Pluimveehouderij

Nieuws

Virus waarschijnlijk al langer op bedrijf Tzum

Lelystad - Het biologisch bedrijf met 9.000 leghennen dat maandag is geruimd in verband met de vondst van laagpathogeen vogelgriepvirus is waarschijnlijk al langer besmet geweest met het virus. Dit bevestigt pluimveespecialist Guus Koch van het Centraal Veterinair Instituut in Lelystad.

In juni bij de reguliere controle in het kader van het monitoringsprogramma werden afweerstoffen tegen H7-virus aangetroffen in het bloed van een aantal kippen. Het virus zelf werd niet aangetoond en de conclusie was dat de infectie voorbij was, zo vertelt Koch. Het is volgens Koch waarschijnlijk dat de dieren het virus hebben opgelopen van watervogels.

Het bedrijf kampte met matige legresultaten. Die werden echter toegeschreven aan een infectie met de pasteurellabacterie die werd aangetoond.

Het koppel stond op de nominatie om te worden geslacht over twee weken. Met het oog daarop werden bloedmonsters ingestuurd naar de Gezondheidsdienst voor Dieren, waarop opnieuw de verdenking vogelgriep ontstond. De swabmonsters die werden genomen leverden deze keer wel het virus op en het bedrijf werd positief bevonden.

Volgens Koch is het gedrag van een vogelgriepvirus moeilijk te voorspellen. Het virus kan snel muteren naar een hoogpathogeen virus, maar het kan ook heel lang duren. Bovendien blijkt uit dit geval weer dat het virus bovendien moeilijk vast is te stellen.

Of registreer je om te kunnen reageren.