Pluimveehouderij

Nieuws 53 reacties

'Gevolgen ingrepenbesluit desastreus'

Barneveld - De gevolgen van het ingrepenbesluit pluimvee dat staatssecretaris Sharon Dijksma deze week bekend heeft gemaakt zijn desastreus voor de Nederlandse pluimveesector. De schade kan tot miljoenen euro's per jaar oplopen. Dat meldt de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP).

De vakbond verwijst naar een rapport van het Landbouweconomisch instituut LEI dat een aantal economische aspecten rond de ingrepen bij pluimvee in kaart brengt. Dat rapport is in bezit van de redactie. Het werd volgens de NVP geschreven in opdracht van het ministerie en is in de stuurgroep Ingrepen aan de orde geweest. Volgens de NVP kreeg de sector in het overleg te horen dat het rapport geheim moest blijven.

In het rapport becijfert LEI-auteur Peter van Horne de mogelijke consequenties van een snavelbrandverbod op miljoenen euro's. Als de vermeerderingsbedrijven in de vleeskuikenketen onbehandelde dieren gaan houden becijfert Van Horne de schade op 3,6 miljoen euro per jaar. Het verlies als gevolg van verplaatsing van ouderdierenproductie becijfert Van Horne op 27,8 miljoen euro per jaar. Ook is er een grote kans dat de fokbroederijen met een toegevoegde waarde van 42 miljoen euro per jaar naar het buitenland verdwijnen. Van Horne becijfert de schade voor legbedrijven op 5 miljoen euro per jaar door slechtere resultaten. Verhuizing van de legbroederijen naar het buitenland betekent forse desinvesteringen en verlies van een toegevoegde waarde van 10,5 miljoen euro per jaar.

De NVP voorziet grote problemen voor de export van kuikens voor de leghennenhouderij en de vermeerdering. Het buitenland wil behandelde dieren, zo stelt voorzitter Gert Jan Oplaat van de NVP. Ook bestaat de kans dat onbehandelde dieren alsnog worden behandeld op latere leeftijd  met alle welzijnsgevolgen van dien.

Laatste reacties

 • Mels

  Nou,dan hebben de regenten in dit land deze sector toch waar ze die willen???
  Huppekee,naar het buitenland ermee,zijn ze daar dubbel blij.1 mest voor op de schrale akkers en 2 toegevoegde waarde aan het BNP van dat land.En die stomme Hollanders maar kippenvlees en eieren tegen woekerprijzen importeren......

 • schoenmakers1

  na de nertsen zullen nog velen volgen, zouden degene die in de politiek zitten hierop persoonlijk op afgerekend kunnen worden?

 • Mels

  Ja,ze krijgen een pluim van Marianne en van Groen Links,al die andere 1000 mensen die op de dam stonden enzo....Hoe was het ook weer?Uit het oog uit het hart,toch???

 • jordi 1455

  triest dat een staatssecretaris van economische zaken de economie om zeep wil helpen.

 • Khalid en zijn maten

  Lekker zo'n stukje vlees uit Duitsland of België waar de veearts zo'n beetje tot de meest actieve bedrijfs bezoekers kan worden gerekend,en waar bij een klein groei dipje van het vleesvee gelijk medicijnen worden ingezet...

 • Bekend bij de redactie

  Ik denk niet dat het zo'n vaart zal lopen. Nederlandse ondernemers zijn toppers in het ondernemen en managen. Ook dit probleem zal kantelen in kennis en dan loopt Nederland wederom voorop in Europa. Het scheelt maar een paar jaar met wat eerder afgesproken is. Als men werkelijk denkt met fokkerij verschil te kunnen maken heeft een behoorlijke plaat voor de kop. Er wordt NOOIT gefokt op gedrag, enkel op productie. De rest mag je helemaal zelf doen!

 • W Geverink

  Ik neem aan dat in Belgie en Duitsland ook naar Europese maatstaven wordt geproduceerd.

