Pluimveehouderij

Nieuws 1193 x bekeken

Rusland sluit grens voor pluimveeproducten uit Utrecht

Rusland accepteert geen levend pluimvee, broedeieren, veren en dons, pluimveevlees en andere pluimveeproducten die niet zijn verhit tot tenminste 70° Celsius, pluimveevoer en voederadditieven en gebruikte onderdelen van pluimveestallen, uitsnijderijen en pluimveeslachterijen die afkomstig zijn uit de provincie Utrecht.

Dit importverbod werd gistermiddag bekend en gaat vandaag in. De aanleiding is de uitbraak van LPAI in Leusden die 1 juni bekend werd. Voor dit soort producten geldt ook al een Russisch importverbod vanuit de provincies Gelderland en Flevoland, na eerder LPAI-uitbraken in Lochem en Zeewolde.
Voor de pluimveesector is dit een zeer teleurstellend besluit, zeker gelet op de gesprekken die de Russische en Nederlandse autoriteiten in de laatste maanden hebben gevoerd en de afspraken die in het vooruitzicht zijn gesteld. De gesprekken met de Russen zouden nog steeds gaande zijn. Het PPE hoopt dat op korte termijn duidelijk wordt hoe Rusland in het vervolg zal handelen in geval van een LPAI-uitbraak. Dit zal onderwerp van gesprek zijn volgende week tijdens een vergadering van de werkgroep ʼreduceren risico’s AIʼ.

Of registreer je om te kunnen reageren.