Pluimveehouderij

Nieuws

Russische pluimveevleessector lijdt verliezen

Moskou - De Russische vleespluimveesector kampt met stevige verliezen. Dat meldt Globalmeatnews.com op basis van informatie van een Russische correspondent.

De vleeskuikensector in de zuidelijke Oeral, waar veel pluimveevlees wordt geproduceerd, meldt verliezen die oplopen tot omgerekend 21 miljoen dollar (15,8 miljoen euro) dit jaar.

Er zijn verschillende factoren die als oorzaak worden genoemd voor de verliezen. Volgens Andrew Kosilov, topman van één van de grootste pluimveebedrijven in de Oeral hebben zowel de varkens-, als de pluimveesector te maken met scherpe prijsdalingen sinds eind vorig jaar. Dit zou een gevolg zijn van de toetreding van Rusland tot de WTO. Door die toetreding zijn de importheffingen voor varkensvlees voor verdere verwerking scherp gedaald. Die scherpe prijsdaling van het varkensvlees heeft de vraag naar kippenvlees voor verdere verwerking negatief beïnvloed, waardoor ook daar de prijzen zijn gedaald, aldus Kosilov.

Volgens een andere topman Evgeni Narukov, topman van de Health Farm groep, waren de Russische federale en regionale overheden zich onvoldoende bewust van de situatie in de pluimveevleessector. De toetreding van Rusland tot de WTO ging niet gepaard met een groter importquotum voor pluimveevlees, terwijl er wel meer bevroren varkensvlees werd geïmporteerd tegen lage prijzen. Vleesverwerkers gingen daarom meer varkensvlees verwerken en vroegen minder pluimveevlees, wat de prijs van dit product onder druk zette. Voor de pluimveevleessector ontstond zo zelfs een situatie van overproductie, zo stelt Narukov.

Een andere factor die de Russische vleeskuikensector eveneens parten speelt is de droogte die een magere graanoogst veroorzaakte en daardoor scherp gestegen voerprijzen, die de marges onder druk zetten.

Of registreer je om te kunnen reageren.