Pluimveehouderij

Nieuws

Weer actie Franse leghennenhouders

Ploumagoar – Vijftien Franse leghennenhouders hebben opnieuw actie gevoerd tegen de lage eierprijzen. De boeren blokkeerden een distributiecentrum van supermarkt Lidl in Ploumagoar in Bretagne waarbij tientallen dozen eieren stuk werden gegooid.

Franse pluimveehouders zijn de afgelopen weken al een aantal malen in actie gekomen. Bovendien hebben ze besloten zelf 5 procent van de eierproductie te vernietigen om de overproductie, die de oorzaak is van de lage prijzen, te bedwingen. Daarnaast hebben ze hulp gevraagd van de Staat om de situatie in de kippen- en eiersector te verbeteren.

Volgens de boerenkoepel FNSEA heerst in de kippensector in het algemeen "al maanden een crisis zonder precedent". Dat komt niet alleen door de lage eierprijzen maar ook door het wegvallen van de Europese exportsubsidie voor diepvrieskip en de ondergang van één van de grootste verwerkingsbedrijven, Groupe Doux. Door dat laatste zien tientallen kippenbedrijven zich geconfronteerd met grote schulden. Bovendien is recent een tweede grote verwerker, Groupe Amice Soquet, eveneens in financiële problemen geraakt terwijl Tilly-Sabco eind juli heeft laten weten voorlopig geen kippen meer in te kopen ‘totdat de economische situatie is verbeterd’.

FNSEA-voorzitter Xavier  Beulin heeft inmiddels met president Hollande gesproken over de moeilijke situatie. Volgens hem staan door het besluit van de Europese Commissie alleen al 5.000 banen op de tocht. Beulin heeft daarom de president gevraagd bij de Commissie aan te dringen op uitstel van het besluit. "Zonder markt, zonder afnemers, blijven de kippenhouders in een impasse verkeren."

Of registreer je om te kunnen reageren.