Pluimveehouderij

Nieuws 42 reacties

'Vogelgriepuitbraken waren te voorkomen'

Barneveld - De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) stelt in haar nieuwsbrief dat er geen uitbraken van vogelgriep waren geweest dit jaar als de kippen onder goede hygiënemaatregelen binnen waren gehouden.

"Alles heeft te maken met buitenlopende kippen." Volgens de NVP zijn er in Nederland driehonderd pluimveebedrijven met uitloop. Een LPAI-uitbraak vond vier keer plaats op zo'n bedrijf. Er zijn achttienhonderd pluimveebedrijven zonder uitloop (zes keer zoveel) maar hier vond geen enkele keer een uitbraak plaats.

Er is een akkoord bereikt in Brussel, zodat het is toegestaan de uitloop met netten te overspannen om besmette vogels te weren. De benodigde arbeid wordt deels gesubsidieerd. Toch vermoedt de NVP dat geen pluimveehouder zijn uitloop afschermt. Volgens de NVP is na de laatste uitbraak in Leusden het bewijs geleverd dat een ophokplicht voor pluimvee nodig is tijdens risicoperioden.

Laatste reacties

 • l coumans

  netten!!!! er is nooit een verbod tegen netten geweest. en waar kun je subsidie aanvragen voor netten a 30000 € per ha.

 • gerjan slingenbergh


  Er is geen enkel bewijs dat een net vogelgriep tegenhoudt.
  Virussen passeren grenzen en netten, kijk naar kalkoen en eendenbedrijven.
  Wat een onzinverkopers zitten er bij de NVP.

 • deboed.advies@hotmail.com

  vogelpoep valt ook door de netten dus helpt niet kippen gewoon binnen houden ikb uitloop druist tegen de regels in van IKB scharrel ik was dan ook 17 jaar geleden tegenstander binnen de IKB commissie om kippen met uitloop een erkening te geven! en de praktijk heeft dat de afgelopen 10 jaar bewezen wat is er nu diervriendelijker kippen in een scharrelstal of buiten waardoor er miljoenen kippen voortijdig de dood vinden en geruimd moeten worden

 • l coumans

  daar ben ik het mee eens De Boed eerder kon dat ook niet maar ja het waren wel weer extra inkomsten voor de ikb organisatie , niet zo handig dus • jordi 1455

  Gerjan parkeer je auto maar eens ergens bij een boom voor je het weet zit er een witte vlek op.

 • Conrad

  Bomen planten en waterlopen weren uit de uitloop is veel effectiever. Ganzen, en vooral de eenden vliegen daar omheen. Bij het overspannen met netten vliegen ze er overheen. Bomen zijn mooi en nuttig. Netten zijn lelijk, onhandig en duur.

 • 200113528

  De uitloop kippenhouders moeten gewoon tien x zoveel aan het dierziektefonds betalen. Onze grootvader wist al dat kippen buiten houden niets was. bij mensen hebben ze een riool aangelegd. biologisch gezien zou je gewoon weer in de sloot moeten schijten, kun je op ziektes wachten. Zie wat er bij bio kippen gebeurd. Het moest gewoon verboden zijn dat er nog ooit 1 kip naar buiten ging

 • l coumans

  heel goed 200113528 om je hart te luchten maar uhhh of dat nu hier moet?????

 • y

  Coumans dat is een uitleg die jij ook zou kunnen snappen. Doe er je voordeel mee en kom niet met een onnozele opmerking.

 • l coumans

  komplete onzin kan ook ik niet snappen en jij ook niet beste Y al doe je nog zo je best

 • Momfer

  en dat noemt zich een vakbond voor pluimveehouders.mijn god het is toch droevig om te zien hoe weinig verstand daar zit.