 • Khalid en zijn maten

  @ geverink ,naar de maatstaven die Brussel voor België en Duitsland heeft opgesteld inderdaad..dat Nederlandse boeren in Duitsland een bedrijf kopen heeft niet alleen te maken met het feit dat de grond er goedkoper is...

 • zanden

  Het snavelknippen werd al in 2001 verboden. Toen kwamen er de uitsteltermijnen om zich te kunnen aanpassen aan de nieuwe situatie. Eerst was de termijn 5 jaar, toen werd het 10 jaar en daarna nog weer 10 jaar. En die laatste 10 jaar wordt nu met 3 jaar bekort. Aan de hand van bovenstaand artikel wordt glashelder dat het in wezen de bedoeling was er nog maar weer 10 jaar uitstel aan vast te plakken. Wanneer dringt het nu eens door dat een op export gerichte grootschalige industriele veehouderij in Nederland een doodlopende weg is?

 • Ishtar

  Eerst moest het al in 2001.
  -toen 10 jaar uitstel.
  -toen moest het in 2011.
  -toen weer 10 jaar uitstel.
  -dus 2021.
  Nu dus 3 jaar eerder, dus 2018....
  Ik bedoel als dit de reactie van de NVP is......
  Dan wil ik wel eens weten wat er sinds 1990 gedaan is.......
  Dat is 23 jaaar.....
  Waar geen wil is is ook geen weg, lijkt mij een betere mantra.
  Ook een goede mantra is een huilend kippenvakbond zet geen zoden aan de weg.
  Dat zegt meer over die bestuurders dan over een balkende ezel.

 • bankivahoen

  Voor # 9 en 10 zal het pas goed zijn als voedsel uit een 3 D printer komt en alle boeren hoe dan ook weggepest zijn! Volk dat over mantra's begint te praten zou graag de dienst uitmaken in agrarisch Nederland ?? Leer eerst een fatsoenlijk schrijven!

 • bankivahoen

  Voor # 9 en 10 zal het pas goed zijn als voedsel uit een 3 D printer komt en alle boeren hoe dan ook weggepest zijn! Volk dat over mantra's begint te praten zou graag de dienst uitmaken in agrarisch Nederland ?? Leer eerst een fatsoenlijk schrijven!

 • koestal

  van achter het bureau kun je de grootste onzin bedenken en vertellen

 • Ishtar

  Zoals anderen ook al opmerkten.
  Deze, strevende zwaan, actie van die kippen vakbond geeft meer aan dan je zou denken.
  Waar zijn de plannen van de laatste 20 jaar?
  Graag even publiceren, ja?
  Wat is de stand van zaken?
  Wat is er bereikt (behalve steeds moedwillig uitstel claimen)?
  Tja..........
  Jammer, maw het enige doel was op weer 10 jaar uitstel te krijgen.
  Simpel zat, laat die vakbond dat dan gewoon eerlijk zeggen.
  Maar ja, eerlijkheid.......

 • alco1

  @ishtar. Veel wetten worden er gemaakt uit emotie en kiezersgewin. Maar ze komen er later achter dat het zo helemaal niet kan. Dat is dus de reden van uitstel.

 • koestal

  Laat Dijksma eens een hok met kippen zien waar kannibalisme heerst,dan is dat lachje gauw van haar gezicht,laat ze eens achter dat bureau vandaan komen,vandaar kun je gemakkelijk beslissen ,ze wordt niet gehinderd door kennis en ervaring ,kan daarom maar zo wat beslissen !

 • Ishtar

  Meer als 20 jaar voorbereiding....
  Laat alle inzet, en wil, eens zien die die sector gemaakt heeft?
  Lijkt mij veel zinniger dan verschuilen achter de politiek.

 • jehanvankroaks

  @Ishtar,
  Wat is jou ervaring met kippen waarvan de snavel niet is gekapt ?
  Waar haal jij je kennis of ervaring vandaan ?
  Zeg nou eens eerlijk .......... hoe het zit .....


