Pluimveehouderij

Nieuws 2 reacties

GD: zorgvuldig enten tegen Gumboro

Deventer - Vleeskuikenhouders doen er goed aan hun dieren zorgvuldig te enten tegen de ziekte van Gumboro. Dat advies geeft de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) in Deventer.

Vooral in het oosten van het land zijn tot en met half juli veel uitbraken van de ziekte van Gumboro gemeld bij de Gezondheidsdienst. Tot en met 15 juli van dit jaar zijn er 41 uitbraken bij vleeskuikens, vier bij opfokleghennen en twee uitbraken bij hobbydieren gemeld. De uitbraken gaan gepaard met verhoogde uitval. De gezondheidsdienst meldt dat het in alle gevallen gaat om een virulent virus DV86. Op 37 van de getroffen bedrijven was volgens de GD geënt tegen de ziekte. De ziekte van Gumboro is voor mensen ongevaarlijk.

Volgens pluimveedierenarts Christiaan ter Veen van de GD is de ziekte van Gumboro bij een zorgvuldig uitgevoerde enting goed in de hand te houden. Dat geënte dieren toch ziek kunnen worden heeft vooral te maken met het tijdstip en de wijze waarop de enting is toegepast. Het kan gebeuren dat dieren al besmet zijn geraakt vóór het moment van enting. Ook kan het gebeuren dat het vaccin niet aanslaat, omdat het dier op het moment van enting nog beschermd is door antistoffen die het bij de geboorte meekreeg, aldus Ter Veen. Hij adviseert daarom te gaan enten op basis van bloedonderzoek, waarbij de afweerstoffen tegen de ziekte in het bloed worden vastgesteld.

Vooral jonge dieren zijn gevoelig voor Gumboro. Het zeer resistente virus blijft lang in de omgeving aanwezig en wordt vooral via mest overgedragen; dat is dan ook een reden dat vooral vleeskuikens vaak getroffen worden door de ziekte. De GD adviseert de pluimveehouders vooral goed in de gaten te houden hoe de situatie in de omgeving van hun bedrijf is, aanwezige pluimveemest snel af te voeren en voorzichtig te zijn met insleep van materialen en het toelaten van mensen van buiten in het bedrijf. Indien Gumboro in de nabije omgeving voorkomt of een eerdere Gumborobesmetting heeft plaats gevonden wordt geadviseerd om een sterke entstof toe te passen.

 

Actuele stand gemelde uitbraken

 

 Laatste reacties

 • new kids

  De GD adviseert de pluimveehouders vooral goed in de gaten te houden hoe de situatie in de omgeving van hun bedrijf is, aanwezige pluimveemest snel af te voeren; einde citaat.
  GD vergeet te zeggen om de omgeving te informeren waar de mest naar toe gaat, want de mest hebben liggen en nat spuiten zodat een korst wordt gevormd is van veel minder gevaar dan afvoeren met het risico dat het wordt verstrooid. Want juist dat strooien vormt een groot gevaar: de breedstrooiers zorgen dat virusdeeltjes gaan zweven en worden meegedragen op de wind. Zo belast je dus je collega die in een akkerbouwgebied zit. Dus GD: wel afvoeren, maar dan naar Moerdijk of een vergister.

 • gambanar

  Neem best contact met Peter De Herdt van MSD ,intervet Belgium ,ivm de juiste entdatum en gebruik misschien de PGVS ,de Persoonlijke Gumboro Vaccinatie Service

  Ikzelf ,als manager van een proeffaciliteit waar ik voorheen werkte ,maakte van deze PVGS gebruik , met grote tevredenheid

  Hoogachtend

  ing Emiel Arron

Of registreer je om te kunnen reageren.