Pluimveehouderij

Nieuws 2528 x bekeken 14 reacties

Aantal vleeskuikenbedrijven met 46 procent gedaald

Den Haag - Nederland telt in 2012 nog 430 bedrijven met vleeskuikens, een daling van 46 procent ten opzichte van het jaar 2000.

Dat blijkt uit een sectoranalyse van het CBS. In totaal zijn er op deze bedrijven 39 miljoen kippen; een daling van 11 procent ten opzichte van 2000. Het gemiddelde vleeskuikenbedrijf heeft in 2012 afgerond 91.000 vleeskuikens en 25 hectare grond. Dat is een stijging van respectievelijk 65 en 34 procent ten opzichte van twaalf jaar geleden.

Een arbeidsjaareenheid kon in 2012 circa 44.000 kippen verzorgen en had 8,7 hectare grond in gebruik. In 2010 waren dat nog 30.000 kuikens; de hectares bleven gelijk. Ook de zogenoemde standaardopbrengst steeg per arbeidsjaareenheid: van 335.000 euro naar 492.000 euro per jaar. De hogere productiviteit heeft bij de vleeskuikenhouders geleid tot en stijging van de standaardopbrengst per arbeidsjaar van 47 procent.

Rene Stevens

Laatste reacties

 • groot boerdam

  Als de regelgeving en wetten zo blijven en de marges niet beter worden, dan wordt die groep nog een keer gehalveerd.

 • probe14

  Net iets groter dan de eenden en kalkoenensector. Slachterijen rijden liever 12 uur voor een ritje naar Duitsland ipv de Nederlandse kuikens wat betere betalen

 • jp.bierema

  http://llotjabellpuig.com/index.php/en/poultry-rabbit/chicken-broiler
  Het kan wel met goede prijzen, maar dan moet de graaicultuur van slachthuis tot supermarkt worden uitgebannen net als het dopinggebruik in de Tour. Zou er geen instantie zijn die dat met harde hand kan afdwingen? Misschien kan WD ons helpen, kunnen we gelijk wat minder kippen op de vierkante meter opzetten en hebben we meer geld in de portemonnee. 1 Euro 30 voor een kilo levende kip, minder werk en een goed inkomen. Gaat niet gebeuren.

 • probe14

  veel werk heb je al niet, Bierema. Nog minder wordt je waarschijnlijk niet fitter van. En tekort aan de vleeskuikens helpt veel beter dan ons laten sturen door WD. Asjeblieft, laat die club vooral links liggen. Minder opzetten met elkaar. Niet meer uitladen en 2 weken verplichte leegstand, dat helpt!

 • jp.bierema

  Ja, lang leegstaan en dan om je heen weer uitbreiding. Denk het niet dat het zo moet.

 • Kuykenhouder

  Als je deze cijfers door trekt naar de komende jaren gaat er nog heel wat gebeuren, vooral omdat de huidige klap die de primére pluimveehouders treft op dit moment redelijk wat tijd vraagt om weer te boven te komen. De afnemende lijn zal minimaal door worden gezet waarschijnlijk, slachterijen zullen moeten kiezen in hun lange termijn beleid. Er komt een moment dat de afname niet meer kan worden gecompenseerd door de toename door uitbreiding op bestaande bedrijven. komt bij dat enkel slachters in Duitsland hun mesters terug halen bij Nederlandse slachters op dit moment, terwijl ook daar in Duitsland de toename afvlakt in groei wat betreft het aantal kuiken plaatsen. komt nog bij dat het 'kip van Morgen' verhaal ook voor een afname gaat zorgen voor het aantal kuikens dat geproduceerd zal worden. Concreet zal dit inhouden dat slachters zich niet meer kunnen permitteren over een bepaalde tijd om mesters onder te betalen.

  Of dat inhoud dat er veel of weinig marge gemaakt word kan ik natuurlijk ook niet zeggen. Maar een slachterij met lege haken aan de lijn gaat eerder naar zijn grootje dan een mester die zijn stallen leeg laat staan. zoveel is wel duidelijk.

  Bart Janssen

  PS. Oh ja we zijn nog op zoek naar mensen uit de Pluimveehouderij voor BIG Challenge/Alpe d'HuZes 2014! Wie? www.bigchallenge2013.nl

 • jp.bierema

  Hallo Bart, ik ben blij dat je deze uitspraak op papier zet want ik voel me soms een enig roepende in de woestijn en 'collega's' die anoniem zeggen dat je weinig te doen hebt omdat je toevallig bovengemiddeld van gewicht bent zijn stumperds.
  Waar het mij om te doen is en wat belangrijk is is een goede verdienprijs voor ons vleeskuikenhouders. Volgens de slachtsector gaat de verkoop meestal matig zoals we wekelijks kunnen lezen op alle marktberichten in Nederland. Sinds maart 1999 dat wij kuikens mesten hebben we veel slechte perioden gekend (99-2000-2001 was werkelijk rampzalig waar overleven het motto was).
  Gelukkig zijn er ook jaren dat het 'echt lekker loopt' en die helpen je er dan weer doorheen. Ik herinner me destijds ook dat de VHVP werd afgeschaft en dat die werd vervangen door de BCP. Meerdere slachterijen leveren hun prijs van de afgelopen week in en de BCP voor de aankomende week wordt vastgesteld. U mag me corrigeren, maar volgens mij is het de laatste jaren een farce want die BCP neemt steeds minder toe in waarde maar de toeslag wordt dan hoger. Dus iemand die wat minder op z'n qui vive is en te weinig toeslag krijgt wordt gedupeerd. Gelukkig zijn er ook slachterijen zoals Plukon die een eigen betrouwbaardere notering hebben waarbij je niet om de haverklap je contract hoeft open te breken omdat de toeslag te laag is. Wel wordt ook door die partijen ter verdediging dat ze genoeg betalen de BCP aangehaald.