 • jehanvankroaks

  Circa 15 jaar geleden hebben wij een koppel moederdieren ( 14000 st.) opgezet waarvan de snavels bewust niet waren gekapt, (dus op eigen initiatief) ik was van mening dat het geen probleem hoefde te zijn......
  We hebben het maar 1 keer gedaan want het was niet echt een succes.
  De productie etc was prima alleen de uitval was ongeveer het dubbele van wat normaal gevonden wordt.
  Het was voor ons daarom ook economisch niet rendabel !!
  Maar veel erger is het om te zien, dat jou dieren een onnodige en vooral ellendige en zeer pijnlijke dood sterven, zeker weten dat jij daar geen ervaring mee hebt !
  Daarom snap ik niet waar mensen zoals jij het lef vandaan halen om met goedkope praat overal tegen aan te schoppen.

 • zanden

  Ooit mochten kippen hun snavel behouden. Het is het meest gevoelige zintuig van een kip, dat puntje van de snavel, waarmee ie de hele dag aan het scharrelen en pikken is, in de grond. Maar ja, die grond is nu beton. Ooit is het besluit genomen om voortaan de snavels eraf te knippen. Omdat er teveel kippen bijeen werden gehouden. Dat is de eigenlijke oorzaak: teveel kippen bijeen. Een verkeerd besluit dus ooit genomen. Het verminken van de dieren werd willens en wetens gesteund door de overheid. Een verkeerd besluit. De mening van burgers als consumenten, na een goede voorlichting hierover, beide hebben ontbroken. Mij is nooit wat gevraagd. De maatschappelijke mening over de wijze van dierhouden is sterk aan het veranderen. Gelukkig voor de dieren, want wat we hen al die jaren onthouden hebben: het recht op een leven naar hun eigen dierenaard. Zij hebben er niet om gevraagd om met zovelen in een te kleine ruimte te worden gezet. Ook wij mensen zouden er stress van krijgen en elkaar wat aandoen, als we chronisch te dicht op elkaar moeten leven. En nu zitten we met de gebakken peren als het gevolg van een ooit genomen verkeerd besluit. Alle verandering ten goede, begint altijd met het nemen van je eigen verantwoordelijkheid. Het afschuiven hiervan en de verantwoordleijkheid op andere borden en buro's neerleggen betekent alleen maar uitstel van de radicale omslag die nu echt nodig is.

 • joannes

  @Bekend bij de redactie, je zal wel weer zo´n intellectuele dromer zijn die denkt dat alles met manipulatie en techniek is op te lossen; het gericht fokken. Maar daar zit juist het probleem! Waarom boeren nu lastig vallen met allerlei fokdoelstellingen en ze politiek verkopen terwijl er nog geen koppel is die elkaar niet met de snavel bewerken wanneer die snavel compleet is? Precies, alles is politiek gemotiveerd en de boeren worden in een hoek gedreven zonder dat de oplossing gevonden is. De Politiek combineert voor het gemak politiek met management en denkt door doelen te roepen men wel in de markt reageert. Nu dat is wat de boeren irriteert en bedreigt. Want een kippen ras wordt niet door de productie gefokt. Het is een select groepje die met rasverbetering bezig is en de kennis hebben. Dit groepje kan je vertellen of het zal lukken een kip zonder kippen gedrag te fokken, en daar moet Dijksma haar zaken doen. Niet bij de uitvoerders, en bedrijven die 100% afhankelijk zijn van marginale marges, de knuppel in het hoederhok gooien voor Politiek gewin. Dat is respectloos naar een nb Export sector in beroerde economische tijden. Logisch dat pluimveehouders zich zorgen maken over hun toekomst.

 • Ed Buijs

  waarom heet een verbod op snavels wegbranden een ingrepenbesluit?

