Pluimveehouderij

Nieuws 2422 x bekeken 5 reacties

Frankrijk woedend over afschaffen exportsubsidie kip

Parijs - In Frankrijk is woedend gereageerd op het besluit van de Europese Unie om de exportsubsidie voor bevroren kip volledig af te schaffen. ''Dit is een dolksteek voor de Franse kippensector'', aldus branche-organisatie CFA terwijl minister Le Foll van landbouw spreekt van 'een bruut besluit dat de al tijden aan de gang zijnde herstructurering van de sector ondermijnt'.

Brussel heeft in het jaar tot eind juni in totaal 55,4 miljoen uitgekeerd aan subsidie voor de export van 264.775 ton diepvrieskip. Van dat geld ontving Frankrijk 93 procent. Volgens de Europese Commissie is er geen reden om de export naar derde landen financieel te ondersteunen gezien de hoge prijzen voor kip in de EU zelf, de dalende voerkosten en de goede opbrengsten die die export zelf oplevert.

De Franse kippensector kan volgens minister Le Foll echter nog niet buiten de subsidie. ''De sector verkeert nog steeds in grote problemen en is volop bezig met de herstructurering.'' Een voorbeeld is Groupe Doux dat vooral door het eerder al terugschroeven van exportsubsidies deels ten onder is gegaan. Desalniettemin zijn bij dit bedrijf en bij collega's als Tilly-Sabco nog zo'n 2.000 werknemers rechtstreeks bij deze kippenexport betrokken.

Minister Le Foll stelt dat het afschaffen van de subsidies onderdeel moet zijn van de herziening van het GLB die pas vanaf 2014 in zou moeten gaan. Le Foll gaat protesteren in Brussel maar wil de sector zelf ook zo snel mogelijk bij elkaar halen 'om te kijken hoe we ons verder aan kunnen passen.' De Confédération française de l'Aviculture (CFA) noemt het besluit 'onbegrijpelijk en onaanvaardbaar'. De bond eist dat de regering alles in het werk stelt om de Commissie op haar schreden terug te laten keren. ''Er is geen enkele rechtvaardiging voor want de prijzen op de wereldmarkt zijn de laatste maanden juist scherp gedaald.''

Laatste reacties

 • Rogierdekip

  Weer een typisch voorbeeld hoe de franse agrische sector in elkaar zit subsidie verslaafd, niet in staat om te vernieuwen. Een hopeloos geval zonder veel toekomstperspectief.

 • Frenske

  Subsidie maakt meer kapot dan hard werken goed kan maken.

 • l coumans

  ja Frenske en je kunt er ook verslaafd aan raken

 • De Toekomst

  Waarom moet frankrijk de meeste subsidie krijgen en de rest niet, afschaffen alle subsidie's

 • DeVlamingh

  Jammer dat Sicco Mansholt niet meer leeft. Hij is de geestelijke vader van heel dit circus.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.