Pluimveehouderij

Nieuws 7827 x bekeken 41 reacties

Vogelgriep op pluimveebedrijf Leusden

Op een pluimveebedrijf in Leusden (Utrecht) is vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om de milde H7-variant. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken laten weten.
Omdat de milde variant kan muteren tot een zeer besmettelijke en voor kippen dodelijke variant van het virus, worden de 11.000 legkippen op het bedrijf afgemaakt. Europese regels schrijven dat voor. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit voert de ruiming uit.

In een zone van ruim een kilometer rond het besmette bedrijf geldt vanaf zaterdag 13.00 uur een vervoersverbod van pluimvee, eieren, mest en gebruikt strooisel. In dat gebied liggen elf andere pluimveebedrijven. Die worden de komende dagen gecontroleerd op vogelgriep. Al het pluimvee op die bedrijven moet voorlopig binnen worden gehouden.

Eerder dit jaar werd ook op pluimveebedrijven in Zeewolde en Lochem een milde variant van de vogelgriep vastgesteld. Ook daar werden de in totaal bijna 110.000 kippen geruimd.

Laatste reacties

 • jordi 1455

  ophokken al die kippen in NL voordat de boel uit de hand gaat lopen.

 • bankivahoen

  Liepen ze weer buiten dan? Toevallig of niet ?

 • Roelofsn

  Bio, logisch

 • siebe66

  dikke bende die bio kippen

 • kuiken007

  voer voor vogel

 • Miriamnu

  Het heeft absoluut niet te maken met het feit dat het bio kippen zijn. Het is de het aantal kippen wat moet verminderen!!

 • John Deere 6430

  @Miriamnu, het heeft in dit geval wel te maken met het feit of het bio kippen zijn. Die lopen buiten en hebben daardoor een hoger risico op besmetting met het griepvirus, wat door wilde vogels wordt verspreid.

 • Miriamnu

  Hoe lang bestaat de vogelgriep?

 • Correurink

  Al zolang er kippen zijn maar we onderzoeken sinds 2003

 • Miriamnu

  Alleen mensen die vaak in aanraking komen met kippen en ander pluimvee lopen risico. Waarom worden al die kippen dood gemaakt als het risico zo klein is.
  Ach weet je wat, alweer dezelfde oplossing voor al die dieren problemen, eet vegetarisch. In ieder geval is het beter om veel minder vlees te eten en ja dat is ook kip

 • Correurink

  #10 Ieder zijn mening,maar vindt je het niet toevallig dat het elke keer kippen betreft die buiten lopen?
  En wat de aantallen betreft:het is niet te hopen dat alle hobbyisten hun kippen moeten gaan onderzoeken want dan is de ramp niet te overzien
  Laten we maatregelen nemen dat dit niet vaker voorkomt Laat verstand boven emoties prevaleren

 • trijnie

  Jammer, het is steeds weer raak. Soms vraag ik me toch wel af: komt het niet mede door de grote aantallen dieren op één kluit?
  En zou het er, de ziekte, niet altijd geweest zijn, maar door de controles die er tegenwoordig zijn, aan het licht komen?
  Ik had vroeger ook kippen en die liepen ook weleens te 'sukkelen' en met een kip ga je nu eenmaal niet naar de dierenarts, misschien hadden die het ook wel eens...?

 • gerjan slingenbergh

  Als hobby kippenhouders niets doen en kalkoen en eendenhouderijen doen ook niets dan los je dus niets op.

 • fransderondhoeven

  bla bla bla verhuizen naar de woestijn is mischien een oplosing

 • W Geverink

  Goeie optie Frans. In de woestijn is heel veel ruimte, veel zon, warmte en een hele lage luchtvochtigheid. Dat zijn factoren die het een griepvirus moeilijk maken om te overleven.

 • gerjan slingenbergh

  Dat zijn nog eens goede argumenten voor de discussie.

 • stefandonkers

  Hulde aan de biologische pluimveehouders en hun eierafnemers, een ophokplicht was toch niet nodig! Wanneer komen ze nou eens met een ei dat gewoon 4 mnd per jaar uit het belang van kip en boer(ja daar horen ook hun collega's uit andere sectoren bij) binnen gehouden mag worden. Gaat dit niet door dan hun bijdrage aan het Diergezondheidsfonds ver elfvoudigen!!!

 • kleitokkers

  Er was eens,niet zolang geleden een tijd dat de vogelgriep niet zo'n groot probleem was. En dat is geen sprookje.

