Pluimveehouderij

Nieuws 2065 x bekeken 4 reacties

Overleg met banken over legsector

Epe - Vertegenwoordigers van de legpluimveehouderij zijn in gesprek met de drie grote banken over extra mogelijkheden voor overbruggingsfinanciering van legpluimveebedrijven.

Dat zegt Jan Willem Lagerweij, voorzitter van de kring legpluimveehouderij van LTO/NOP in een video-interview met Boerderij. Ook deze week willen de belangenbehartigers samen met vertegenwoordigers van de eierhandel aan tafel met vertegenwoordigers van de banken. Doel is volgens Lagerweij om de banken een goed inzicht te geven in de huidige situatie in de leghennenhouderij zodat de banken meer en betere handvaten hebben voor een goede beoordeling van de situatie op de bedrijven.

De legsector kampt op het ogenblik met veel te lage prijzen. Volgens Lagerweij zijn er veel en veel te veel hennen in de EU. "Op dit moment zitten er 360 miljoen dieren en dat is te veel." De laatste periode dat de sector redelijke prijzen kende was begin vorig jaar, vlak na de omschakeling naar scharrelsystemen, er waren toen een 320 miljoen hennen. Volgens Lagerweij zijn er de laatste maanden vrij veel hennen vervroegd geslacht. Ook laten legbedrijven stallen langer leeg staan. De kostprijs is momenteel 7 cent per ei, aldus Lagerweij, tegen een opbrengstprijs van 4 tot 4,5 cent. "Er gaat dus veel geld bij op het ogenblik", zo stelt de NOP -voorman. Daar komt nog bij dat in de jaren 2011 en 2010 de prijsvorming ook zeer slacht was. Het redelijke jaar 2012 heeft dat niet kunnen compenseren, waardoor de financiële rek er bij veel bedrijven uit is.

De sector krijgt verder de komende tijd te maken met importen van eieren uit Oekraïne, waar de productie in legbatterijen nog steeds mag. Een andere complicerende factor is dat ook binnen de EU in Italië en Griekenland nog steeds eierproductie in legbatterijen plaatsvindt. De EU is bezig met een rechtsgang tegen Italië en Griekenland en dreigt deze landen ook te korten op de budgetten van het Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.

Laatste reacties

 • l coumans

  daar wordt de bank ook niet vrolijk van

 • kuiken007

  meer krediet voor een nog hogere opslag, komt het helemaal niet meer goed

 • rvdb

  mooi, 1 Europa !

 • l coumans

  ja een europa misschien net zo n grote droom als alle legpluimveehouders met de neus dezelfde kant uit.

Of registreer je om te kunnen reageren.