Pluimveehouderij

Nieuws 1044 x bekeken

Twijfel over optreden Russen bij volgend geval vogelgriep

Almelo - De exporteurs van broedeieren en eendagskuikens naar Rusland zijn er nog niet geheel van overtuigd dat Rusland vanaf nu bij uitbraken van laagpathogene vogelgriep exportrestricties zal beperken tot de gemeente waarin de besmettingshaard ligt.

Dat zegt voorzitter Jacques de Lange van de NVE, de vereniging van exporteurs van broedeieren en eendagskuikens. "Wij zijn blij dat Rusland in het geval van Tzum nu inderdaad alleen producten uit de gemeente Franekeradeel weigert, maar heeft het ministerie nu de garantie dat de Russen de volgende keer op de elfde manier zullen handelen? Als die zekerheid er niet is, zullen exporteurs ook een volgende keer weer aarzelen om hun producten te versturen richting Rusland", zegt De Lange. Hij wijst erop dat de Russen naar aanleiding van het besmettingsgeval in Leusden nog steeds een importverbod handhaven voor producten uit de provincie Utrecht. Het zou logisch zijn geweest dat ze die beperkingen hadden teruggebracht tot de gemeente Leusden, aldus De Lange.

LTO/NOP-voorzitter Eric Hubers heeft er wél vertrouwen in dat de Russen bij volgende gevallen uit zullen gaan van de gemeente waarin de besmetting wordt gevonden. Dat Utrecht nog niet is vrijgegeven interpreteert hij als een uitvloeisel van het oude beleid, dat de Russen voor dit geval niet meer aan zullen passen. "Het ministerie heeft zijn uiterste best gedaan om de Russen zo ver te krijgen en zonder tegengeluid ga ik ervan uit dat een volgende keer op dezelfde manier zal lopen. Maar we weten het pas zeker bij een volgend geval en ik hoop dat dat nog heel lang duurt", aldus Hubers.

Het ministerie heeft geen reactie gegeven.

Of registreer je om te kunnen reageren.