Pluimveehouderij

Nieuws

Christenunie wil snel actie voor verbeteren exportafspraken Rusland

Den Haag – De Christenunie wil snel actie van het ministerie van Economische Zaken om de beperkingsmaatregelen voor export van pluimveeproducten naar Rusland te versoepelen.

Kamerlid Carla Dik-Faber heeft Kamervragen gesteld. Staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw schreef recent dat er nieuwe afspraken zijn gemaakt met Rusland over de export van pluimveeproducten na een infectie met laagpathogene vogelgriep. Tot nu toe weerde Rusland na een uitbraak alle pluimveeproducten uit de provincie waar het besmette bedrijf gevestigd is. In de nieuwe afspraken wordt alleen de export van producten uit de gemeente geweerd.

Christenunie constateert dat bij de recente besmetting van een pluimveebedrijven in Leusden nog steeds alle pluimveeproducten uit de hele provincie Utrecht worden geweerd. Dik-Faber vraagt daarom wat de status is van de toezegging van Rusland om alleen producten te weren uit de gemeente. Ze vraagt of het klopt dat deze toezegging alleen mondeling was en niet op papier staat. Ook wil ze weten of er vanuit Rusland extra vragen zijn gesteld voor de versoepeling wordt aangepast. Dik-Faber vraagt Dijksma alles op alles te zetten om ervoor te zorgen dat de exportpositie naar Rusland niet langer onder druk gaat.

Eerder stelde CDA-Kamerlid Jaco Geurts ook vragen over de export van pluimveeproducten en zaai- en plantgoed naar Rusland.
Het ministerie van landbouw zegt dat de afspraken met Rusland zijn gemaakt voor nieuwe uitbraken van vogelgriep en dat de afspraken niet met terugwerkende kracht geldt.

Of registreer je om te kunnen reageren.