 • puinhoop

  Gewoon de kippen van 1 juni tot 1dec (180 dgn) buiten. Dit geeft een lage besmettingskans door andere vogels. Tevens kan de uitloop zich herstellen en/of kan hersteld worden. Geen bomen planten: hierin gaan weer salmonella/AI bommen zoals duiven nestelen en volgens onderzoek geeft vallend blad verhoogde concentraties dioxine!! Geen netten spannen: word het imago niet beter van. Al deze maatregelen verbeteren het imago, verlagen besmettings-/ziektedruk, zijn duurzaam en komen de gangbare(niet-uitloop) pluimveehouders tegemoet.

 • l coumans

  dat is niet het beste idee van steenbergen.

 • ariefritz

  Conrad, helemaal mee eens.
  Trouwens als alle bio en vrije uitloop kippen binnen zouden zitten, zou het scharrelei-overschot nog veel groter worden.Dus nog lagere prijzen. Wat wil de NVP nu eigenlijk?

 • l coumans

  ook helemaal mee eens conrad , op een puntje na de netten houden ook de roofvogels tegen. maar ik heb ook nog geen oplossing voor bomen onder de netten eigenlijk een constructie probleem, aangezien de bomen in mijn kippenparadijs al zo n 10 meter hoog zijn

 • Khalid en zijn maten

  Pluimveehouders met kippen die buiten lopen is prima,maar dan moet er vind ik vaker op zulke bedrijven onderzoek gedaan worden naar vogelgriep en de hygiëne binnen deze bedrijven,de kosten hiervoor moeten dan wel door deze pluimveehouders zelf betaald worden. Dit is waarschijnlijk ook het makkelijkst uitvoerbaar .(Misschien wat voor de nieuwe pluimvee unie)

 • l coumans

  maar beste khalid wij doen elk kwartaal A I monitoring en betalen dat elke keer helemaal zelf , dus wat mekker je nog , dat jij als pluimvee service bedrijf dat niet weet verbaast me. ik betaal aan monitering vanaf dag 1 tot en met slacht 40 eurocent per kip.

 • Conrad

  Nou Khalid , die monitoring is er. Zowel op ai als op op hygiëne. Door die monitoring komen regelmatig de exporteurs in de problemen. Ook worden er die manier nodeloos kippen geruimd en gedood, enkel om de mutatiekans naar hpai te verkleinen. De kosten van de monitoring worden ook al betaald door de pluimveehouders. Beetje bijzondere reactie dus van je.

  Pluimveeunie? Wat is dat dan, nog een club van pluimveehouders? Volgens mij zijn er al teveel(iig 1)

 • Khalid en zijn maten

  @ Conrad,je hebt dus toch wel iets niet gelezen op deze website,of over het hoofd gezien misschien...PPE komt te vervallen en wat kwam er ook alweer voor in de plaats?

 • Conrad

  Ik lees heel veel Khalid . Ppe kan me gestolen worden, alternatieven zal ik moeten dulden.

 • janskip

  niks meer monitoring gewoon de vervuiler betaald dus alle AI schade in Nederland moet gedekt worden vanuit een potje die gevuld wordt door de uitloopbedrijven
  schade nederland 2011 40 miljoen euro tel uit wat er gemiddeld per uitloopkip ingelegd moet worden of ze snel binnen doen als dat goedkoper is

 • l coumans

  beste janskip wij biopluimveehouders hebben ook meebetaald om de batterij boeren aan te laten modderen

 • Khalid en zijn maten

  Monitoring is er dus zoals hierboven bevestigd word,netten werkt niet of zijn te duur ,kippen binnen laten voor een bepaalde periode willen ze niet....Misschien een soort trekvogel detector plaatsen met een gaskanon eraan gekoppeld die dan afgaat als er vreemde vogels in de buurt komen?

 • l coumans

  khalid misschien een extra tak voor uw pluimveeservicebedrijf, en hier meteen een advertentie slogan (in de uitloop geen gepoep met khalid op je stoep)

 • trijnie

  Coumans, je moet wel een vrolijk, positief mens zijn, dat je dit volhoudt.
  Alleen het lezen hier geeft mij voldoende motivatie om de bio-eitjes te kopen.

