Pluimveehouderij

Nieuws 90 reacties

Vogelgriep treft legbedrijf in Tzum

Tzum - Een boerderij met ongeveer 9.000 legkippen in het Friese Tzum is getroffen door de vogelgriep. Het gaat om de milde H7-variant.

Dat meldt het ministerie van Economische Zaken zaterdag. De dieren zullen worden geruimd, omdat de milde variant van de vogelgriep kan veranderen in een gevaarlijker vorm. Ook wordt in een zone van ruim 1 kilometer rond het bedrijf een vervoersverbod voor pluimvee ingesteld. In die zone liggen geen andere pluimveehouderijen.

Het getroffen bedrijf heeft één stal en een buitenuitloop.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  geen mega, wel uitloop, weg met de dierenkwellers

 • schoenmakers1

  schijnbaar zelfs biologisch, dus helemaal niet zo logisch

 • trijnie

  Erg jammer voor de mensen die het treft.

 • wwortel

  aleen jammer trijnie?

  als het een duurzaam en diervriendelijke scharrelstal was geweest had je wel anders gepiept.

 • groot7731

  Enige oplossing: Kippen enten tegen vogelgriep! Straks mag er geen kip meer buiten lopen.

 • gerjan slingenbergh

  De trekvogels zijn wel erg vroeg dit jaar.

 • kleitokkers

  wel vreemd dat deze virussen niet in onze omringende landen zoveel worden gevonden.

 • l coumans

  nou beste kleitokkers wat niet wordt gezocht wordt ook niet gevonden

 • gerjan slingenbergh

  n Nederland worden buitenlopende kippen elke drie maanden onderzocht, in het buitenland is dat minder frequent.

 • Flyinghollander

  dit bedrijf is biologisch.

 • dwingeloo

  binnen houden die kippen word op moment toch niks verdiend

 • wimschaap

  kippen kun je niet meer buiten houden dat is niet verantwoord logisch denken alle vogels scijten zo op je kippen dit moet je niet meer willen

 • ALAMI

  Dit gaat voor Nederland ieder jaar herhaald worden. Er moet transparant naar de bevolking worden ingelicht. Vogelgriep is in Nederland al meerdere malen gedetecteerd! Opruimen zo snel mogelijk en verder boerenis de boodschap, zeuren en treuren help niet! Als een huis brand word die geblust en later terug hersteld,Verzekering etc.... komt in orde.

 • siebe66

  Ja hoor het is weer de biologische sektor die het treft, Wakker dier al in kennis gesteld ?

 • trijnie

  @wwortel, wat maakt het uit wat voor een stal het is en wat voor dieren erin zitten, het is voor de mensen die het overkomt gewoon allerberoerdst.
  Dat gun je toch niemand?

 • trijnie

  Beste kippenboeren, steeds krijgen de (trek) vogels de schuld. Het lijkt erop dat er een verband bestaat, ook al omdat het vaak gaat om bedrijven waarbij de dieren buiten lopen.
  Maar is er weleens onderzoek naar geweest, hebben ze bv. al eens vogels,ganzen of wat dan ook gevangen en onderzocht op vogelgriep????
  Dat zou ik wel eens van u willen horen.

 • Kuykenhouder

  @trijnie wilde eenden hebben het bijzig maar worden er niet ziek van...

 • W Geverink

  Hoe kom je er achter of de kippen griep hebben? Is dat omdat de kippen ziekteverschijnselen vertonen en dan getest worden of is het omdat de kippen toevallig bij de drie maandse controle positief blijken?

 • Romeijn

  Een beetje kippenstront uit China aan je schoen en je loopt tot wel 100 dagen lang overal waar je verder nog op de wereld komt vogelgriep te verspreiden...
  @trijnie: Waar komt dat nieuwe dodelijke vogelgriepvirus toch vandaan?http://www.scientias.nl/vogelgriepvirus-kan-zich-via-vier-routes-mensschadelijk-maken/85831

 • l coumans

  beste Geverink griep ontdekt bij de monitoring ziekte verschijnselen vaak niet aanwezig

 • gerjan slingenbergh

  @ Romeijn In China worden kippen gevaccineerd tegen AI.

