Pluimveehouderij

Nieuws 26 reacties

Sector niet blij met ingreepverbod

Ysselsteyn - De pluimveesector is niet blij met het voornemen van staatssecretaris Dijksma om het verbod op snavelbranden per 2018 door te voeren. Onverwacht komt dit voornemen niet.

"Ik had ook niet verwacht dat ze van haar voornemens af zou wijken", zo zegt LTO/NOP voorzitter Eric Hubers. Dit was destijds zo afgestemd in de adviesgroep. 2018 is in ieder geval beter dan 2015, waar in eerste instantie in de Kamermotie sprake van was." Het voornemen om het snavelbranden te verbieden per 2018 vervult hem echter wel met zorg. "Er is al veel onderzoek gedaan en ook in de fokkerij zijn we onderweg. Maar die heeft meer tijd nodig. Het gaat in veel koppels goed, maar als het dan ook mis gaat gaat het goed mis. En de vraag is dan of het welzijn van de dieren wel zo is gebaat met zo'n verbod op snavelbranden."

Hubers hoopt dat alvorens het verbod op snavelbranden in gaat er een evaluatiemoment wordt ingelast. "Ik snap dat de staatssecretaris dat niet op voorhand wil toezeggen, maar het zou wel goed zijn om dat in 2017 toch te doen", aldus Hubers.

Zorgen maakt hij zich ook over de effecten die de maatregel kan hebben. Er komt geen verbod op import van dieren met behandelde snavels uit andere Europese landen. "Dat kan dan dus grote gevolgen hebben voor de Nederlandse broederijen. Die raken binnenlandse markten kwijt en als ze de snavels niet mogen behandelen ook buitenlandse markten."

NVP-secretaris Jan Brok voorziet dat Nederlandse legpluimveehouders straks op grote schaal behandelde dieren uit het buitenland zullen halen om zo pikkerijproblemen te voorkomen. "De maatregel is helemaal niet goed voor het welzijn van dieren. Stoppen met snavelbehandeling betekent gewoon dat de uitvalspercentages sterk zullen stijgen. Kijk maar naar de biologische sector. Daar wordt niet gebrand en liggen de uitvalspercentages soms op 20 procent en hoger. De concurrentiepositie van Nederland wordt verder geschaad.

Laatste reacties

 • bankivahoen

  Dus gewoon behandelde 1 dags kuikens bestellen uit Belgie of Duitsland.Enkele broederijen spelen daar nu al op in door zich daar te vestigen of een filiaal te openen ? Ik geef ze geen ongelijk!

 • trijnie

  Het is belachelijk, dit beleid. Zijn we nu E.U of niet?
  Hier normale kippen en dan ook niet van die mismaakten van elders.
  Zo wordt het een zooitje als het ene mag en het andere verboden wordt.

 • scharreleitje

  Weer het zoveelste *** beleid van sharon dijksma, ze drukt alles er.maar door en wat er met de sector gebeurt boeit haar niks.
  Nederland moet weer voorop lopen. broederijen zoeken een toekomst in het buiten land en zo gaan we lekker de afgrond in met zn allen.

 • scharreleitje

  En dan niet te vergeten dat wij als sector flink worden benadeeld, ten opzichte van de rest van europa... en krijgen wij hierdoor nog een hogere eier prijs ofzo? Denk het niet...

 • anton1937

  Het ontbreekt Sharon Dijksma en haar ambtenaren aan deskundigheid van de pluimveehouderij. Onbegrijpelijk is ook dat de VVD dit zwabberen steunt. De boeren krijgen geen steun van de PvdA, de VVD, D66, groen links, 50 plus, de Pvv, de CU.

 • alco1

  Anton. Dat is de macht van de kiezer. Meepraten, hoe ondeskundig ook scoort.

 • Zents beheer

  Over deskundigheid gesproken, even googlen op Sharon Dijksma maar vooral landbouwwoordvoerder Tjeerd van Dekken van de PVDA.
  Onvoorstelbaar dat de PVDA dit niveau op de lijst plaatst !
  De volgende verkiezing gaan ze waarschijnlijk niet overleven maar jaren wachtgeld is binnen en wij zitten nog jaren met de brokken.

 • W Geverink

  Een politicus zei op een familie feestje met een hele hoop boeren onder de aanwezigen dat de politiek de boeren niet zal vertellen om te stoppen. De politiek zal alleen zorgen dat het doorgaan zo moeilijk wordt gemaakt dat de boer zelf de knoop door hakt... Je kan je voorstellen dat hem dat niet in dank werd afgenomen.

