je kunt er oa. een vaste w/v verhouding mee creëren. Ik vind het een interessante ontwikkeling.

 • Peka

  Het gaat hier niet echt om brijvoer. Het voer dat aan de kippen wordt gegeven is droogvoer gemengd met ± 20% nat voer. Het geheel is een vochtig mengsel, maar geen brij.

 • bankivahoen

  Het normale graanmengsel van agrifirm was dus niet goed genoeg ?

 • je kunt ook een paar water nozzels boven de voergoot maken, dat bind het voer ook

 • fred10marg

  45 cent voor 4 eieren is toch een mooie prijs
  waar krijg je die prijs

 • Peka

 • ja

  Zo wordt je concurrent van je zelf.

 • Farmer NL

  Ken verschillende klanten die al jaren vochtig voer met name aan de jonge hennen geven, werkt prima. Zowel met Bridomat als met gewone sleepketting overigens.

 • Leghen

  Als je goed leest hebben ze een probleem met selectief pikken en proberen ze het op te lossen door het voer vochtig te maken. Waarom maken ze het voer niet uniformer waardoor het selectief pikken gereduceerd wordt. De pluimveehouder mag weer investeren!

 • MJMW

  Inderdaad, dit is een concept dat reeds veelvuldig is toegepast ( oa met CCM ) en dat gaat heel goed. ( ook met sleepketting )

 • Voerboer

  Bekend is dat voer door een sleepketting continu gemengd wordt waardoor selectief pikken voorkomen wordt. Onderzoek toont aan dat daarom een sleepketting systeem ook betere resultaten geeft dan andere voersystemen.

 • Tuig

  Voeren er nog steeds boeren van Agrifirm?

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.