Pluimveehouderij

Nieuws 3 reacties

Belgische onderzoekers bepalen geslacht embryo in broedei

Leuven - Onderzoekers van de Katholieke Universiteit Leuven ontwikkelden een niet-invasieve manier om in een vroeg stadium het geslacht van embryo's in eieren te bepalen. Daardoor kunnen zij mannelijke embryo's sneller uit het broedproces halen. Dit voorkomt niet alleen het doden van de haantjes nadien, het levert ook energie- en capaciteitswinst op voor broederijen. Dat meldt de universiteit.

Haantjes hebben geen economische waarde voor de legsector. Ze worden als eendagskuikens meteen gedood. In België gaat het om 15 miljoen haantjes, in Nederland om 45 miljoen. Met financiering van het Industrieel Onderzoeks Fonds (IOF) ontwikkelde een onderzoeksteam onder leiding van Bart De Ketelaere van de afdeling Mechatronica, Biostatistiek en Sensoren (MeBioS) van de Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen een manier om al vroeg in het broedproces te achterhalen welke eieren mannelijke embryo's bevatten.

Wetenschappers sturen licht door het ei, dat wordt uitgesplitst in verschillende golflengten. Aan de hand daarvan kunnen zij het genetisch verschil tussen mannelijke en vrouwelijke embryo's bepalen. De onderzoekers testten de methode op verschillende momenten tijdens het broedproces. Op de elfde dag bleek deze methode 98 procent nauwkeurig te zijn voor bruine legkippen. De combinatie van nauwkeurigheid en snelheid maakt de technologie volgens de onderzoekers uniek.

Naast het ethische aspect heeft deze technologie ook een groot economisch voordeel. Om eieren gedurende een periode van drie weken op een temperatuur van 37 graden Celsius te broeden is een grote hoeveelheid energie nodig. Als broederijen de eieren met haantjes op de helft van het broedproces kunnen verwijderen, levert dat heel wat winst op ten aanzien van arbeid, het gebruik van broedapparatuur en energie.

Laatste reacties

 • Ishtar

  Netjes toch, een mooi potentie.
  Bij de WUR zitten ze continu op verkeert spoor.
  Immers die moeten altijd afspraken maken met basf, syngenta, bayernm onsanto etc
  Daardoor hadden ze een kwal gen bedacht.....
  En nog lichtgevend ook nog, van ons belastinggeld......
  Tja, dat kan geen toeval zijn.
  De WUR onder de leiding van Aalt D. is een om geld smekende logge organisatie geworden, wat zich tegen de mensheid heeft gekeerd.

 • minasblunders1

  En met wetenschap heeft dit instituut ook al helemaal niets maken. Opheffen die zooi.

 • vossenjan

  Laat kuikensexers alvast uitkijken naar ander werk.

Of registreer je om te kunnen reageren.