Pluimveehouderij

Nieuws 5945 x bekeken 15 reactieslaatste update:2 jul 2013

Verbazing over actie Wakker Dier

Zoetermeer - De pluimveesector neemt met grote verbazing kennis van de aankondiging van een nieuwe campagne tegen de wijze waarop kip wordt geproduceerd.

De televisie- en postercampagne, een initiatief van Wakker Dier, dringt aan op veranderingen in de kipproductie, terwijl de sector in samenwerking met de supermarkten een omschakeling voorbereidt. Eerder dit jaar is een akkoord gesloten met alle Nederlandse supermarkten over de Kip van Morgen.

In de campagne van Wakker Dier wordt melding gemaakt dat het overgrote deel van de huisdierenartsen (75 procent) zich zorgen maakt om het gebruik van antibiotica gangbare kip. Verder vindt 86 procent snelle groei onverantwoord en vindt 73 procent van de dierenartsen dat supermarkten de plofkip moeten vervangen door een alternatief. In de nieuwe campagne staat dierenarts Marno Wolters centraal.

Ben Dellaert, secretaris van het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE), zegt het spoor bijster te raken van de acties van Wakker Dier. Voor het PPE is de nieuwe campagne in elk geval geen reden om van de ingezette koers af te wijken. “Die is bijzonder helder: voor de gehele Nederlandse markt gaan we omschakelen op een nieuw, trager groeiend kippenras voor het basisassortiment kip. Hierdoor wordt de verbetering van het dierenwelzijn bij de oorsprong aangepakt, bij de kip zelf.” Zo wordt ook het antibioticagebruik verder teruggebracht, aldus Dellaert.

Wakker Dier noemt de voorgestelde kip van de supermarkten een ‘plofkip in flauwekulsaus’. Wakker Dier wil dat de supermarkten zo snel mogelijk overstappen naar kip met één Beter Leven-ster, en blijft campagne voeren tegen de plofkip.

Laatste reacties

 • alco1

  Er is wel weer gescoord bij de onwetende burger. Niet verbaast zijn maar het gevecht aan gaan. Misschien is er wel een kans op een goedkope manier om hen in het discrediet te brengen.

 • schoenmakers1

  zie je wel, productschappen hadden hun bestaansrecht kunnen bewijzen maar er blijkt alweer dat ze geen enkel nut hebben, alleen maar salarissen opstrijken

 • bankivahoen

  Campagne voeren om het campagne voeren! Wordt vervolgd !

 • jordi 1455

  Alco1 wie WD of het productschap?

 • BrabantsBoerenverstand

  http://www.wakkerdier.nl/wakker-dier-persberichten/73-dierenartsen-vervang-plofkip-in-supermarkt-door-alternatief
  Allen huisdierenartsen zijn ondervraagd. Is er niet een reden dat er verschil zit in een veearts en een dierenarts?
  en een gangbare kip krijgt volgens het artikel 25,8 dagdoseringen antibiotica en een 1* beter leven kip maar 3,7. Ik ben geen kippenhouder maar er is hier vast wel een die mij kan uitleggen waar deze cijfers vandaan komen, maar het lijkt mij wel overtrokken..
  En volgens WD bevat veel vers vlees in de winkel bacterïen maar is dat niet altijd zo geweest? Pas stond er nog in de boerderij dat vroeger de kadavers ook werden gegeten, je moest gewoon goed kunnen koken, ik denk dat dat een groter probleem wordt...

 • probe14

  Laat ze lekker blazen. Gun wd ook een feestje en gewoon doorgaan mey produceren van schoon voordelig duurzaam gangbare kip. Betaalbaatheid is het motto van 2013/2014!!

 • Ishtar

  WD verbaasd of de nietszeggende verbazing van de productschappen......