 • jordi 1455

  W Geverink als het waar is dan zijn ze in den haag bezig met nazi-praktijken, aanklagen die zooi

 • yvijn

  Laat me niet lachen: ''Het gaat in veel koppels goed, maar als het dan ook mis gaat gaat het goed mis. En de vraag is dan of het welzijn van de dieren wel zo is gebaat met zo'n verbod op snavelbranden.' Als je echt om welzijn van het dier geeft, laat het dier dan een vrij leven leiden zodat aan alle behoeften van het dier voldaan kan worden. Dan kun je pas over welzijn praten.

 • biertje

  Als boer praten over de sector hoe ze deze proberen kapot te maken heeft geen zin, misschien word het eens tijd om als franse boer te handelen.

 • W Geverink

  @Jordy1455 die informatie heb ik uit betrouwbare bron. Nu weet je waarom jullie zoveel regels hebben waarvan de meeste voor geen meter kloppen maar wel telkens kosten met zich mee brengen.

 • minasblunders1

  Geverink, dat is inderdaad wat ze aan het doen zijn. Dat een land zijn eigen ondernemers willens en wetens kapot maakt is natuurlijk raar. Maar nog veel gekker is het dat boeren dit allemaal nog laten gebeuren ook. Ik heb me vroeger vaak afgevraagd waarom boeren altijd geassocieerd werden met 'dom'. Inmiddels ben ik er achter.

 • Broederijbrok

  'SNAVELBRANDEN' doen we al anderhalf jaar niet meer.
  Het is nu de Infra Rood methode in de broederij. (milde methode)

 • jehanvankroaks

  Onze belangen behartigers ( wij boeren moeten ons geld op ons bedrijf verdienen) zouden eens wat meer ballen moeten tonen !
  'onze' betaalde belangenbehartigers LTO's moeten maar eens een schop onder de kont krijgen.
  Ik krijg wel eens de indruk dat ,wanneer wij op ons bedrijf met de zelfde instelling een probleem te lijf gaan als 'onze beroeps lobbyisten' dat ons bedrijf er niet meer zou zijn....
  De beste stuurlui staan altijd aan wal, ook ik weet dat.
  Maar ik weet ook wanneer iets je financieel niet echt in de portemonnee raakt
  het anders praat.

 • John Claessens

  hou toch op met modder gooien naar mekaar toe . Probeer als een sector te praten naar de politiek toe . Vertel gewoon de waarheid daar heeft iedereen wat aan .

 • hvr

  sowieso, hou es op met zeuren en klagen: de sector heeft zitting in de stuurgroep dus je zit er bovenop. Als je je dan van achter laat... enfin.

 • mwhjanssen5

  Dit kabinet is goed in het verplaatsen van de economie naar de rest van europa level playing field ooit van gehoord Sharon of kan Sharon ook een hogere prijs garanderen voor onze eitjes zodat we de risico's op kunnen vangen. Lekker ondernemers blijven vervelen met regeltjes als dat maar lang genoeg duurt vertrekken ze een voor een naar elders. Bij kostprijsverhogende maatregelen horen ook betere prijzen zorg eerst maar eens dat de boer een eerlijke prijs ontvangt en dan kun je eisen stellen!!

 • Momfer

  juist hvr,de nop zit er met de neus bovenop.
  maar ja als je de zoetzappige reactie van de voorzitter hierboven hoort.
  JE MOET GVD 10000 AANGEVRETEN KIPPEN OP HET BINNENHOF GOOIEN,
  mischien gaan dan de ogen open!

 • aldo

  Als de kip eenmaal pikt en bloed heeft geproefd zal het door blijven gaan met pikken tot de dood van de ander er op volgt. Dus de snavels maar dichtplakken of op alle kippen brilletjes plaatsen. Moet je wel een goeie opticien zoeken natuurlijk want anders zegt Sharon dat de kip ook wel de krant zal willen lezen.
  Schoentjes aan de voetjes doen want anders krijgen ze een ziekte aan de voetjes. In de winter graag een goede verwarming en 's avonds na 7 uur het licht in de kamer uitdoen want dan kunnen de kipjes rustig slapen en krijg je morgen weer een vers eitje. Slaap wel, Sharon!!!

 • jordi 1455

  Sharon uitnodigen om een nachtje bij de kippen met snavel te laten slapen, dat kan grappig worden.

 • l coumans

  misschien een tip voor velen ,kippenhouden hoe moet dat nu ook weer??????

 • hvhvof1

  coumans,meneer bioboer weet het beter!!!!!

 • l coumans

  maar hvhvof loop jij nog steeds met veel te lange tenen , voor jou misschien toch een ingreep tenen knippen ?????

 • Khalid en zijn maten

  Als ik een beetje google dan kom ik Leo Coumans tegen in een onderzoeksrapport gedaan door Wageningen Universiteit.....Zal wel niks met subsidie van doen hebben en ook niet met de ZLTO...

 • kk

  L Coumans voor jou misschien een cursus collegialiteit.

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.