 • LouiseB

  Het is toch niet te geloven. Treft de vogelgriep nou het bedrijf of de dieren, die 'geruimd' gaan worden ? 'Geruimd' het woord alleen al, zegt alles over hoe men denkt over deze dieren, vleesproducenten zijn het meer niet. De dieren in de bio industrie die geen dier mogen zijn. Arme dieren, arme arme mensen. Want meelijwekkender dan deze dieren, de mensen die het goed praten. En voor de gelovige boertjes van buuten, zo heeft God zijn schepping niet bedoeld hoor.

 • Flyinghollander

  Louise het zijn zelf jou gewenste biologische kipjes die ziek zijn, oohhhh nee jij vind alles slecht en komt altijd alleen oneliners hier. Bord voor de kop voor meer kennis.

 • jehanvankroaks

  LouiseB,
  vertel jij dan dit gelovige boertje van buuten dan a.u.b maar hoe God het in zijn schepping wél heeft bedoeld.

 • Flyinghollander

  Hoe aub god erbuiten....

 • W Geverink

  Dus coumans, als ik het goed begrijp kunnen de kippen geinfecteerd raken de dag na het testen en weer negatief zijn bij de volgende test drie maanden later.

 • Mozes

  W Geverink, hoe kippen precies onderzocht worden weet ik niet maar het lijkt mij het meest logisch dat dit op dezelfde manier gebeurt dan bij al het andere vee.
  De aanwezigheid van een ziekte wordt doorgaans onderzocht door te testen op de aanwezigheid van antistoffen. Dit gebeurt bij varkenspest, Aujeszky, MKZ,IBR, enz. Hier ligt ook meteen de reden waarom tijdens de MKZ-crisis alle geënte dieren geruimd moesten worden. Men kan niet nagaan of gevonden antistoffen het gevolg zijn van de enting of van het veldvirus.
  Je kunt er van uitgaan dat bij de volgende controle de antistoffen nog steeds aanwezig zijn en de ziekte dus gevonden zal worden.

 • trijnie

  Louiseb, ik zou het dieren houden ook graag zien zoals het vroeger was, een beetje kleinschalig, gezellig voor de diertjes en voor de boer maar wij mensen hebben teveel ons best gedaan. Er zijn teveel monden om gevoed te worden overal in de wereld en dit gaat met een sneltreinvaart door.
  Ik hoor net op VroegeVogels dat het kunstvlees er aankomt, misschien kan dat wat van de druk wegnemen. Maar je moet niet aan het leed van een boer voorbij gaan, dit was schijnbaar een bioboer die toch dit bedrijf begonnen is met een bepaalde insteek.

 • varkenshouder1

  Al heb je maar 1 kip buiten lopen. Daar loert het gevaar. Binnen met alle kippen in NL!!

 • alco1

  Als terug wilt gaan in de tijd, desnoods tot wat noemt de schepping. Moet men toch concluderen dat vlees eten er altijd bij hoorde, als een soort schakel in de ecologie. Nu is er tegenwoordig veel veranderd. We bouwen veilige onderkomens voor de dieren, schakelen een veearts in bij ziekte en de dieren komen veel humaner aan hun eind.
  Er is veel mis met de wereld en heel veel mensen denken dit op te kunnen lossen door geen vlees meer te eten en voor de alternatieven te gaan. Niet beseffend dat daarmee nog meer vervuilt wordt. Wij mensen moeten bij ons zelf te rade gaan hoe wijzelf de aarde aan het vernachgelen zijn met al onze industrie van luxe

 • l coumans

  beste Geverink als de kippen eenmaal het virus bij zich dragen raken ze het niet meer kwijt het bloedprikken is wel een moment opname van 45 kippen per stal , onduidelijk is nog wel hoe het virus zich door het koppelkippen verplaatst zeg maar elkaar besmet.ik kan me heel goed voorstellen dat robuuste goed gevaccineerde dieren(en niet tegen AI) minder vatbaar zijn .

 • Romeijn

  Over het sinds de 'schepping' eten van vlees meldt Foodlog.nl:
  Onderzoeksleider Professor Mark Berry, Senior Scientist bij Unilever, zegt: 'De eerste bevindingen uit onze studie suggereren dat we er goed aan zouden doen om terug te gaan naar de basis en een dieet dat past bij onze lichamelijke evolutie. Het dieet van onze verre voorouders, met zijn mix van mager vlees, verse vis en een zeer breed scala aan plantaardig voedsel, was anders dan wat de meesten van ons vandaag de dag te consumeren.