 • joannes

  @zanden, wat een zielige intellectuele dromer ben je toch! Met je paradijselijke wereld, direct gecopiëerd uit dat boek waar we elkaar geen pijn mogen doen en vooral lief en zorgzaam moeten zijn naar elkaar. Sla de krant eens open en je komt er achter dat zelfs in die kerk de meest gruwelijke oorlogen worden gevoerd. En voor wat meer realiteits besef; dieren hebben nog geen rechten en wanneer ze rechten hadden, zouden ze, genadeloos als ze zijn, hun territorium bepalen en verdedigen. De mens heeft dit begrepen en houdt nu dieren op een manier dat ze met die driften elkaar niet vermoorden. Denken of proberen dieren vreezaam zoals in dat boekje met elkaar te laten leven was, is en blijft een verhaaltje waar mensen mee verleid worden elkaar niet aan te vallen. Want ook mensen slachten elkaar nog steeds af voor de meest uiteenlopende motieven. Sla de krant maar eens open!

 • Mels

  Het zou zo moeten zijn dat het branden van snavels en daar naast het knippen van varkensstaarten niet nodig is.Maar en daar zit de kneep.De mens meende dat de boeren dieren moesten houden tegen en bepaalde kostprijs die steeds verder naar beneden moest en gegeven de tijd kwam er een moment waarop de dieren elkaar begonnen te pikken en op te vreten.De boer kon niet meer terug naar de eerdere periode waarin het allemaal nog goed ging en moest een nadere manier verzinnen om de rust te doen weerkeren.Met pijn in zijn hart knipte hij met een tang de staarten en snavels eraf.Was ff een gedoe maar het bleek dat de rust weerkeerde en de dieren zonder pijn en ziekte leefden.Heden ten dage hebben we dit geciviliceerd door het keurig pijnloos te maken en de dieren er niet of nauwelijks last van te laten hebben. Nu staan er mensen op die menen dat we weer bij het begin moeten beginnen met de kostprijs van nu.Ja Ja,hele sectoren met slachterijen en handel en de euri die dat op het BNP in de plus brengt om zeep.De groeten als ik jullie was dan ging ik over de grens waar er regels voor die landen gelden,EU regels.....

 • Bekend bij de redactie

  Kippen houden met hele snavels kan prima, dat doe ik al jaren. Ik heb ook moeten leren. De eerste koppel was het lastigst. Je moet aan het werk in de stal ipv in het eierlokaal. Die knop moet wel om. Moederdieren met hanen lijkt me wel een stuk lastiger, daar is het treden onderdeel van het paren. Oplossingen? We hebben gelukkig al jaren onderzoek kunnen doen, de laatste paar jaar zullen dan wel uitmonden in oplossingen.....(hoop ik).

 • jordi 1455

  Mijn buurman heeft 5 kippen die nu buitenlopen en alle ruimte hebben en als nog kale plekken.

 • Mels

  Heerst daar niet de ziekte van ijf...........Meer veren op de grond dan op hun lijf.............

 • Angela 't boerinnetje.

  Zal ik het nu eens heel kort en bondig zeggen !
  Al die stads mensen die het zo goed weten , hebben alleen op de kinderboerderij de beestjes zien rondscharrelen [ een paar daar gelaten die wel op een echte boerderij komen]. de rest heeft een grote mond , van ach wat zielig......en hoe komt het dat de dieren zo dicht op elkaar zitten........en de boeren het 'op hun brood' krijgen .......? Enkel en alleen omdat dat de burgers het vertikken om meer voor hun eten te betalen........en maar klagen.....ach wat zielig.....maar een boer moet ook eten..... en zolang die wijsneuzen uit de stad niet meer voor hun voedsel betalen . Ze moeten gewoon hun mond houden en er een droog brok brood in stoppen ,want dat is wat er met boeren gaat gebeuren als dit zo nog een poosje zo door gaat ! Dank u voor de aandacht.

