Pluimveehouderij

Nieuws 8 reacties

Slachterijen werken aan 'Kip van morgen'

Zoetermeer - De twee grootste Nederlandse pluimveeslachterijen zijn hard bezig om invulling te geven aan de 'Kip van Morgen', de duurzamere kip die vanaf 2015 in de schappen van de supermarkten moet liggen.

Dat meldt Nepluvi-voorzitter Jan Odink.

Het gaat om Plukon en Two Sisters Storteboom. Een woordvoerder van Two Sisters bevestigt dat het bedrijf volop bezig is om concrete invulling te geven aan de 'Kip van Morgen'. Er zijn gesprekken met supermarkten en pluimveehouders die voor het concept moeten produceren. Plukon-directeur Peter Poortinga meldt dat Plukon in één keer over wil schakelen op het nieuwe, traag groeiende ras. "We gaan niet met het huidige slachtkuiken met een lagere hokbezetting aan de gang", aldus Poortinga. Hij geeft aan dat de eerste proefresultaten met het nieuwe ras veelbelovend zijn, met name ook op het punt van antibioticaverbruik. Hij stelt dat zijn onderneming de vraag zonder meer in kan vullen.

De supermarkten zijn bezig om samen met de andere belanghebbende partijen de eisen die worden gesteld aan de kip van morgen, te vertalen in concrete criteria, zodat de borging goed voor elkaar is, zo meldt duurzaamheidsmanager Liselotte Hamelink van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). Hierover is volgende week weer een ronde tafel gesprek met alle betrokken partijen. Ook wil het CBL de productievoorwaarden inbedden in het GlobalGap kwaliteitssysteem.

Over dat laatste is LTO/NOP-voorzitter Eric Hubers niet onverdeeld enthousiast. Het zou namelijk de mogelijkheid kunnen bieden dat de supermarktpartijen het product uit het buitenland halen.

Laatste reacties

 • l coumans

  een jaar geleden al met plukon gebeld voor leveren van biovleeskip , en nu de prijs niet schrikken effe wachten nog twee euro veertig per kilo levend gewicht , ik dacht even nog een beroerte te krijgen maar dat ging wel over . u mag raden waar de graaiers zitten ,gewoon te triest voor woorden

 • trijnie

  Heel triest couman, t' is net als met die kippetjes van je, ze plukken je.

 • l coumans

  nou trijnie ik laat me niet plukken,zelfs nog niet door de belastingdienst

 • trijnie

  @couman, ik hoor steeds meer over het feit dat er vlees in de winkels ligt van dieren die halal zijn geslacht. Weet jij daar iets vanaf? En zou dat op het etiket moeten staan?zou dat ook bij biovlees zo kunnen zijn?
  Ik vind dat zo walgelijk dat ik nog liever vegetariër wordt dan dat ik dat eet.

 • l coumans

  nee trijnie daar ben ik niet van op de hoogte, maar mijn motto met boodschappen doen BIJ TWIJFEL NIET INHALEN

 • hilderink

  Trijnie, wat is jouw definitie van 'halal slachten'? Bedoel je: mes op de keel en raggen maar? Dan is het antwoord op je vraag nee. Echter is het zo dat de kippen (ook bio) zoals ze in NL worden gedood 'goedgekeurd' (gecertificeerd kunnen) zijn om als ‘halal’ verkocht te worden. Hoe kan dat? Halal gaat over het NIET mogen eten van DODE dieren. Met de bedwelmingsmethode die in de NL'se slachterijen wordt toegepast zijn de dieren theoretisch gezien niet dood. Nadat de kippen met hun kop door een waterbad zijn gegaan (waar stroom door gaat) zijn ze verdoofd. De halssnede moet dan binnen ca. 15 sec. worden toegediend anders komen de dieren weer bij.
  Er zijn andere bedwelmingsmethoden in de maak maar die werken met hetzelfde principe; het proces is omkeerbaar (lees: de dieren zijn niet echt dood).
  Het ‘echte’ halal slachten gaat over hele andere zaken, staat het meestal wel op het etiket en snap ik dat jij dat zou willen weten. Ik moet er bij zeggen dat men in de Arabische wereld de regels van het halal slachten niet naar behoren toepast... Heb ik namelijk met eigen ogen mogen aanschouwen.
  Samengevat: v.w.b.t. wet- en regelgeving zijn er 'verschillende' manieren van halal slachten. Als ik het goed begrijp heeft jouw afschuw betrekking op de meest 'pure vorm' (laat ik het zo maar noemen). En daarin kan ik je wel volgen.

 • trijnie

  Het was n.a.v. een artikel en vreselijke foto van een artikel over Polen die het ritueel slachten verbied. Hier op boerderij.
  Maar bedankt voor jullie antwoord.

 • hilderink

  Dat item heb ik ook gelezen ja...

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.