 • leo,s vriend

  Romeijn,die mix van mager vlees,verse vis en breedscala aan plantaardig materiaal is pure onzin. Onze verre voorouders hadden geen AH en moesten eten wat er voorhanden was,dus een vet wild zwijn,een dood hert,(half) dode vis en wat er verder voorhanden was.Men had geen keus,verhongeren is ook niet echt een optie en dan is een half verrot kadaver ook lekker.

 • trijnie

  Romeijn, zou de wereldbevolking met alleen plantaardig nog wel te voeden zijn?

 • trijnie

  Romeijn, bedankt voor je tip, interessante site, foodlog.
  Ben altijd al geïnteresseerd in voeding, ik zal dit zeker nog eens naslaan.
  Trouwens dat nagemaakte vlees, het lijkt me nog niks. Hou helemaal niet van dat kunst en vliegwerk met het eten.

 • Romeijn

  @trijnie: er wordt gezegd dat pure vleesproductie verspilling van plantaardig voedsel is. Bij de omzetting van plantaardige voeding naar vleesvee zou grofweg 85 % van de voedingswaarde verloren gaan. Rabbinge van de WUR geeft aan dat theoretisch nog acht maal zoveel mensen gevoed zouden kunnen worden. Het zou onder andere om een verdelingsvraagstuk van schaarse grondstoffen (plantaardige voedingsproducten) gaan.
  Zo rond 1978 werd al gezegd dat kunstvlees de toekomst was. Het is de vraag of de productie daarvan wel werkelijk efficiënt kan plaats vinden (en zonder gebruikmaking van de eindige fossiele brandstoffen).

 • abtje

  Romeijn winkelt weer selectief door de feiten heen. Heel veel plantaardig voesel is, zoals gras, onverteerbaar voor mensen. Juist in een land als Nederland heb je gronden waar nauwelijks iets anders wil groeien dan alleen gras(veengrond). Dan zijn dieren onmisbaar om laag eiwit, wat voor de mens nutteloos als voeding is, om te zetten in hoogwaardig wel te verteren voedsel.

 • l coumans

  en daar heb je een belangrijk punt abtje maar daar willen ze niks van weten de wereldverbeteraars,ergens wordt vis wel getollereerd maar dat is toch ook vlees.

 • W Geverink

  Tja als mijn grond geschikt zou zijn voor akkerbouw zou ik een veel hoger saldo kunnen halen. Mijn grond is niet erg geschikt voor akkerbouw maar wel voor gras. Daarom verbouwen we dat en maken er AAA beef mee.

 • W Geverink

  Als er antistoffen kunnen worden aangetoond die bewijzen dat het dier ooit griep heeft gehad heeft het geen zin meer om dat koppel nog te ruimen. Vergeet niet dat er veel gevoeliger testen zijn dan tien jaar geleden en er tegenwoordig veel bombarie gemaakt wordt over iets wat tien jaar geleden nog niet gevonden kon worden. Het ligt voor de hand dat vogelgriep er altijd al is geweest en onder het mom van 'het virus kan muteren in iets heel ergs' de heksenjacht kan worden geopend.

 • gerjan slingenbergh

  We kunnen dus constateren dat het aantal controles van biologische kippen meer invloed heeft op de uitslag dan het buiten lopen van de kippen.

 • l coumans

  nee beste gerjan dat nou ook weer niet anders zou er bij schuurkippen ook vaker een besmetting geconstateerd worden. voor slacht worden die ook op ai bemonstert

 • alco1

  Nogmaals. Vlees vervangers lossen niets op in het voortbestaan van de mensheid. Vlees eten is een onschuldige schakel. Steeds meer mensen op deze aardkloon met al zijn luxe is het probleem. Dat probleem afschuiven op niet meer vlees eten is je kop in het zand steken voor het werkelijke probleem.

 • Romeijn

  @abtje #37: die gronden waar niets anders wil groeien dan alleen gras worden niet alleen voor (zoals ik dat genoemd heb) 'pure vleesproductie' gebruikt maar vooral voor de productie van zuivel. Het agrarisch gebruik van veengronden is door ontwatering, oxidatie van het veen en inklinking geen blijvend fenomeen. Het is een landschapstype dat verslijt. Neemt niet weg dat op heel veel grond veevoer wordt geteeld waar ook mensenvoedsel zou kunnen worden geproduceerd. Je mag daarbij ook over de grens kijken. Wie winkelt hier selectief?

