Pluimveehouderij

Nieuws 6 reacties

Uitbraak laagpathogene vogelgriep tegenvaller

Zoetermeer - De vondst van laag pathogene aviaire influenza type H7 op een biologisch pluimveebedrijf in Leusden in de provincie Utrecht is een forse tegenvaller voor de pluimveesector. Op korte termijn dreigt uitbreiding van het exportverbod voor broedeieren en eendagskuikens naar Rusland.

Tot nu toe geldt een exportverbod naar Rusland voor producten afkomstig uit de provincies Gelderland en Flevoland. Daar zou de provincie Utrecht dan bijkomen. Naar aanleiding van de uitbraken in Lochem en Zeewolde is er vanuit de sector aangdrongen op ophokplicht voor kippen die buiten worden gehouden. Ook is er met Rusland contact gezocht om te komen tot afspraken waarbij de Russen in het vervolg bij dit soort uitbraken de 1-kilometerzone respecteren in plaats van over te gaan tot een exportverbod voor de hele provincie. Die gesprekken hebben nog niet tot definitieve resultaten geleid, hoewel er door het ministerie voortgang wordt gemeld.

Voorzitter Jacques de Lange van de NVE, de vereniging van exporteurs broedeieren en eendagskuikens, zegt helemaal 'ziek' te zijn van deze nieuwe uitbraak. "Wéér een bedrijf met uitloop en dan maar vol houden dat er niet meteen een verband is tussen dit soort uitbraken en de uitloop." De Lange stelt dat deze jongste uitbraak een goede gelegenheid is om de Russen op de proef te stellen. "Gaan ze nu de 1 kilometerzone respecteren of niet."

Een woordvoerder van het Productschap Pluimvee en Eieren waarschuwt er juist voor dat deze nieuwe uitbraak er juist voor kan zorgen dat de Russen weer terugschrikken voor versoepeling van hun importmaatstaven en over zullen gaan tot een importbeperking voor de hele provincie Utrecht.

Laatste reacties

 • kempermanplv

  Natuurlijk weer uitloop kippen, weer negatieve publiciteit voor de pluimvee sector, extra kosten voor ruiming en niet te becijfferen wat dit wederom kost voor ons als export land.
  Crisis horen we elke dag op de radio, de enigste sector die elk jaar weer meer weet te exporteren wordt zo wel omzeep geholpen.
  Freiland, Biologisch BEDANKT!!!!!!!!!!

 • Momfer

  ga je toch lekker naar rusland met je broederij hoeven die arme kuikens ook niet zo lang te reizen!!!!!!!

 • gjcraats1

  Is dit nu zo moeilijk. Regels of natuur. Natuur dus. Ophokken

 • jehanvankroaks

  Misschien is het verstandiger dat de bio/freiland collegae overschakelen op struisvogels?

  Kop in het zand steken doen die dingen toch ook altijd wanneer ze iets niet kunnen overzien ????
  ( uitzonderingen daar gelaten)

 • trijnie

  Wat zijn de gangbaren weer vriendelijk..........

 • jp.bierema

  Als ik rus was wist ik het wel.
  Nederland naar binnen met die troep.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.