Pluimveehouderij

Nieuws 1996 x bekeken 11 reacties

'Ministerie moet schade vogelgriep Leusden vergoeden'

Barneveld - De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) stelt het ministerie van Economische Zaken aansprakelijk voor de kosten van de laagpathogene vogelgriepuitbraak in Leusden.

De vakbond wil een vergoeding voor de directe kosten en voor de vervolgschade die wordt geleden in de vorm van handelsschade vooral met Rusland. De vakbond heeft een brief van die strekking gestuurd naar de staatssecretaris Sharon Dijksma. LTO/NOP is niet blij met deze actie van de NVP.

De vakbond wil LEI-onderzoeker Peter van Horne een berekeningen laten maken van de totale schade die wordt geleden als gevolg van de uitbraak in Leusden. Volgens secretaris Jan Brok van de NVP loopt de schade in de miljoenen euro's. Brok: "Vorig jaar heeft de sector een schade geleden van 40 miljoen euro als gevolg van de vogelgriepuitbraken. Wij hebben gewezen op de risico's van uitbraken als er geen ophokplicht is." De NVP wil dat het ministerie op korte termijn maatregelen treft om buitenlopend pluimvee af te schermen en bijvoorbeeld een ophokplicht instelt. In Brussel moet het ministerie veel harder lobbyen voor verruiming van de regels voor buitenlopend pluimvee. Het moet geen probleem zijn om de dieren in de koude maanden binnen te houden.

LTO/NOP-voorzitter Eric Hubers reageert geprikkeld. "De manier waarop de schades worden vergoed is in principe geregeld. Dat weet de NVP ook. Ze krijgen waarschijnlijk geen voet aan de grond." In de ogen van Hubers zet de NVP met haar harde opstelling de gesprekken en onderhandelingen over hoe om te gaan met LPAI onnodig op scherp. Ook wijst Hubers er op dat LTO/NOP tot nog toe steeds heeft geijverd voor een aanpassing van de Europese regels op het punt van de uitloopeisen. "Dat was onze inbreng. Wij willen in goede open onderhandelingen komen tot oplossingen."

Laatste reacties

 • Conrad

  Schade van 40 miljoen? Toch knap wat monitoren indirect kost.

 • hendrik

  kleine kinderen zijn weer bezig ???

 • joannes

  Twee vliegen in één klap denken ze bij het NVP. Een LTO/NOP die je niet serieus neemt en een regering die in dromenland verkeerd vwb de gevaren van uitloop voor ziekten. Met een rekening/schadebedrag in klinkklare Euro´s uitgedrukt wordt alles duidelijk en vallen hopenlijk de schellen van de ogen.

 • jehanvankroaks

  een goede zaak !
  En nu maar hopen dat Dijksma eieren voor haar geldt kiest, en de volgende keer een ophok plicht instelt wanneer er weer een verhoogde kans is op vogelgriep.
  Als de NVP dat alleen al zou kunnen bewerkstelligen is er al een een heleboel gewonnen !!
  Want hoeveel was het ook al weer ? buitenloop kippen hebben 7x meer kans op vogelgriep.
  En het is toch de wereld op zijn kop dat de Nederlandse vleessector ( moederdierenhouders) altijd weer de rekening gepresenteerd krijgen omdat de buitenloop kip elke keer weer de besmetting oplopen.

 • jehanvankroaks

  Oja wat ze denken bij de NVP weet ik niet.
  Maar dat de LTO zich niet hard wil maken voor de vermeerderingssector was mijn inziens al heel heel lang bekend.

 • hvhvof1

  Kom d'r maar in bio mannen!!!

 • l coumans

  en denken jullie nou echt dat sharon een ggatje in d r hoofd heeft ????

 • joannes

  Sharon kan gewoon kiezen @l coumans, een gezonde export of een terugvallende export met een kwakkelende bio die regelmatig geruimd moeten worden. Laten we hopen dat ze eieren voor haar geld kiest.

 • l coumans

  sharon kan niet kiezen.

 • Conrad

  Hoe kan je nou wat proberen te claimen voor een uitbraak buiten de vogeltrekgevoelige periode? Buiten dat: er is helemaal geen risicoperiode aan te geven dat is nou net het probleem. Was het maar zo simpel. De uitbraken van de laatste jaren vallen behoorlijk verspreid in het jaar. Nvp maakt een stelling,dat is duidelijk, het is alleen erg ongepast en dom. Zo gooi je je eigen glazen nog verder in. Je kan je beter richten op EU export en anders net zo vaak gaan monitoren als je concurrenten. HPAI is natuurlijk verschrikkelijk, maar het is vooral een probleem door de hoge pluimvee dichtheid in Nederland. LPAI wordt nu gezien als de grote boosdoener, het is echter een normale pluimveeziekte. Net als ilt,Eds, ib kan je hier gewoon voor enten. Of je kunt accepteren dat de dieren ziek mogen zijn. Nu gaan ze direct naar de destructor, dat stoort mij als pluimvee houder MATELOOS.

 • l coumans

  ja beste conrad enten zo simpel zo 2013 en langer, ik heb er goede ervaring mee opgedaan in 2006 2008

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.