 • kleitokkers

  #32 en een dieet dat past bij onze lichamelijke evolutie en dus ook lichamelijke arbeid. en omdat de gemiddelde nederlander de luiste en de minst uren makende europeanen zijn stel ik voor water en brood.

 • abtje

  @Romeijn, dat was een voorbeeld. In Afrika, Amerika, en waar dan ook heb je veel meer gronden die daar ongeschikt voor zijn.
  Dus zoek maar een ander excuus voor je selectieve winkelen.

 • kk

  @Romijn, je kauwt hier iets na dat door WD wordt gebruikt om mensen verkeerd voor te lichten (lees het volgende)
  Citaat uit artikel: 'Critici schermen vaak met de populaire stelling dat vleesproductie een grote verspilling van plantaardige voedingsstoffen betekent. Voor de productie van één kilo vlees, zo luidt het cliché, is zeven kilo graan nodig — graan dat beter direct door mensen zou kunnen worden gegeten.

 • kk

  Bij die stelling zijn echter kanttekeningen te plaatsen, meent Eric Bradford, zoöloog bij de Universiteit van Californië in Davis. Want volkomen ten onrechte nemen zulke rekensommen aan dat vee alleen voedsel krijgt dat ook door mensen kan worden gegeten. In de praktijk, heeft hij berekend, eet 's werelds veestapel grote hoeveelheden plantaardig voedsel die niet voor menselijke consumptie geschikt zijn. Geiten en schapen grazen op miljarden hectaren grond waar nooit graan of groente te verbouwen zou zijn — op steile berghellingen bijvoorbeeld, of in wegbermen en kurkdroge valleien. Daarnaast krijgt vee vaak delen van de graanoogst te eten die hoe dan ook zouden overblijven: stengels, schillen, schilfers, pitten, noem maar op. Tenslotte brengen akkers die worden beplant met het belangrijkste veevoer, maïs, gemiddeld twee keer zoveel voedingsstoffen op als akkers waarop tarwe wordt verbouwd, het belangrijkste graan voor de mens. Als de balans wereldwijd wordt opgemaakt, heeft Bradford berekend, kost de productie van één kilo vlees geen zeven, maar nog geen anderhalve kilo graan. En omdat de voedingswaarde van vlees ongeveer anderhalf keer zo groot is als die van plantaardig voedsel, zou met de consumptie van vlees per saldo geen voedingswaarde verloren gaan. Of de toenemende consumptie van vlees indirect zal zorgen voor grotere voedseltekorten, is dus niet direct gezegd.

 • alco1

  Bijgevoegd. Dus de schakel vleeseten is onschuldig. Te meer ook nog dat dieren geen auto's hebben, geen fossiele brandstoffen opmaken, geen gsm'tje hebben met straling, geen cosmetische prulletjes gebruiken en zo kunnen we nog wel uren doorgaan. Veel mensen hebben boter op hun hoofd, vooral de partijen aan de linker zijde.

 • abtje

  @KK Bedankt voor je bijdrage. verhelderend om eens andere feiten te lezen.
  @Alco1 Wist niet dat planten wel auto's hebben en brandstof gebruiken enz.:-)

 • alco1

  Ha ha abtje. Ik reageer op de stelling dat er veel meer mensen gevoed kunnen worden als de schakel vlees eten er tussen uit gehaald zou worden, maar die bijhorende luxe industrie van meer mensen zal ons de das om doen.

 • LouiseB

  Kippen zijn slimme dieren: ze kunnen rekenen, leren sneller dan een hond en hebben een eigen kippentaal met meer dan 30 kippenwoordjes.

  Een plofkip: een kuiken dat in 40 dagen tijd is vetgemest tot een vleeshomp van 2,5 kilo. Hierna is ze “slachtrijp” en wordt ze afgevoerd naar het slachthuis.

  Meer weten over de vergeten dieren in de voedsel-industrie? Kom naar onze fototentoonstelling 'Het Vergeten Dier'. Van 17 augustus t/m 30 augustus is deze te zien op Neude in Utrecht.

 • alco1

  Zielig dat zulke ontwikkelde dieren, als het aan de vegetariers ligt, helemaal niet meer geboren mogen worden.

 • jordi 1455

  Plofkip is 1 grote leugen, vraag het de veearts.

