Pluimveehouderij

Nieuws 1108 x bekeken 8 reacties

Pluimveevleesafzet eerste halfjaar gegroeid

Zoetermeer – Nederlandse huishoudens hebben in het eerste halfjaar 4 procent meer geld uitgegeven aan pluimveevlees dan in het eerste halfjaar van 2012. Aan volume kochten de huishoudens 1 procent meer kippenvlees. Dat blijkt uit gegevens van het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE).

Tot en met juni is 50.803 ton vlees verkocht aan consumenten. Een jaar geleden was die hoeveelheid 50.261 ton vlees. Het meervolume is behaald in het eerste kwartaal. In het eerste kwartaal van 2012 bedroeg het volume 24.794 ton. In het eerste kwartaal van dit jaar werd een volume van 25.880 ton vlees verkocht. In het tweede kwartaal van 2013 werd juist minder vlees verkocht dan in het tweede kwartaal van 2012 (24.911 ton tegen 25.461 ton een jaar geleden). Het beeld is dat de aankopen in het tweede kwartaal af zijn genomen ten opzichte van het eerste kwartaal.
Vorig jaar stegen de kipverkopen juist in het tweede kwartaal. Volgens secretaris Ben Dellaert van het PPE is dit een Paaseffect. Vorig jaar viel Pasen in het tweede kwartaal. Dit jaar was Pasen vroeg en viel het in het eerste kwartaal.
De bestedingen aan pluimveevlees over het eerste halfjaar bedroegen 302,6 miljoen euro tegen 291,3 miljoen euro een jaar geleden. Het verschil is dus 4 procent.
Het afgelopen halfjaar is er meer pootvlees verkocht. Dit is is ten koste gegaan van het aandeel borstvlees. Het productschap heeft geen gegevens over de afzet van de verschillende kwaliteitscategorieën pluimveevlees (gangbaar, één ster, twee sterren, biologisch).

Laatste reacties

 • jp.bierema

  Wat toch weer goed dat het PPE weer op de hoogte is. Ons wordt vertelt vanuit de slachterijen dat dit voorjaar de poten niet te slijten waren en oh, oh, oh dat kost geld en daarom kunnen we jullie mesters niet meer voor de dieren af boerderij betalen. Mooie getallen hoor, maar ik koop er niks voor. 't is net als met de cijfers van het akkerbouwproduktschap met de uien ha en voorraden die er zitten. Leuk, maar je koopt er niets voor. Dus.................
  wat willen we met al die produktschappen: juist, wat we in het verleden altijd met elkaar hebben lopen roepen: weg d'r mee.
  Als meneer Delleart en zijn PPE ons nou een dienst wil bewijzen zou ik hem aanbevelen om uit te zoeken wat elders in ons Europa door slachterijen aan pluimveehouders wordt betaald en ons daarover te informeren. Aan die cijfers hebben we wat, want we hebben vrijhandelsverkeer: dus het lijkt me wel duidelijk. Bovenstaande cijfers werken vaak alleen maar extra produktie in de hand omdat er altijd weer ondernemers zijn die denken dat er voor hun nog wel een gaatje te vinden is.

 • ja

  kijk dan ook gelijk wat de voer kosten zijn , en als ze wel I K B produceren,in de rest van Europa.o ja ook leuk voor de slachterijen zo n stuk tekst blijven ze mooi op de hoogte .voer prijs zakt en 2 week later een halve cent eraf .Hoe zo markt werking.

 • probe14

  Laten we de export oppakken... van levende kuikens wel te verstaan. Transport is geen probleem. Volgens mij moeten we door Belgie heen naar beneden rijden met onze kwaliteits-kippen. En laat ze hier in NL maar duitse kippen slachten. Die zijn toch goedkoper. Wie neemt de handschoen op???

 • jp.bierema


  35/2013 (26/08 - 01/09)
  Market

  The market is in a controlled and comfortable following the same trend as the previous week, sales are well under way with the white chicken and a little better with the yellow. The increase in tourism this year economic factors make the market has more demand than supply.

  Production
  Production is controlled but low production, the weights are normalized and the situation is correct origin with white but depending on which areas of Spain is a bit stagnant, yet you get to access all of the product. The yellow is in better situation and with weights origin is correct and the market absorbs the entire product.

  Slaughterhouses
  Yellow chicken sales are well under way, demand has increased the difficulty of being able to serve all the ordered product and chickens difficulty finding large extent, the white chicken is a good start but not as good as yellow. The market gives a good start to the product by the rise of tourism in coastal areas and the changing habits of people who prefer chicken meat decreased other meat.

  The pair repeated yellow and white low € 0.05.
  Last Updated on Friday, 23 August 2013 19:35

 • jp.bierema

  Poultry/Rabbit » Chicken Category -A- Type 2 » Chicken Broiler (Week 35)

  Live broiler on farm
  5 Week | 3 months | 6 months | 1 year | 2 years | 5 years |
  WhiteYellow2013 - Week 312013 - Week 322013 - Week 332013 - Week 342013 - Week 351,101,251,401,551,70

  Product type  Price  Variation  %Variation 
  White 1.35€/Kg -0.05€/Kg -3.57%
  Yellow 1.41€/Kg 0€/Kg 0%
  Product type  Average to 5 Week  Minimum price this year  Maximum price this year  Minimum price of the last 12 months  Maximum price of the last 12 months 
  White 1.37€/Kg 0.98€/Kg 1.40€/Kg 0.98€/Kg 1.40€/Kg
  Yellow 1.37€/Kg 0.95€/Kg 1.41€/Kg 0.95€/Kg 1.41€/Kg

  Het lijkt er op dat de vakantie's beginnen in Spanje

  http://llotjabellpuig.com/index.php/en/poultry-rabbit/chicken-broiler

  Op bovenstaande site zie je de prijzen in resp. Spanje Italië en Frankrijk
  Zet hem in je favorieten en iedere week kun je zien wat er elders in vrijhandelsverkeer Europa gebeurt!!!

 • probe14

  Waarom blijven jouw kippen nog in Nederland, Bierema?

 • l coumans

  beste bierma gewoon naar frankrijk gaan deden onze konijnen 25 jaar geleden ook laat je hier in het paradijs van graiers geen oor aannaaien

 • jp.bierema

  Mijn kippen blijven in Nederland omdat mijn afnemer nog de beste voor mij is. Ook mijn afnemer weet van mij dat ik mijn uiterste best doe om de beste prijs te krijgen en daar strijd ik voor. Wanneer je elkaar als pluimveehouders gaat afvallen ben je onverstandig bezig, of wil je beweren info 387 dat we gouden tijden hebben.
  Laat ik je zeggen dat ik volgens accountants niet de enige ben die klaagt. Er zijn er meer die negatief draaien dan je denkt en dan ben je een sufferd als je je afnemers een veer in de kont steekt omdat ze eigenlijk te weinig betalen.
  Zij zijn de partij waar wij zaken mee doen en daar moet je dus duidelijk kunnen maken dat we tekort komen. Willen de slachters ook winst maken moeten ze bij hun afnemers hogere prijzen bedingen en niet steeds aan ons inkomen knabbelen. Want wie zijn mond niet opentrekt krijgt echt geen cadeautjes info387. En trouwens kom eens uit de anonimiteit en anders zou ik de redactie willen vragen jou daar toe aan te moedigen, want anoniem is achterbaks.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.