 • jp.bierema


  Nu de ontwikkelingen van de laatste weken: Wanneer u bovenaan deze site naar Pluimveehouderij gaat en daarna naar markt kunt u wekelijks lezen wat de slachterijwereld naar buiten brengt over de markt van de afgelopen week en de toekomstige weekprognose. Auteur Derk Klein Kranenberg verzameld die gegevens en maakt er een verhaal van. Daar heeft nog nooit een klinkend positief vooruitzicht gestaan, het is altijd kommer en kwel. De laatste tijd hoor je van vrieshuizen die vol met poten liggen, maar er zit meer aan een kip. En OK laat er matige perioden van verkoop voor delen zijn, er zijn ook andere tijden. 27 juni kunt lezen dat er staat dat de volgende week de prijs gaat dalen door meer aanbod. (Hallo, de zomer moet nog beginnen). Wie verschaft die informatie en welk belang heeft of hebben die erbij. De week erop staat er: De afzet loopt matig en de Ramadan begint zo, de contractprijzen kunnen niet stijgen. Ik zeg u dit: Ze denken het voer wordt goedkoper, we moeten niet meer stijgen. Marge moeten we pakken.

 • jp.bierema

  Deze week laten ze opschrijven: Het aanbod is wat klein, maar de verkoop naar de supermarkten is matig. O, nou dan doe je het toch naar Zuid Europa. Daar betalen ze genoeg. Maar de Supermarkten hebben contracten met onze slachters en er moet geleverd worden voor een voorafgestelde lage prijs die weer verband houd met de BCP. BCP BCP. En die wordt laag gehouden. U snapt het al, we worden klein gehouden bij een goedlopende markt. Er is geen of onvoldoende marktwerking in Nederland, en ik heb niet de oplossing hoe het wel moet. Ik constateer alleen maar. Maar ik vind het een schande dat we lange tijd voor minimaal hebben geproduceerd en dat in de weken dat het beter kan dit ons niet toekomt, sterker nog dat er pogingen worden gedaan de uitbetaalprijs negatief te beïnvloeden.

 • jp.bierema

  In de elektriciteit zien we dat de energiekamer de markt controleert op goede werking. Juristen en specialisten toetsen het gedrag van de energiebedrijven. In de telecommunicatie gebeurd hetzelfde en u weet dat in het verleden al flinke boete's zijn uitgedeeld die hard aankomen. In de vleessector is dat niet het geval. Wanneer een slachterij een ander overneemt kan het wel zijn dat er vanuit Brussel kritisch wordt beoordeeld maar wanneer het er éénmaal door is is controle over en uit. Want primaire producenten moeten zich maar redden, de consument daar draait het in de EU om en daarvoor hebben we allerlei controlerende organen zoals NMA.
  Wat kunnen wij wel doen?
  Je kunt als individu natuurlijk je ongenoegen uitspreken over te lage prijzen bij de directie van je slachterij. Dit zal matig scoren, de telefoonlijn doet geen pijn. Toch is het vervelend als zo'n mester komt klagen. Laat ze er s'nachts maar wakker van liggen dat jij het gevoel hebt dat je door hen geplukt voelt.

 • jp.bierema

  De sterkste hand op dit moment lijkt mij de landbouwmedia. Die moet kritisch zijn wanneer informatie aangeleverd wordt. Dit heb ik Derk Klein Kranenberg ook gevraagd: wees kritisch met wat je allemaal wordt voorgehouden. Schrijf niet alles klakkeloos op. Ga als media ook de landsgrenzen over en neem waar hoe daar de markt werkt.
  WIJ VERDIENEN EEN EERLIJKE PRIJS VOOR ONS PRODUKT, MAAR KRIJGEN DIE MOMENTEEL NIET!

  1500 tekens is het maximum per keer, vandaar.

 • Khalid en zijn maten

  Een zorgelijke situatie voor de toekomst dus...

 • jp.bierema


  Pluimveebeurs schreef op 11-07-2013 08:47

  Aanbod van vleeskuikens is niet groot, er is niet voldoende aanbod voor het aantal slachthaken. Hierdoor stijgt de prijs op de vrije markt. Verkoop van met name vers vlees is redelijk tot goed. Veel vraag; door de krappe aanvoer van vleeskuikens is het lastig aan alle vraag te voldoen.

  Deze tekst valt te lezen op www.pluimveebeurs.nl Blijkbaar heeft die schrijver een andere persoon geciteerd.

 • De Maat

  goed verhaal jp bierema.

  groeten uit zeeland

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.