 • Romeijn

  Dat is allemaal leuk bedacht 'kk'. Maar Bradford heeft het over veeteelt in het algemeen en ik heb het hier over zuiver op vlees gerichte teelt zonder de spin-off van zuivel en andere zinvolle producten ('pure vleesproductie'). Ook zou ik het een en ander liever maar even goed narekenen want de conclusie die je er uit trekt klopt niet.
  De Chinese bevolking is pas echt gaan groeien toen de natte rijstbouw werd doorgevoerd en niet door puur op vlees gerichte veeteelt. Bij de teelt van plantaardige voeding is natuurlijk wel bemesting nodig en dan ook met dierlijke mest. Het gaat dus om een betere balans tussen veeteelt en akkerbouw. Met balans bedoel ik dan geen mestoverschot en minder 'pure vleesproductie' met gebruikmaking van mais en soja, een lagere methaan- en ammoniakuitstoot, en minder gebruik van antibiotica. Dan lijkt grondgebonden 'kringloop' landbouw beter dan puur op vlees gerichte productie met voor een deel geïmporteerde plantaardige voeding.

 • alco1

  @ ROMEIJN. Nou zeg je het zelf doordat de chinees rijst ging eten groeide daar de bevolking, met alle milieu vervuilende gevolgen vandien.

 • bankivahoen

  Dat jij dieren vergeet is jouw probleem louiseb@, wij vergeten er geen enkele en zijn liever voor de dieren als al jou soortgenoten bij elkander !

  Graag een opsomming van die 30 woordjes die jij denkt dat kippen spreken.
  Ik verdenk ze van een nog veel ruimere woordenschat als jij, maar dat zal aan de kwaliteit van luisteren liggen!
  En die foto tentoonsteling is goed voor de indoctrinatie van de volgelingen die je nodig denkt te hebben om nog meer stampij te maken tegen de sector, ik heb er geen tijd voor , wij hebben onze tijd nodig om onze dieren hier een paradijs op aarde te schenken.

 • leo,s vriend

  Romeijn, minder mais en lagere uitstoot gaan niet samen,werken elkaar tegen.
  Volg even een lesje voedingsleer en praat dan weer mee.

 • jordi 1455

  @romijn het mestoverschot bestaat alleen op papier.

 • kk

  @Romijn, typische praat van een idealist als men met feiten word geconfronteerd, bedoelen ze plotseling wat anders zie de feiten onder ogen en wordt realist in plaats van idealist.

 • trijnie

  Weer een kippen bedrijf met 20000 kuikens verbrand in Albergen.De boer wou het nog blussen maar toen hij met de brandblusser kwam, kon hij er zelf maar net uitkomen.

 • abtje

  @KK Bergen zijn ook maar tijdelijk, door de erosie worden ze vanzelf weer vlakland en kunnen die geiten en schapen vervangen worden door groenteboerenland.:-)
  Dat is het niveau waar Romeijn het liefst over nijmert...

 • Mozes

  In China eet men aleen rijst? De helft van alle varkens op aarde worden gehouden in China.

 • l coumans

  mozes je mag de chinezen niet meetellen

 • abtje

  Vandaar het bijenprobleem. Chinezen eten rijst met sambalbij :-)

 • l coumans

  maar de chinezen gaan hun eigen varkens nog hard nodig hebben de chineese regering stapt af van het een kind politiek i.v.m. vergrijzing. dat wordt keezen

 • Romeijn

  Wat wordt er toch slecht gelezen en wat een niveau...
  Er wordt in de reacties weer een knap staaltje van 'selectieve perceptie' ten toon gespreid. Als elke boer zo zou denken dan was het slecht gesteld met de Nederlandse landbouw.

 • alco1

  Romeijn. Ik zou me maar niet meer bemoeien met die selectieve perceptie. Dat is jouw immers toch te min! Gelukkig. Daar zijn we vanaf.

 • l coumans

  ja alco wat een beetje humor al teweeg brengt

 • abtje

  Dat heeft niets met humor te maken, onze zuurpruim is een beetje vastgepraat in een hoekie, dus denkt ie er zo weer uit te kunnen stappen. hij doet zijn best maar...

 • alco1

  Ik zou wel eens willen weten wat voor achtergrond die zuurpruim heeft. Op welke bedrijven hij is geweest of alleen maar theoretisch is m.a.w. gewoon maar een beetje een ander napraat en zich verschuilt achter z.g.n. wetenschappelijke onderzoeken bedacht van achter een bureau waar de wens vaker de vader is van de uitslag.

