Pluimveehouderij

Nieuws 8 reacties

Cyprus vraagt EU om hulp voor pluimveesector

Brussel - Cyprus heeft in de landbouwraadvergadering in Brussel om financiële bijstand gevraagd van de EU. Aanleiding is een uitbraak van Newcastle Disease (NCD) onder pluimvee. Op het eiland zijn ongeveer 190.000 stuks pluimvee geruimd en de consumptie van gevogelte is met ongeveer 30 procent gedaald.

Cyprus zegt financieel en economisch zwaar getroffen te zijn door de uitbraak van pseudo-vogelpest. Het land wijst erop dat de pluimveehouders in financiële nood verkeren. De sector zat al in zwaar weer door de hoge voerprijzen en heeft nu deze dierziekte er nog bij gekregen.
Eurocommissaris Dacian Ciolos van landbouw heeft Cyprus gevraagd om een gedetailleerde uitwerking van de maatregelen en gevolgen van de ziekte voor het eiland. Op basis hiervan zal de Europese Commissie besluiten of en welke maatregelen worden genomen. In de tweede helft van juni brak op Cyprus NCD uit op een vleeskuikenbedrijf met 115.000 dieren. Daarna zijn meerdere andere bedrijven besmet geraakt, waaronder ook diverse kleinschalige bedrijfjes (backyardfarms) met diverse soorten pluimvee.

Laatste reacties

 • zeelander

  de pluiveehouders hebben het zwaar op cyprus zeggen ze
  wat denken ze in cyprus
  dat de nederlandse pluimveehouderij goud zitten te verdienen
  laten ze zelf de problemen oplossen

 • hilderink

  bla bla blaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaat ! ! !

 • De Toekomst

  hebben ze de tradionele kooi al opgeruimd? nee zeker! en wel om steun vragen je moet maar durven!

 • l coumans

  beste de toekomst als de kippen daar nog in de kooi zitten dan is het toch veilig , dan kunnen ze toch geen ziektes oplopen ????? of uhhh zie ik dat verkeerd als bioboer

 • Conrad

  Ook tegen NCD kan je gewoon enten, niet voor niets verplicht in Nederland. Kost een beetje maar je voorkomt er een hoop problemen mee. Dit zou je voor AI ook kunnen doen.

 • l coumans

  maar beste conrad enten; daar zijn hier nogal wat pluimveehouders vies van , zal daar wel niet anders zijn.maar ben het helemaal met je eens.

 • Khalid en zijn maten

  Om hulp vragen bij de EU en daarna weer op dezelfde voet verder zeker, alle andere noodlijdenden pluimveehouders krijgen toch ook geen financiële bijstand van de EU ? Het enten van pluimvee dat gehouden word in de vele achtertuinen lijkt mij nogal arbeidsintensief, maar niet onmogelijk denk ik.

 • Mts.van.Veldhuizen

  laat ze maar ophouden daar met kippen ook geen armoei meer.
  jan.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.