Pluimveehouderij

Nieuws 12 reacties

Wakker Dier: afzet 'plofkip' daalt

Amsterdam - De afzet van 'plofkip', ofwel gangbare kip via de supermarkten daalt. Dat meldt Wakker Dier dat zich baseert op gegevens van marktonderzoeksbureau Iri.

Iri heeft gegevens aan Wakker Dier toegespeeld die betrekking hebben op gegevens van zo'n 55 procent van alle supermarkten.

Uit de gegevens van Wakker Dier valt af te leiden dat de afzet van gangbare kip over het eerste half jaar met zo'n 3,5 procent is gedaald ten opzichte van vorig jaar. Die van scharrelkip en biologische kip groeit fors.

Wakker Dier heeft de cijfers naar buiten gebracht in reactie op beweringen van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, dat vorige week zou hebben gesteld dat de afzet van gangbare kip onder invloed van de campagnes van de actiegroep zeker niet af zou nemen. CBL-directeur Marc Jansen zegt nu dat de uitlatingen van de woordvoerder van het CBL niet goed zijn begrepen. "Waar op werd gedoeld vorige week zijn kleine verkooppiekjes van kip die vaak optreden nadat Wakker Dier weer iets nieuws lanceert", aldus Jansen. De CBL-directeur wijst er verder op dat Wakker Dier in wezen niets nieuws vertelt. "Uit de monitor Duurzaam Voedsel van het LEI blijkt de laatste jaren dat de afzet van duurzaam pluimveevlees en biologische pluimveevlees met één of meer sterren van de Dierenbescherming hard groeit, met dubbele cijfers voor de komma." Over 2012 meldt deze monitor een toename van de bestedingen van consumenten aan duurzaam pluimveevlees van 38,2 procent. De totale bestedingen aan pluimveevlees groeiden met 11,3 procent.

Het productschap pluimvee en eieren publiceert vier keer per jaar kwartaalcijfers over de huishoudelijke verkopen van pluimveevlees. Deze gegevens zijn gebaseerd op onderzoek van bureau GFK. Over het eerste kwartaal meldt het PPE een toename van 6,2 procent van de bestedingen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2012. Er is sprake van een volumetoename van 3,8 procent. Hoewel deze gegevens niet zijn uitgesplitst per soort pluimveevlees, valt uit de hogere bestedingen af te leiden dat er een verschuiving plaats vindt naar de duurdere duurzame kip.

Laatste reacties

 • bankivahoen

  Dit berichtje is een onderdeel van de misleidingstaktiek van wd en zodoende geen nieuws !

 • jp.bierema

  Als de vraag zo groot zal zijn wordt je wel gebeld of je wilt omschakelen.

 • jehanvankroaks

  CITAAT: Uit de gegevens van Wakker Dier valt af te leiden dat de afzet van gangbare kip over het eerste half jaar met zo'n 3,5 procent is gedaald ten opzichte van vorig jaar.
  Die van scharrelkip en biologische kip groeit fors.
  ANTWOORD: Wanneer de verkoop van biologische kip groeit van 2% naar 4 % is dat een stijging van 200% dat is idd fors.
  Daar kunnen we voor investeren en massaal overschakelen !!!
  ZO LUS IK ER NOG WEL MEER !

 • Khalid en zijn maten

  @jehanvankroaks, ik begrijp voor 150% wat jij bedoelt! De aantallen bio-, en scharrelvleeskuikens in Nederland zijn niet zo heel erg groot,dus ik vraag me af waarmee de toenemende vraag dan word aangevuld?

 • W Geverink

  Het reguliere braadkuiken is niet de meest 'politiek correcte' kip, maar wel de meest duurzame. Die twee dingen moeten niet door elkaar worden gehaald

 • truckfan

  we moeten met ze alle zo doorgaan dan gaat teminsten alles naar de donder duren kippen zoals ze willen en plofkippen is niks mis mee alle wetjes en regels zijn slecht en wie dit verzonden heeft moet is ze weken mee draaien bij de farm praten ze wel anders

 • jehanvankroaks

  Het is dus óók de uitgever van de boerderij en pluimveehouderij etc....
  die deze berichtgeving wijd en zijd plaatst en verspreid.

  Ik vraag me dus echt af waarom die dan niet het meer reële en eerlijke verhaal belicht.
  Van deze pers zou je toch iets meer mogen verwachten dan het goedkoop en klakkeloos overnemen van de berichten van wd.
  Van deze pers zou je toch mogen verwachten dat ze hoor en wederhoor zouden toepassen.
  Ik wens u allen een goed weekend.

 • jehanvankroaks

  Hans Huijbers, voorzitter van de ZLTO.
  Die noemde Wakker Dier en zijn hoofdman Sjoerd van der Wouw een prima, betrouwbare partner.

  http://www.boerderij.nl/Home/Blogs/2013/8/De-betrouwbaarheid-van-Wakker-Dier-1331918W/

 • alco1

  We moeten mensen aan het roer die als een bok op een haverkist reageren op al het misleidende onrecht wat over de landbouw uitgespuit wordt. Ze moeten ook de capaciteit hebben om dit duidelijk naar de burger toe uit te leggen en daar ontbreekt het vaak aan.

 • Dereek

  Zou Wakker Dier deze acties nu voeren voor de dieren of voor????
  Waar komt toch al dat geld vandaan om zoveel reclametijd op radio en tv te kunnen betalen?
  We maken ons heel druk over de besteding van het geld bij de stichting voor kankeronderzoek.
  Maar wat een stichting als Wakker Dier allemaal doet, dat is dan weer niet zo belangrijk.
  Zou de Pers dit dan willen uitzoeken,in plaats van als maar gewoon achter de verhaaltjes van Wakker Dier aan te lopen.

 • amvandermeij

  Wakker Dier en andere clubs krijgen € 3 mrd subsidie van de overheid. Daarmee bestrijden ze vaak het overheidsbeleid. De stelling over de plofkip (1 op de 2 is kreupel) is onbewezen; waar blijft de beroepsgroep om deze leugen te ontkrachten. En overheid! (pvda en vvd)waarom schrap je niet de helft van die € 3 mrd. Laat Wakker Dier financieel maar voor zichzelf zorgen.

 • antibioticasyndicaat

  Beste vandermeij, met alle respect: u kletst uit uw nek.
  - WD krijgt i.t.t. u als landbouwers, geen cent subsidie.
  Als u de moeite zoudt willen nemen, kunt u dat op hun site nagaan. Integendeel: recent werd nog miljoenen subsidie gegeven aan vleespromotie.
  - Dat - zelfs meer dan! - de helft van de plofkip kreupel is blijkt uit bijgaand onderzoek van de WUR. Figuur 4 op pagina 14.
  http://edepot.wur.nl/196648

  Verder misschien nog interessant voor u: alleen al het gebruik van voor de mens kritische antibiotica voor pluimvee kost in Europa elk jaar meer dan 1.500 ESBL-doden.
  http://wwwnc.cdc.gov/eid/article/19/8/12-0681_article.htm

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.