Pluimveehouderij

Nieuws 2547 x bekeken 11 reacties

Oekraïense bedrijven exporteren kip naar EU

Kiev - De EU heeft vier Oekraïense pluimveevleesondernemingen toestemming gegeven om kippenvlees naar de Europese Unie te exporteren.

Daarmee wordt invulling gegeven aan de afspraken die de EU vorig jaar in november maakte met Oekraïne over markttoegang van het land tot de EU voor pluimveevlees. De afgelopen periode heeft het land hard gewerkt aan het invullen van de Europese kwaliteits- en veiligheidseisen. De vier bedrijven die nu mogen exporteren hebben HACCP-systemen ingevoerd, waarmee hun productiemethode wordt geborgd.

De Europese pluimveevleessector is niet gelukkig met de markttoegang. Hun kritiek richt zich met name op de lagere duurzaamheids- en welzijnseisen die voor de Oekraïense pluimveehouderij gelden. "Concurrentievervalsend", luidde kritiek.

Laatste reacties

 • jordi 1455

  volgende maand bij de AH in de schappen.

 • sjang

  Ben ik blij dat we eindelijk veilig voedsel in onze winkels krijgen ........
  We steunen de arme bevolking van de Oekraine, hoeft cord-aid daar al niet meer heen. Tevens heeft het als voordeel dat de Nederlandse bioindustrie vlugger het loodje legt.

  Voordat er mens over me heen vallen: Dit is sarcastisch bedoeld.

 • trijnie

  Sjang, hoe denk je over die koelvrachtwagens die het hier moeten brengen. De energie die erin gaat?
  En al die kippenboeren die hun kippen niet kwijt kunnen?
  Ook maar weer in de WW?

  Het zou verplicht moeten zijn, dat er op de verpakking met duidelijke tekst de herkomst wordt vermeld.

 • W Geverink

  Je moet er vanuit gaan dat Europa alles geprobeerd heeft om import uit oekraine te stoppen en er nu niks meer gevonden kan worden waar import mee gedwarsboomd kan worden. Vergis je niet. Als de Europese slachterijen die produceren voor binnen Europa aan dezelfde strenge eisen moesten voldoen werden er vele per onmiddelijk gesloten. Wat betreft transport Trijnie denk ik dat het het 'duurzaamst' is om de kip te produceren daar waar het voer wordt. verbouwd.

 • trijnie

  En geverink, waaruit bestaat dit voer? Hoor heel vaak over soja waar hele oerwouden voor worden platgebrand. Ik wil weleens weten in hoeverre en in welke branche dit wordt gebruikt.
  Ik gaf onze kippen alleen maar gebroken mais en legmeel en resten uit de keukens maar achteraf zou ik niet weten waaruit dit legmeel bestond.

 • W Geverink

  Granen Trijnie die in de buurt van de stal worden verbouwd met de mest die uit de stal komt. Dat bespaard op het transport van voer en mest. Op zich spreekt zo'n graangevoerd braadkuiken uit een streng gecontroleerde en EU gecertificeerde exportslachterij mij wel aan.

 • kleitokkers

  gelukkig geen vlees uit mega stallen.

 • De Toekomst

  Hoe weet jij dat kleitokker? Dat is nou juist het probleem, nu mag je iets eten waar je totaal geen vat op hebt, wat niet weet wat niet deert. en van ons moeten ze alles weten!

 • trijnie

  Dat bedrijf in de Oekraine, niet te geloven, en dat met geld uit Nederland.
  Maar ja, dan hoeven al die hulpgoederen die er elke winter heengaan ook niet meer. Ik neem aan dat het ook een werkgelegenheid is voor de mensen daar.
  Maar wel spijtig voor de boeren hier.

 • W Geverink

  Tja. Je kunt je druk maken of die kip uit een grote of een kleine stal komt maar voor de kip zelf maakt het geen verschil.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.