Pluimveehouderij

Nieuws 3505 x bekeken 9 reacties

'Inkomens varkens- en leghennenbedrijven omhoog'

Amsterdam - ABN Amro zag in 2012 hogere inkomens op varkens- en leghennenbedrijven. Dat schrijft de bank in de meest recente Visie op sectoren. Alleen vleeskuikenbedrijven zagen een iets lager inkomen.

De inkomensontwikkeling op zeugenbedrijven ging van 52.000 euro negatief naar 83.000 euro in de plus. Op gesloten bedrijven ging het inkomen van 15.000 euro negatief naar 39.000 euro positief. Op vleesvarkensbedrijven daalde het inkomen van 36.000 euro naar 30.000 euro. Alle drie typen bedrijven zagen een toename van het eigen vermogen in 2012.

De fors gestegen inkomens op zeugenbedrijven zijn vooral te danken aan de biggenprijs: die steeg met 24 procent ten opzichte van 2011. De vleesprijs steeg met gemiddeld 5 procent. Zeugenbedrijven konden de gestegen voerkosten zodoende ruim compenseren. Ook vleesvarkenshouders konden de hogere voerkosten en biggenprijs compenseren door een hogere varkensprijs.

In 2012 zag de bank dat de varkensstapel nauwelijks kleiner wordt en het concentratieproces in de sector dus doorging. Dit in tegenstelling tot de rest van Europa, met name Oost- en Zuid-Europa. De export van biggen, vleesvarkens en varkensvlees nam in 2012 af. Landen buiten Duitsland namen het grootste deel van de krimp voor rekening.

ABN Amro verwacht op korte termijn een krimp van de vraag naar varkensvlees vanwege druk op de koopkracht in Europa. De consequenties voor de prijs worden echter verzacht door een daling van het aanbod tegenover staat.

Ook in de legpluimveehouderij zijn de inkomens sterk gestegen. De eierprijs die 50 procent hoger was dan in 2011 kon de hogere voerkosten gemakkelijk compenseren. Het inkomen uit bedrijf steeg spectaculair van 143.900 euro negatief naar 214.600 euro positief. Bij de vleeskuikens daalde het inkomen licht van iets boven naar iets onder de 50.000 euro. De opbrengstprijzen van de kuikens stegen minder sterk dan de voerprijzen stegen. Niettemin kon het eigen vermogen via besparingen worden aangevuld, schrijft de bank. Voor 2013 wordt een lagere voerwinst dan in 2012 verwacht, ondanks dat voerprijzen gaan dalen.

Nederlandse leghennenhouders hebben volgens de bank te maken met negatieve concurrentiepositie bij de kostprijs door regels op het gebied van mest en milieu. De afzetpositie kan worden versterkt door meer aandacht voor zaken als gezondheid, welzijn en kwaliteit waarbij beheersing van de kostprijs centraal staat. Vleeskuikenhouders gaan strategieën ontwikkelen om de kostprijs en de gevoeligheid voor prijsschommelingen van veevoer te drukken. Dat is hard nodig, want ABN voorziet voor de lange termijn een historisch hoger prijsniveau als gevolg van een mondiale vraag naar agrarische grondstoffen. De bank stelt dat ondernemers de kostprijs en gevoeligheid voor prijsschommelingen van slachtdieren en voer moeten drukken.

Rene Stevens

Laatste reacties

 • producent

  Fijn dat een bank deze cijfers de lucht in slingerd, nu is iedereen weer op de hoogte.

 • jwvk

  Waar zijn mijn centjes dan gebleven? ik doe iets weer niet goed denk ik? En om over 2013 maar te zwijgen. Gelukkig zit ik ook bij de ABN.

 • zeelander

  wat een donderse klote bank
  door deze bank bij aanschaf van nieuwe leghennen in 2011 die gefinancieerd moesten worden eiste deze al graaiende macho bank
  dat ik een goed contract er tegen overstond
  en ik met het schaamrood op het gezicht naar deze bank
  ik had er 85 cent per kilo uit kunnen slijpen
  nou u kent de afloop wel
  dit heeft me 4 ton gekost (MISGELOPEN)
  abn amro u wordt bedankt

 • kalkar

  Tsja, vroeger had een boer rugpijn en nu heeft ie koppijn.

 • Momfer

  je laat je dieren toch niet financieren door de bank,die moet je uit eigen middelen kunnen betalen .

 • jwvk

  Hoe dan? 4007ib Heeft u alles geerfd ofzo?

 • hvhvof1

  4007ib zal wel een eierhandelaar zijn met zelf veel kippen!!!!

 • l coumans

  beste hvhvof1 of een pluimveehouder die zijn grenzen kent of content is met zijn eigen aantal kippen

 • pluimvee2

  niet om het een of ander maar hoe wil je in dit land waar het nodig is om redelijk te blijven groeien je hennen zelf financieren, draai zelf met 125000 kippen maar heb toch echt geen 6ton liggen om ze even af te tikken. en ja 2011 heeft mij ook 2 ton gekost door een verplichtcontract maar zonder had ik niks verdiend nu nog een beetje dus ja is klagen op een bank terecht of is dat ondernemen, je had ook een ander bank of investeerder kunnen zoeken

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.