Pluimveehouderij

Nieuws 758 x bekeken

Kamer: geen gesleutel aan genen legkip

Den Haag - Een meerderheid in de Tweede Kamer voelt helemaal niets voor onderzoek waarbij aan de genen van legkippen wordt gesleuteld.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) wil zo’n onderzoek mogelijk maken, omdat het kan voorkomen dat er haantjes worden geboren die economisch gezien geen waarde hebben voor de bedrijven met legkippen.

Jaarlijks worden nu zo’n 40 miljoen eendagshaantjes gedood kort nadat ze uit het ei zijn gekomen. Volgens wetenschappers gebeurt dat op een manier die belastend is voor de dieren. Door een lichtgevend kwallengen te koppelen aan de chromosomen van mannelijke kuikens zouden de eieren met haantjes er voor het broeden tussenuit kunnen worden gehaald. Dijksma wil verder onderzoek, vooral omdat ze anders het probleem met de eendagshaantjes niet snel ziet veranderen.

PvdA, SP, CDA, ChristenUnie, GroenLinks en Partij voor de Dieren vinden dat een economisch probleem van de sector niet moet worden opgelost door te rommelen met de dieren. Zij vinden dat er alternatieven zijn en voelen meer voor bijvoorbeeld de 'combikip', waarbij de geboren haantjes kunnen worden gebruikt voor de vleesconsumptie. "Wij zien niets in glow in the dark-eieren, een ei dat licht geeft als er een haantje in zit", stelde Sjoera Dikkers (PvdA).

Of registreer je om te kunnen reageren.