Pluimveehouderij

Nieuws 866 x bekeken

Russen willen importrestricties beperken

Den Haag – Rusland heeft voorgesteld de importrestricties te beperken na een uitbraak van laagpathogene vogelgriep. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken (EZ).

Rusland weert nu vlees en broedeieren van alle bedrijven uit een provincie waar een LPAI-uitbraak plaatsvond. Het gebied van waaruit geen export naar Rusland mag plaatsvinden, wordt mogelijk verkleind van een provincie tot een gemeente of buurtschap, dus de kleinste bestuurlijke eenheid in Nederland.

Vorige week liet staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw al weten dat Rusland de importbeperkingen wil versoepelen. De onderhandelingen met Rusland over de nieuwe voorstellen lopen nog. De NVWA reageert positief op het Russische voorstel om de beperkingen te versoepelen, zo laat het ministerie van EZ weten. Of en wanneer een akkoord met Rusland wordt bereikt, is nog onbekend. Rusland is een belangrijk land voor Nederlands vlees en broedeieren maar stond de afgelopen jaren regelmatig onder druk door AI-uitbraken.

Rene Stevens

Of registreer je om te kunnen reageren.