 • new kids

  Hier in Maaskantje weten wij wel raad met Wakker Dier.
  Barry Batsbak

 • koestal

  ze moeten zelf ook vreten,gaan vast voor de laagste prijs

 • PetervanKempen

  Euhhh, nu we een 'deal' hebben met de sector over de p..fKip en we die 'winkels die nicht hoeren wollen nicht mehr ausradieren' zijn wij, van Wakker Dier tegen euhhhh.................? Grote wakkere dier baas, kweethetnuweer! Kentucky fried chicken en het ei bij Barneveld! Gelukkig, toch weer bezigheid in de korf van wakkere werkbijtjes.

 • boyd.berends

  Alsof die 'beter leven' kip dan zoveel verschilt van die vermaledijde plofkip. Schijnheilige reclameboys met paarse broeken, tijd en geld teveel en te weinig verstand. Waarom staat de sector niet massaal eens op en zegt 'fok jou wakker dier met je grote bek, want je vertegenwoordigt hier niet DE consument. DE consument koopt gewoon de goedkoopste waar die DE consument kan vinden'. Mede daarom zal bio(on)logisch ook niet veel meer worden dan circa 5% marktaandeel, wat de bluffertjes en schreeuwertjes hierover ook zeggen'.

 • PetervanKempen

  @ boyd.berends: Het is Fuck You, wakker dier...
  Verder helemaal mee eens.

 • VET010

  Er zijn geen dierenartsen ondervraagt die kennis hebben van kippen, het zijn vooral kleine huisdierenartsen. Ze weten niet dat de resistente Ecoli in kippenvlees maar 20 % van de besmettingen uitmaakt, dus 80% weten we niet waar de besmetting vandaan komt. Bovendien is niet bekend uit welk land het vlees komt! Dit ook bevestigd door de onderzoekster en schrijver van het artikel.
  De dierenartsen die honden en katten behandelen mogen Antibiotica voorschrijven zo veel ze willen, bedenk dat er veel honden en katten onder de antibiotica staan en als de eigenaar zijn dier goed knuffelt wat gebeurt er dan!! of als die eigenaar zijn dier meeneemt naar een hotel, die hond verspreid de bactrieen over de hele kamer
  Eigen moeten we verbieden dat mensen nog honden en katten hebben.

 • Khalid en zijn maten

  Mensen verbieden om honden of katten te hebben gaat eigenlijk ook weer te ver,op hoeveel boerenbedrijven lopen niet 1 of 2 honden en vaak ook een handvol katten. Het probleem is dat veel mensen met een hond die niet op de boerderij zijn opgegroeid te snel met het huisdier naar de arts gaan als deze iets mankeert.. Onze (duitse) Labrador is al 12 jaar en gaat alleen naar de vee arts voor de jaarlijkse enting, hij zwemt in elk soort water en rent door de prut en krijgt honden voer waar een normaal prijskaartje aanhangt....

 • Adrilank

  Wakker dier is helemaal de weg kwijt. Het is al bewezen dat scharrelkippen meer vatbaar zijn voor ziektes. Maar dat nu dierenarts Marno Wolters ook nog geld wil verdienen met een spotje voor Wakker Dier is absurd.Laat hem bij zijn slangen en reptielen blijven. Als aap in Artis willen ze hem misschien ook nog wel. De dierenartsen hebben miljoenen verdiend aan Antibiotica. Ook in de humane gezondheiszorg is het jaren als wondermidel gebruikt. De spreuk: spuitende boer kweekt leger van super insecten blijkt helaas uit te komen. Maar meestal op advies van een dierenarts.
  Dat de mesters van mestkuikens snelle groei willen omdat de prijzzen laag zijn is noodzakelijk om de kost te kunnen verdienen.
  Straks krijgen we supermarktkippen uit Brazilië of de fillipijnen.
  Jaren geleden werden daar al meisjes geboren met behoorlijk ontwikkelde borsten vanwege de hormonen die in het voer zaten. Wanneer Wakker Dier maar blijft schreeuwen, met te veel onzinnige meningen,zitten we straks zonder agrarische sektor, en moeten onze voedingsmiddelen uit verre oorden komen,waar Wakker Dier niet welkom is,en de controle waardeloos. Help de Nederlandse agrarische sektor met goed overleg, maar kraam geen onzin uit. Uw plofkip is voor mij een lekker mals braadhaantje !

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.