 • l coumans

  trijnie als men aan mijn kippen komt dan zijn de rapen gaar ,bij leo kan alles maar blijf van z n kippen af.

 • trijnie

  Bioboeren: het zout der aarde.

 • kk

  Bio boeren op de site kunnen alleen niet tegen ongezouten kritiek.

 • l coumans

  help!!!!!!!!

 • Khalid en zijn maten

  Coumans hoe zit het trouwens met zwaluwen,duiven en tuinvogels op je bedrijf? Om 100% op zeker te spelen moet je die ook de nek omdraaien. Vluchtduiven komen soms wel van Frankrijk gevlogen en lijken mij een erg goede mogelijkheid om ziektes in te slepen,reguiere bedrijven hebben daar geen last van,want daar lopen geen kippen buiten...

 • l coumans

  beste Khalid alle denkbare vogels behalve eenden komen in de uitloop , maar het probleem van a i komt om de hoek kijken als de kippen minder goed gezond zijn . mijn kippen wegen 3 ons boven het gemiddelde, en dat is geen vet maar puur spieren(vlees) ik geef toe dat ik teduur en te lux voer maar komt de weerstand van de kip tengoede daar begin ik al mee vanaf de eerste levensdag.je mag en is onverstandig om met uitloop kippen de grenzen op tezoeken , daar voor kan je ze beter in een kooi zetten met 7 stuks kunnen ze ook niet meer bewegen, en gaan ze meer eieren leggen. het is de natuur eigen als je hem heel erg dwars zit, denkt ie alleen nog maar aan voortplanten.

 • Conrad

  Het blijft lastig om te discussiëren met mensen die elkaar niets gunnen. Biokippen blijven altijd buiten lopen en echt niet onder een net of dak. Ophokken is geen optie ivm de korte levensduur van een kip. Enten, goed beplanten e.d. lossen vele problemen op. Het zwarte pieten van de NVP zal altijd blijven. Gelijk aan wakker dier en de partij van de dieren, zij zullen altijd blijven ageren tegen de intensieve veehouderij. NVP moet zich wel realiseren dat men produceert voor een onbeschaafde wereldmarkt vanuit een beschaafd land met eigen eisen. Dat dat steeds lastiger wordt is logisch.

 • deboed.advies@hotmail.com

  een vraag aan trijnie heb je enig idee heveel kippen een bio boer
  heeft de meeste consumenten denken van een paar honderd tot maximaal 2 a 3 duizen maar de werkelijkheid is anders ook hier in moet men eens eerlijke voorlichting gevn

 • trijnie

  @deboed, laat ik dat nu ook gedacht hebben......maar ja dat is dus niet zo, daar was ik al achter gekomen. Maar ik geef toch de voorkeur aan kippen met snavel en het feit dat ze naar buiten kunnen.
  Ik heb zelf ook ( hobby) kippen gehad en hoewel de buizerd ook nog weleens een kippetje meeat heb ik ze nooit opgesloten. Ben van plan om weer een toompje aan'te halen maar het komt er nog steeds niet van.
  Och en de bioboer moet ook leven......

 • Mels

  O dus een bioboer mag er wel 25000 hebben en een gangbare boer niet????
  Hoe hypocriet wil je zijn,heb je nog wat op gestoken bij je farm bezoek??? Of zijn de oogkleppen niet af geweest???

