Pluimveehouderij

Nieuws 1718 x bekeken

Dubbele reiniging wegens vogelgriep Italië

Den Haag - Vrachtwagens met broedeieren of pluimvee die in Italië zijn geweest, moeten bij terugkomst in Nederland een extra reiniging en ontsmetting ondergaan.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) heeft daartoe besloten nadat donderdag op een bedrijf in de provincie Ferrara hoogpathogene vogelgriep is vastgesteld.

Om verspreiding van de ziekte te voorkomen, heeft Italië inmiddels maatregelen genomen. In aanvulling daarop stelt Nederland een dubbele reiniging en ontsmetting in een geregistreerde wasplaats verplicht. Binnen 24 uur moet de vervoerder een bewijs overleggen aan de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit.

Het besmette bedrijf ligt in de plaats Ostellato in het noorden van Italië en telt 128.000 leghennen, die allemaal worden geruimd. De regering heeft een beschermingsgebied van 3 kilometer en een toezichtsgebied van 10 kilometer ingesteld. Binnen deze gebieden geldt een vervoersverbod voor levend pluimvee en pluimveeproducten.

Tot nog toe zijn geen risicovolle transporten met dieren tussen Nederland en Italië geconstateerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.