 • groot7731

  Mensen, waar gaat deze discussie over? Als de burger vind dat een kip een plofkip geworden is moet een boer zo slim zijn om binnen de kortste keren aan de wens van de burger te voldoen. vergelijk met grote concerns als Nokia, Samsung e.d. Inspelen op wat de burger wil.

 • kk

  @groot7731, het is niet de burger die dit vind het zijn enkele idealisten die dit vinden, en als je overal in mee gaat wat deze vinden is het einde nabij.

 • alco1

  @7731 een ding snap je wel. Klant is koning. Maar die pakt het goedkoopste stukje vlees. De plofkip dus!!

 • l coumans

  groot 7731 als ons voedsel net zo belangrijk voor de burger was als de spullen die jij benoemt hadden we nog nooit van plofkip gehoord , praten en opscheppen over voedsel wat zo in de winkel ligt is helemaal niet sexy,als dat wel doet ben je een sukkel nee je moet de godganse dag met je mobieltje zitten piele

 • Romeijn

  Hoop dat mijn buren geen vogelgriep binnenhalen in hun bedrijven. De tonnnen met dood gevogelte uit hun schuren staan hier regelmatig open en bloot langs de weg. Straks moeten ook mijn kippen nog worden geruimd...

 • l coumans

  ja romeijn binnen kort gaan ze ook de hobby kippen onderzoeken op ai .

 • groot7731

  Ik ben het wel eens met kk, alco1 en l coumans maar het is ook van de zotte dat je misschien straks niet eens meer hobbykippen kan houden (trouwens hobbykippen voor tentoonstellingen worden verplicht gevaccineerd). Dan wordt de burger de dupe van manier van pluimveehouden van een enkeling. Laat dan de plofkippen maar uit Brazilie komen.

 • alco1

  @groot7731. Alweer mis. Juist door de manier van vee houden die de burger voor ogen heeft krijg je eerder problemen dan in megastallen met een grote vrije buffer zone er om heen.

 • l coumans

  beste Groot7731 brief me snel even over het gebruikt vaccin en procedure

 • groot7731

  @Coumans, je geeft je dieren op en de dierenarts komt langs om te vaccineren. Ik heb er naar geinformeerd omdat ik volgend jaar ook naar een tentoonstelling wil.

 • groot7731

  @alco1, zoals u redeneert is de weg vrij voor kweekvlees!

 • Tomtom1912

  Het is maar beter voor al die kippen wand zo hebben ook geen leuk leven

 • jordi 1455

  volgens WUR hebben de vrijuitloopkippen 11% kans op vogelgriep en de zogenaamde plofkip slechts 1% kans op vogelgriep.

 • Mozes

  Tomtom1912, het zijn de biologische kippen en kippen met uitloop die vogelpest krijgen, niet de kippen die binnen zitten. Dus de kippen die volgens critici het leukste leven hebben veroorzaken iedere keer een vogelpestuitbraak.

 • l coumans

  beste jordi 1455 geloof jij dat broodje aap verhaal, stel dat die 1% klopt dan moesten er toch zeker 2 ai uitbraken per week zijn bij plofkip lees vleeskip of liever braadhaantje nou ik hoor er niet van.

 • jordi 1455

  @ ICoumans jij gelooft die broodje aap verhalen van wakker dier dat uitloopkippen beter zijn en haast immuun zijn voor ziektes als vogelgriep.

 • 200113528

  mensen die zeggen dat biologisch echt logisch is moeten ze van het riool afsluiten en gewoon hun eigen zaakje op laten ruime. naar een jaar vragen of ze biologisch wel echt logisch vinden

 • trijnie

  Geleend bij de bib, interessant om te lezen, voor mij maar ook zeker voor de mensen op dit forum: boek Van dier naar mens geschreven door David Quammen. Gaat over dierziekten die overstappen naar de mens en vervolgens naar medemens.

 • altijd wat

  Beste Romeijn,

  Als je er ook maar een klein beetje verstand van zou hebben zou je weten dat we zonder dieren niet kunnen leven, eiwit 1 van de balngrijkste stiffen die je eet om te leven, maakt het menselijk lichaam niet aan!

  Klein beetje verdiepen in het geen je over praat!

  Ik zeg daarom: eet meer kip!

  Groet

Laad alle reacties (86)

Of registreer je om te kunnen reageren.