 • alco1

  Er zijn mensen die volharden in hun manier van bedrijfsvoering. Zo zijn er ook mensen die zich in hun overtuiging niet laten enten of bloed toedienen. Zelfs als het hun leven aangaat blijven ze bij hun visie. Verandering dus voor ophokken e.d. zal nog veel moeilijker zijn.

 • joannes

  Ik vraag me af wat het werkelijk motief is van die bio propaganda? Wanneer er jaarlijks duizenden kippen geruimd worden en iedereen bang wordt voor verschrikkelijke ziektes voor mens én dier, zou je gaan denken dat het meer met zelf destructie te maken heeft dan met dat zogenaamde ¨welzijn¨wat men nastreeft. De marketing heeft weer uitstekend gewerkt in het diversifiëren van een product range maar de economie op enorme kosten gejaagd. Kosten: tot een grote volksmisleiding toe. En dat voor een paar die er van profiteren, die natuurlijk in het centrum van deze beweging een paar centen meer verdienen, en/of de concurrentie op achterstand zetten. Welzijn is niet dat plaatje of schilderij uit de vorige eeuw!

 • gerjan slingenbergh

  Als ik met het ophokken van 2 keer 2 maanden de vogelgriep buiten de kippenhokken kon houden deed ik dat onmiddelijk. Liever ging ik ze nog vaccineren maar dat mag niet van de overheid. Als eenden- en kalkoenbedrijven en hobbyboeren niets hoeven te doen om de ziekte buiten de deur te houden heeft het ophokken van professineel gehouden buitenlopenden
  kippe4n geen enkele zin. Bovendien zou je de maatregel van ruiming als de kippen een griepje hebben opgelopen wederom ter discussie kunnen stellen.

 • stefandonkers

  gerjan als er bij hobbykippenhouders iets uitbreekt worden de grenzen niet gesloten, word eens wakker! Er geld ook zoiets als verantwoordelijkheid naar de gehele pluimvee sector en niet alleen naar je eigen portemonnee! Dus ik zeg binnen of schade vergoeden!

 • Evert1

  vergoeden de kalverintegraties de melkveehouders ook als er wat gebeurt?
  met al die kalverimport.!

 • gerjan slingenbergh

  Als je de export wil behouden dan moet je de vogelgriep gezamelijk aanpakken.
  Dan moet je de ziekte proberen uit te bannen door vaccinatie bij alle gevogelte
  inclusief hobby dieren, kalkoenen en eenden. Met het ophokken van van buitenlopende kippen los je het probleem niet op.

 • mwhjanssen5

  Inderdaad Stefan helemaal mee eens, maar ja als het kalf verdronken is ..........

 • Bionext

  Het is wel erg makkelijk om direct een schuldige aan te wijzen voor dit complexe probleem. In 2012 heeft de toenmalige staatssecretaris een onderzoek laten doen naar vogelgriep. Enkele conclusies uit het rapport:
  – Een verhoogd risico op introductie van LPAI is niet alleen voorbehouden aan pluimvee met vrije uitloop.
  –Bij kalkoenbedrijven, deze hebben geen uitloop, is de kans op introductie van LPAI 7 keer zo groot en bij eendenbedrijven, deze hebben ook geen uitloop, is de kans op introductie van LPAI 23 keer zo groot als bij pluimveebedrijven zonder uitloop.

  En over de wilde vogels:
  De conclusie is dat het risico van introductie van LPAI op een pluimveebedrijf met vrije uitloop, op basis van de huidige beschikbare gegevens, niet direct gecorreleerd kan worden aan de aanwezigheid van wilde vogels.

  Kortom: zorg dat je eerst weet waar je het over hebt, voordat je iets roept over vogelgriep. Nu worden ondernemers tot zondebok gemaakt die hun uiterste best doen om hun bedrijf zo goed mogelijk te runnen.

 • l coumans

  ja beste bionext dat weten ze wel .maar nu het zobescheten gaat in de gangbare sector willen ze uw verhaal helemaal niet horen.

 • stephen.verdonkschot

  Zolang Nederland de slager van West-Europa wil blijven (van de ruim 500 miljoen dieren die hier elk jaar worden geslacht gaat 70% naar het buitenland), zullen er problemen blijven ontstaan. Oplossing is een drastische inperking van het aantal dieren en, inderdaad, de dieren niet met grote hoeveelheden bij elkaar ophokken...

