Pluimveehouderij

Nieuws 24 reacties

Zorgen om financiële situatie legkippenbedrijven

Wageningen - Het bestuur van de LTO vakgroep legpluimveehouderij / NOP-kring leghennenhouders maakt zich zorgen over de slechte financiële situatie in de legpluimveehouderij.

Dat bleek dinsdag tijdens de bestuursvergadering waar bestuurslid Jaap van de Heg, legpluimveehouder in het Gelderse Lunteren, vertelde dat in zijn regio recent drie legpluimveebedrijven failliet zijn gegaan. "Het Is een drama. In de veertig jaar dat ik pluimveehouder ben heb ik het nog niet eerder zo slecht meegemaakt.’’

Bij de huidige voerprijzen hebben pluimveehouders 7 à 7,5 cent per bruin scharrelei nodig om quitte te draaien. De NOP-richtprijs, voor veel legbedrijven de basis voor de uitbetaling, zit dit jaar bij de meest gangbare gewichtsklasse (62-63 gram) gemiddeld op 6 cent en de laatste acht weken zelfs onder de 5 cent. Het gevolg is dat legkippenhouders elke week duizenden euro’s te weinig binnen krijgen om hun kosten te kunnen betalen. Meerdere legbedrijven kunnen een nieuwe koppel niet betalen en broederijen moeten de hennen daardoor langer voorfinancieren.

De lage eierprijs is het gevolg van 2 tot 3 procent overaanbod in de EU als gevolg van een sneller dan verwacht herstel van de EU-lehennenstapel na de verplichte omschakeling van kooi- naar alternatieve huisvesting.

Het jaar 2011 was voor legpluimveehouders ook een zeer slecht jaar, met een gemiddelde eierprijs van 5 cent. In het voorjaar van 2012 was de eierprijs historisch hoog, maar die piek duurde kort en een flink aantal pluimveehouders heeft daarvan niet kunnen profiteren doordat zij toen juist geen kippen hadden omdat zij hun stalinrichting vervingen.

Laatste reacties

 • drientje

  Er zijn meer sectoren met dit soort zorgen. Alleen, met zorgen hebben lost je niks op.

 • kleine pluimveehouder

  ik denk dat er begin jaren 80 meer pluimveebedrijven falliet zijn gegaan. er zijn toen veel kippen geladen in opdracht van de bank

 • l coumans

  toch wel heel triest nieuws.

 • koestal

  nu allemaal scharrelkippen en duur voer , dure mestafzet en de retailers bepalen de eierprijs

 • jwvk

  Ja we hebben het goed voor elkaar met zijn allen. In de winkel is de prijs wel goed trouwens.

 • AntonQ65

  De NOP notering wordt bepaald door mensen die er zelf teveel belang bij hebben als de eieren prijs iets omhoog gaat.
  En de rest van de eieren handel vind het prima die houden hun mond wel.

 • l coumans

  daarom is er nop notering ook voor pluimveehouders die bang zijn om de eieren voor teweinig weg te geven.

 • trijnie

  En een eitje is nog wel zo lekker. Ik gebruik 3x per week ei in de plaats van vlees en'dan'op verschillende manieren klaargemaakt
  Misschien moet het produktschap??? voor eieren eens de boer op met recepten
  en dan complete maaltijdrecepten, misschien met de voedingswaarde erbij, want die is heel goed en variabel.

 • Mels

  Ei en vlees,aan mij zal het niet liggen ik eet wel en verbrand de calorieen net zo hard....

 • sprong

  misschien wordt het tijd dat de boeren ophouden met de kost cq opbrengsprijzen op internet te zetten, hoe makkelijk is het voor de inkopers om zo je te dwingen om voor weinig je product weg te zetten,

 • l coumans

  ja beste sprong en of open dagen voor de AH juppen organiseren,die dan de volgende dag bedenken dat het wel 2% minder kan.

 • trijnie

  kunnen jullie je niet organiseren zodat jullie betere prijzen voor jullie product krijgen? met deze markteconomie wordt iedereen 'uitgekleed'. ook de andere sectoren.
  Bij de lidl een bloemkool, zo'n prachtig product, € 0,69 daar valt toch niet tegen te werken?
  En die eieren ook, betaalde € 2,69 en dat voor de bio,de andere een euro goedkoper, maar als ik de prijzen zie die jullie ervoor krijgen dan is dat echt van de zotte. Er moet te goedkoop geproduceerd worden en dat is echt niet alleen de schuld van de linkse partijen want hiervoor was het behoorlijk rechts.

 • mtsvanaaken

  trijnie, het is volgens de nma verboden collectieve afspraken te maken die de consument benadeeld. Jammergenoeg geld die bescherming niet voor de boer die voor op in de keten zit.

 • trijnie

  Mts van aaken, het financieele plaatje gaat mij ook boven mijn pet. Ik heb wel bewondering voor de vrije ondernemer. Het moet niet altijd gemakkelijk zijn om met ' ups en downs' te leven.Wat dat betreft kun je beter een vast salaris hebben.

 • mtsvanaaken

  Ja, maar wij kunnen tenminste niet ontslagen worden.