 • l coumans

  MELS wees blij dat ook de consument mee praat, en ga ze nu niet afzeiken , hierbij roep ik trijnie op om met zoveel mogelijk consumenten te reageren op deze site in mijn eentje wordt het wel zwaar please hellup

 • trijnie

  Mels, ik vind het jammer dat alles zo groot moet, vroeger hadden bij wijze van spreken10 boeren een salaris aan 100000 kippen en nu nog maar een; en nu met de megastallen wordt het nog erger, het gaat ten koste van de kleinere boer. Maar de biokip mag naar buiten en die snavel hè. Daarbij krijgt ie minder anti-bioticum en dat is een goed ding.
  En vandaar kies ik daarvoor, misschien spijtig voor de anderen maar zo is het nu eenmaal

 • Mels

  Niks op gestoken dus....Wie vraagt er om een goedkoop product,wie maakt alles duurder,wie legt allerlei,ook onzinnige,regels op. Wie vind 3 keer op vakantie en een mega tv aan de muur belangrijker enz enz,Die boer,bio of regulier,niet hoor.De consument en de overheid.De een wil niet betalen voor de eisen die die er aan meent te moeten stellen en de ander maakt de eisen onhaalbaar onder druk van een minimale groep in de samenleving die dus met oogkleppen op op bezoek gaat.Zeg maar dat het niet waar is.
  Jij ,Trijnie,zal het allemaal niet belangrijker vinden maar jij bent niet de grootste groep consumenten,die kopen wat het goedkoopst is,sommigen bio,maar ook dan mag het niet te duur zijn.Vandaar dat er nu boeren zijn met veel dieren.En die megastallen,ach er zitten gemiddeld minder dieren op een m2,in een prima klimaat,dan in de oude krappe,bedompte stal bij dat boertje met 200 kippen dus waar het beter is voor de kip mag je zelf bedenken.
  Je kan op een een of andere manier niet bedenken waarom het tot hier gekomen is en blijft de schuld bij de boer zoeken,kijk in de soiegel en stel jezelf als minima voor,hoop dat je dan een idee kunt ontwikkelen.

 • Castor

  Even terug naar het begin. De schade is ontstaan omdat de met laag pathogene AI besmette dieren zijn geruimd. Wat een onzin! Die kippen overleven het heus wel. Maar een of andere viruloog is van mening dat de laag pathogene AI kan muteren naar hoog pathogeen. Dan wil ik graag weten onder welke condities dat het geval is. En waarom heeft de industrie nog geen kip ontwikkeld die tegen de hoog pathogene AI kan? Als er een kip ontwikkeld kan worden die maar één keer in de twee jaar in de rui valt, dan is er toch veel meer mogelijk? Maar de industrie heeft baat bij ruimingen, dat levert vervangingsvraag op. En wie is de pineut, de kippenboer, gangbaar of bio, dat maakt niet uit.

 • alco1

  Waarom menen mensen die zelf niets op dat gebied presteren altijd de wijsheid in pacht te hebben. Ik heb pas waardering als mensen het voorbeeld ook laten zien.

 • trijnie

  Hoe dan ook: ik geef geen enkele boer de schuld van het meer en meer en groter.
  Het is de tijdgeest en zo is het. En mag ik dan ook nog eens een beetje in het oude blijven hangen? Toen ik vroeger als kind op de boerderij van mijn oom en tante logeerde genoot ik van het gemengde bedrijf dat ze hadden.
  Koeien,varkens,kippen.Op je kamertje hoorde je de stalgeluiden, heerlijk was dat. Maar mijn familie daar waren gezellige, gelukkige mensen
  Zoals toen kan het niet meer, dat is over en uit, maar het zou mooi zijn als er nu ook nog wat meer mensen met plezier hun werk konden doen want dat lijkt ook wel over en uit...

 • Mels

  Dus toch en dat wou ik lezen. Denk dat er plezier genoeg aan beleefd wordt Trijnie. Het is alleen het onbegrip waarom de dingen zijn zoals ze zijn en dat de zgn schuld daarvanbij de verkeerde gelegd wordt. Sorry dat ik je stevig aanviel maar ik wou boven water krijgen of je de clou had.

Laad alle reacties (38)

Of registreer je om te kunnen reageren.