 • mwhjanssen5

  Ishtar en Zanden we hebben de laatste jaren meer energie gestoken in hoe we het snavelbehandelen kunnen verbeteren zodat het voor het dier niet of nauwlijks pijn opleverd. Laseren van het uiterste puntje is niet meer dan een wrat aanstippen met stikstof die later afsterft en eraf valt. Je mag in Nederland toch ook niet bewapend over straat en een kip laat je dat wel doen. Laat diegene die het ervoor over hebben het zelf beslissen en bio eieren kopen a 30 cent per ei. En als jullie dat allemaal doen komen de kippen met snavels vanzelf.

 • AD AKKERMANS

  Met die Dijksma hebben ze vrij spel

 • zanden

  @ joannes. Ervoor zorgen dat dieren naar hun aard kunnen leven heeft niets te maken met een paradijselijke wereld, maar alles met fatsoen. Als wij in Nederland alleen maar rendabel kippen kunnen houden door ze zo dicht op elkaar te zetten dat ze elkaar gaan pikken, moeten we daar dus mee ophouden.

 • zanden

  @mwhjanssen5. De snavel van een kip is voor het dier niet allleen een wapen, maar het is een uiterst gevoelig zintuig, waarmee ze onder andere naar voedsel zoekt. Daar moet je dus gewoon van af blijven. En voor wat betreft die eieren van 30 cent: waarom schakelt u zelf niet om naar zo'n type bedrijfsvoering? Uit de cijfers blijkt blijkt dat ondanks de huidige crisis de omzet van biologische producten alleen maar verder groeit. Dat komt omdat die producten toegevoegde waarde hebben. Steeds meer consumenten beseffen dat producten uit de gangbare veehouderij slechts uitgeklede waarde hebben.

 • alco1

  Keep on dreaming zanden. Klant is koning maar die laat een heel ander koopgedrag zien.

 • jehanvankroaks

  Ishtar
  Het zou mij niet verbazen wanneer jullie te linken zouden zijn met
  actiegroep 269Life Netherland.

 • jehanvankroaks

  @ zanden, hoe kom je erbij dat het puntje vd snavel het meest gevoelige zintuig van de kip is ?
  Ik wil best serieus proberen te reageren maar dan wel graag op basis van kennis.

 • joannes

  @zanden, fatsoen is die dieren in vrede met elkaar laten leven. En daarvoor moet je ze beperken in hun wapentuig. Vergeet niet dat het lijkenpikkers zijn en zodra ze bloed ruiken gaan ze door tot het slachtoffer helemaal aan haar einde is. Dat is hun natuur en een van hun selectie en overlevings strategieën: Genetisch bepaald! Die onzin van je moet alles laten voor wat het is, kan en mag geen fatsoen heten; hooguit respect voor de natuur. Maar met respect krijg je geen eitjes in de winkel voor de centen die de consument er voor wil betalen, daar hebben we alle kippen voor nodig niet alleen de survivers. Kijk wat er op de veluwe gebeurd met de natuur de natuur laten. De hongerdood wanneer het te koud wordt zoals afgelopen winter. Je droomt gewoon dat paradijselijke boek en steekt je spreekwoordelijke kop in het zand voor een werkelijkheid die gewoon bekend is onder biologen, boeren én wetenschappers die de realiteit willen zien.

 • zanden

  @jehanvankroats. Uit een scriptie uit onverdachte bron op internet van een scholier die de functie van de spijsvertering van de kip heeft beschreven,en deze informatie natuurlijk voor die gelegenheid allemaal heeft opgezocht:
  'De Snavel
  Het voedsel wordt opgenomen via de snavel, een puntvormige bek die bestaat uit een boven- en ondersnavel die zijn opgebouwd uit hoornstof. Door de snavel lopen talloze zenuwen en bloedvaatjes.'
  Bij het snavelknippen knip je dus niet alleen hoornstof af maar ook alle zenuwen en bloedvaatjes die er doorheen lopen. Een zeer gevoelig zintuig dus.

