Pluimveehouderij

Nieuws 2 reacties

Experimenten met vogelgriepvirus H7N9

Rotterdam - Een internationale groep wetenschappers, onder wie de Rotterdamse viroloog Ron Fouchier, gaat experimenten uitvoeren met het nieuwe vogelgriepvirus H7N9. De onderzoekers hebben dit woensdag aangekondigd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Het H7N9-virus heeft in China dit jaar zeker 43 levens geëist. Tot nu toe zijn meer dan 130 mensen besmet.

Een eerder experiment met H5N1, een ander type vogelgriep, onder leiding van Fouchier aan het Erasmus MC, leidde vorig jaar tot internationale ophef. Fouchier wist het dodelijke griepvirus H5N1 met enkele mutaties veel besmettelijker te maken. De vrees bestond dat de informatie over het virus te gevaarlijk was als die in handen van terroristen zou vallen.

Volgens Fouchier is de ophef van vorig jaar de reden voor de onderzoekers om in Nature openheid van zaken te geven over het experiment met het H7N9-virus. In de verklaring wordt onder meer uitgelegd welke veiligheidsmaatregelen worden genomen.

Dinsdag werd bekend dat het H7N9-virus in China voor het eerst van mens op mens is overgedragen. Dat meldde het Britse Medical Journal (BMJ). Volgens Fouchier verandert dit weinig aan wat wetenschappers al weten van het H7N9-virus. Volgens de wetenschappers in het BMJ lijkt het er nog steeds niet op dat het virus makkelijk van mens op mens overgaat, maar is waakzaamheid geboden.

Laatste reacties

  • trijnie

    Ik ben momenteel een boek aan het lezen: Van dier naar mens, over de opkomst van levensbedreigende infectieziekten, geschreven door
    David Qammen, echt een aanrader voor mensen die veel met dieren werken, zoals op dit forum.

  • Romeijn

    Jonge en trekkende eenden zorgen voor twee grieppieken per jaar ////
    http://www.natuurbericht.nl/?id=11349&Eid=3093

Of registreer je om te kunnen reageren.