 • hout&co

  mts vanaaken en trijnie,
  wat als we net als vroeger weer met de eieren langs de deuren gaan ???
  dan kan de boer ipv 5 ct voor zijn ei, 6,7,8 of misschien 9 cent voor zijn ei krijgen en de consument heeft een verser ei dan het ei wat ze nu uit de supermarkt halen....

  diegen die de eieren verkoopt doet er nog 1 of 2 ct bij op en je bent nog stukken goedkoper dan de goedkoopste supermarktketen. :-)

 • l coumans

  hout@co leg me eens uit waarom je de eieren goedkoper langs de deur wilt brengen als de klant in de winkel betalen moet.

 • trijnie

  Kraampje aan de weg, maar zet geen zoden aan de dijk en het kan zelfs gebeuren, zoals ik pas in de krant las, dat mensen de eieren zonder te betalen, meenamen. Maar het is treurig dat de tussen handel zoveel extra neemt,terwijl de producent met een habbekrats tevreden moet zijn.

 • Eierboer Zuid

  De distributie neemt al de winst. Directe verkoop is een oplossing, maar het probleem is dat de consument kiest voor gemak en dus in de supermarkt alles koopt wat hij nodig heeft in één moeite. Er is een oplossing : indien de politici de boeren echt willen helpen zoals ze steeds beweren, dan verplichten ze de supermarkten op hun parking een plaats in te richten waar boeren met hun producten kunnen staan zodat de consument zonder extra moeite bij ons zijn eieren kan kopen in plaats van in de supermarkt. De supermarkt zal dat helemaal niet leuk vinden, maar dat mag geen probleem zijn : wij krijgen constant regels opgelegd die we niet leuk vinden en ons veel geld kosten.

 • l coumans

  beste eierboer zuid kun je eens een verdeelplaatje maken van de kosten die na het erf ontstaan .ophalen verpakken in consumentdoosjes uitsorteringen enz . bij voorbaat mijn dank l coumans

 • joannes

  @Eierboer Zuid, je blijkt geen idee te hebben van efficiëntie in de distributie met je opmerkingen. Waar denk je dat het succes van Supermarkten mee bereikt wordt? Precies met een efficiënte ¨1 stop shopping¨ methode. De klant kan met weinig tijd veel verschillende boodschappen bereiken en kopen. Wanneer jij terug wil naar de kraampjes tijd zullen klanten naast het prijsvoordeel ook nog eens veel tijd moeten willen besteden om hun boodschappen te doen. Tijd die er niet meer is voor de meerderheid van de burgers. Wanneer jij als eierboer bij de Spupermarkt op het parkeerterrein wil gaan staan zal je ook minder efficiënt werken. Je kan niet, en bij je kippen, en in de kraam staan! Je probleem is gewoon concurrentie! Teveel aanbod naardat er vraag is. Daarbij wordt de consument steeds meer naar geprepareerde - toegevoegde waarde- producten gelokt die eieren consumtie in het dagelijks menu overbodig maakt. De eieren gaan nu voor een belangrijk deel in de geprepareerde producten. De industrie is je klant en die komen graag voor volle vrachtwagens op je erf de eieren halen; wel zo efficiënt!

 • Eierboer Zuid

  Beste Coumans en Joannes, de boer is echt niet zo dom als jullie denken. Wij kennen de prijs van de distributie wel, want veel boeren probeerden het al. Het probleem is dat, zoals Joannes heel juist zegt, de consument geen tijd heeft en kiest voor '1 stop shopping'. Daarom komt hij, behalve enkele halfzachte uitzonderingen, niet naar het erf gereden om eieren te kopen. Als wij van de consument de prijs kunnen krijgen die de consument in de supermarkt betaalt, dan zijn we al een heel eind vooruit. En volgens mij wil de consument dat ook wel aan ons betalen voor eieren die verser zijn dan in die supermarkt. Als hij maar niet te veel moeite moet doen, en daarom zouden wij op de parking van de supermarkt moeten kunnen staan. Op drukke momenten staan we er zelf, op rustige momenten neemt onze automaat het over. Laat het ons eens proberen. Dat er momenteel ook een probleem van overproductie is, Joannes, is een ander probleem. Dat heeft niets te maken met de winstverdeling in de sector. Die is altijd verkeerd, ook als er te weinig productie is. Ook dan gaat de distributie met de grootste winst lopen.

 • l coumans

  beste eierboerzuid dat was mijn vraag niet ,kun je de consumentenprijs in stukjes verdelen boer transport eierpakstation transport retail, bij voorbaat dank lj coumans

 • kleine pluimveehouder

  gewoon de kooi-eieren uit het buitenland stop zetten. Geen invoer eiren naar Nederland. Daarmee is 1 markt uitgeschakeld en kan de Nederlandse kippenboer met leghennen weer adem halen.
  De kooi-eieren zijn in Nederland verboden. Dus dan moeten ze de kooi-eieren ook niet uit het buitenland invoeren. Dat is oneerlijke concurentie. Wat doet de NOP en/of de Nederlandse regering hier aan?

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.