Pluimveehouderij

Nieuws 1935 x bekeken 12 reacties

Zorgen om uitbraken met H9N2 in Duitsland

De vele uitbraken van het laagpathogene aviaire influenza virus H9N2 in de zeer pluimveedichte regio rondom Cloppenburg (Niedersachsen, Duitsland) baren veterinairen grote zorgen.

Er zouden inmiddels meer dan honderd koppels kalkoenen besmet zijn, tenminste zeven koppels vleeskuikenouderdieren en een  aantal koppels leghennen. Bij kalkoenen zijn de klinische gevolgen van de H9N2-besmetting beperkt, maar bij eileggend pluimvee kunnen productiedalingen optreden van wel dertig procent. H9N2 is een zich gemakkelijk verspreidend virus, dat daar extra de kans voor krijgt omdat het virus niet wordt bestreden omdat daar geen Europese verplichting voor geldt. Voor mensen is deze AI-virusvariant niet gevaarlijk.

De Adviescommissie Pluimveegezondheidszorg van het Productschap voor Pluimvee en Eieren (PPE) heeft iedereen die de komende tijd op Duitse pluimveebedrijven komt dringend verzocht om zeer strenge hygiënemaatregelen in acht te nemen en laadbak, wielen en wielkasten van de auto’s te reinigen en te ontsmetten om te voorkomen dat het virus naar Nederland wordt versleept.

Van de NVWA heeft het PPE een signaal ontvangen dat voor het ontsmetten niet altijd ontsmettingsmiddelen worden gebruikt die daadwerkelijk effectief zijn in het afdoden van virussen. Het PPE is daarom in de database van het CTGB (College Toelaten Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden) nagegaan welke middelen kunnen worden gebruikt en heeft daarvan een overzicht verspreid. Het betreft middelen die zijn getest op MKZ, KVP en de ziekte van Aujeszky en waarvan wordt aangenomen dat zij ook effectief zijn in het afdoden van AI-virus.

Laatste reacties

 • Khalid en zijn maten

  Ontsmetten met natronloog dus...

 • gerjan slingenbergh

  Kom er maar in pluimveehouders.

 • l coumans

  zijn zich nog om andere onzinnige zaken druk aan het maken(zoals middeleeuwse dier verminking) gerjan

 • jordi 1455

  wat zijn die biologische boeren zo arrogant, ze denken dat ze alles beter doen terwijl de meeste gevallen van vogelgriep in Nederland dit jaar op biologische bedrijven voordeden.

 • bankivahoen

  Typisch superieure gedrag van biologische sector #2+3 ! Zielig vertoon! Zegt veel over hun zelfvertrouwen!

 • l coumans

  sorry reactie 4 en 5 heb dan toch de lengte van jullie tenen verkeerd ingeschat.

 • y

  Coumans, als iemand zich druk zou moeten maken is de bio sector het wel want als er een verbod komt op snavelbehandeling zal de hele freiland voor bio gaan. Met alle gevolgen van dien?(welzijn,milieu,financieel,imago,enz)
  Zijn julie nou zo dom of ik zo slim?

 • Miriamnu

  Een ziekte is een teken dat er iets finaal fout gaat.
  In dit geval is dat natuurlijk het aantal dieren dat wordt gehouden.
  Dat moet drastisch verminderen.

 • bankivahoen

  Denk je ook zo als er een mens ziek is Miriamnu ? Dan heb je een behoorlijk zieke geest ! Er worden er voor minder gevolgd door de inlichtingendienst let daar een beetje mee op !

 • jordi 1455

  @Miriamnu dus als er een griepje heerst dan is er iets finaal fout? Ik heb geleerd dat ziekten van alle tijden zijn zo zit de natuur in mekaar, ziektes komen en ziektes gaan zo gaat het al sinds het ontstaan van leven op aarde.

 • alco1

  @bankivahoen en jordi. Op sommige reacties hoef je niet te reageren. Ze kwakken wat neer maar nooit inhoudelijk. Ze hebben zelfs niet door, dat je juist met zo'n gedrag een ikke ikke cultuur creëert.

 • jordi 1455

  @alco1 je hebt gelijk de persoon in kwestie is al onze aandacht niet waard.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.