 • jordi 1455

  bionext dat is de klassieke bio propaganda.

  Ik zeg ophokken die kippen en als je het niet doet is het eigen risico.

  Overigens is het bekend dat de bioligische landbouw de hand boven het hoofd wordt gehouden door de overheid en de gangbare landbouw wordt gedemoniseerd door dezelfde overheid.

 • jehanvankroaks

  roelofzuidwolde,

  Goeie vondst !

  Bio, logisch !!

 • crisismanager

  inderdaad jordi we horen niets anders vanuit de biologische kant.hebben we er al veel over gehoord in de media ? met een stalbrand met 30 000 kippen zijn ze allemaal stukje sneller in het nieuws.en hier kan de boer niets aan doen,als je biologisch pluimveehouder bent en weigert op te hokken is dit moord met voorbedachte rade. jaarlijks meer dan 110 000 kippen vergassen ,is dit duurzame veehouderij(en dan vergeet ik waarschijnlijk de stiekeme gevallen nog die verdwijnen alszijnde pasteurella of dergelijke).en de gangbare veehouderij is er telkens weer de dupe van.

 • Momfer

  als jullie afzet markt in rusland ligt moet je daar je toko neer zetten en neem dan gelijk die struis vogel mee die samen met andere 2 miljoen vogels heeft.

 • l coumans

  nou harrie dat zouden wij ook wel doen maar als jullie toch niet niks willen horen is dat verspilde energie.

 • Khalid en zijn maten

  Alle reguliere veebedrijven moeten dus verkassen naar een ander land....dat betekent dan pas een échte crisis voor heel veel andere Nederlandse bedrijven (en alle mensen die er werken),die ook direct of indirect geld verdienen aan de Nederlandse veehouderij . Ik zal er een paar noemen ,en neem het me niet kwalijk dat ik er misschien een paar vergeet...:Transport bedrijven te weten: gekoeld,containers,stukgoed,diervoeders,koeriers,distributie,brandstoffen,bouwmaterialen etc.Bouwbedrijven,dienstverleners,planners,kantoorpikkies,onderzoeksbereaus, slagers,bakkers,groenteboeren,handelsbedrijven,bandenbedrijven etc.

  Dan zal alle voedsel dat nu uit Nederland komt de grens over moeten via weg,spoor of water en dat kan soms nogal lang duren,dus niet alles zal op tijd in de winkel liggen,maar velen zullen dan toch geen fatsoenlijk inkomen hebben,dus er zal ook geen geld zijn voor een fatsoenlijk voedselpakket...

 • Bekend bij de redactie

  Monitoren staat rechtevenredig met vinden. Stoppen met monitoren is stoppen met zeuren. Stoppen met export is namelijk ook geen optie. Geen uitloop geen bio/freiland. Kippen zitten namelijk tekort op een bedrijf. Kippen zijn geen koeien qua uitloopgewenning. Ophokplicht/gebod geen optie, enten in eu-verband wel. Daar moet ook aan gewerkt worden.

 • l coumans

  nou eindelijk iemand met een oplossing , helemaal toppie( bekend bij de rdactie)

 • siebe66

  Is dit nu wat de dieren partij wil?
  Biologisch ruimen?

 • Khalid en zijn maten

  Zou het virus kunnen worden verspreid door medewerkers van een groot agrarisch dienstverlenend bedrijf dat voor het vangen van kippen/opzetten van kuikens zijn personeel door half Nederland laat rijden , en dat sommige van deze medewerkers er tijdens het weekend 's nachts nog voor gekleurd geld bijverdienen met het vangen van pluimvee...

 • jehanvankroaks

  Misschien is het verstandiger dat de bio/freiland collegae overschakelen op struisvogels?

  Kop in het zand steken doen die dingen toch ook altijd wanneer ze iets niet kunnen overzien ????
  ( uitzonderingen daar gelaten)

 • Momfer

  zeker is khalid zeker tuork in S KLASSE zeker

 • Khalid en zijn maten

  @4007ib,nee hoor Khalid is gewoon een Nederlander,die het soort werk doet dat door de verwende werkloze jeugd in NL word omschreven als werk dat alleen door een Khalid gedaan zou moeten worden,omdat er een geurtje aanzit. Ik heb neefjes die op het platteland zijn opgegroeid en die hebben zelfs die mening...

Laad alle reacties (37)

Of registreer je om te kunnen reageren.