 • alco1

  zanden snapt het nog steeds niet. Natuurlijk zou iedereen ervoor zijn om de snavel te laten zoals ie is. Het is alleen maar extra werk. Ervaring heeft echter geleerd dat we qua huisvesting en erfelijkheid nog niet zover zijn dat dit voor 100% kan. Gaat het mis, dan is het leed niet te overzien. Maar studie en ervaring van de pioniers blijft natuurlijk onder de aandacht. Geschreeuw en door emotie gedreven gewauwel van mensen zonder kennis van zaken heb je niets aan.

 • trijnie

  Het is weer zo laat: mensen die er een andere mening op na houden, worden neergezet als dromer enz.
  Maar let wel de meesten zitten vastgeroest in hun gewoontes en denken alleen in het nu. Ach je kunt ze het niet kwalijk nemen, het is altijd risicovol om nieuwe dingen te proberen en misschien mag het ook niet van de rabo want veel vrijheid hebben ze ook niet . Maar zanden, ik ben toch blij dat er meer mensen zijn die in mijn richting denken....

 • joannes

  Beste @trijnie het grote probleem wat jij hebt is dat je dieren mensen eigenschappen toebedeelt. Dieren snappen niets van die Martin Luther King ideeën die jij hebt, ver van het ¨nu¨. Jij en Zanden claimen mensen dromen voor een dierenwereld die je alleen in Disney films ziet. Dat is misschien wel je grote probleem; je laat je te veel leiden door voorstellingen die voor mensen vermaak en commercie gemaakt zijn, maar ver van de werkelijkheid staan. Laat het houden en verzorgen van dieren aan mensen over die er voor opgeleid zijn en ervaring hebben. Geen mens denkt het better te weten dan vakspecialisten als een tandarts of een automonteur, maar met boeren moet iedereen zich bemoeien met de ervaring van een hond of een cavia houden. Je pretendeert te veel voor je onnozelheid. En ik hoop dat de Politiek dat ook een keer inziet al hebben ze er natuurlijk helemaal geen belang bij. Praten over koetjes en kalfjes betekent niet praten over de economisch serieuze zaken waar ze zo´n probleem mee hebben.

 • jordi 1455

  Trijnie dus je laat liever een kippen een massaslachting aanrichten dan de snavel afkappen en die massaslachting te voorkomen en dan durf je jezelf een dierenvriend te noemen, wat een triest persoon ben jij. Ga een nacht bij kippen met een snavel slapen, dan piep je wel anders.

 • alco1

  Trijnie weet helemaal niet waar ze over praat. Ze gaat nu voor het eerst een stal van binnen te zien bij Ruben.

 • bankivahoen

  Ruben@, mooi dat je iemand toelaat in je stal . Ik wil geen spelbreker zijn maar let op dat mensen niet ongezien een camera ergens neerhangen .Niet dat je iets te verbergen hebt, maar toch een gewaarschuwd mens telt voor 2. Er is een nieuwe actiegroep die erop uit is om de sector in een zeer kwaad daglicht te stellen en die zijn er niet bij gebaat dat er ergens mensen een positieve denkwijze krijgen na het zien van een stal van binnen. Vorige week ging er nog een alert uit van de NVP ! Ook de pluimveehouderij heeft laatst een item geplaatst dat ging over ongewenst nachtelijk bezoek in pluimveestallen.
  Heb trouwens niet de illusie dat je iemands standpunt kunt veranderen!

 • l coumans

  heb jij dat aleens gedaan jordi 1455 en hoe is je ervaring ,ik ben een enal oor

 • jordi 1455

  die wijsheid heb ik van een expluimveehouder.

 • l coumans

  nou beste jordi ik als praktiserend biopluimveehouder durf dat wel. ik voedt mijn kippen 12000 per ronde zelf op,nogmaals kippen koop je niet maar die voedt je op

 • sensia

  Onbehandelde kippen? Dus een kip zoals ze geboren is, is mismaakt en na 'behandeling' perfect? Omgekeerde wereld. Pas het systeem aan het te houden dier aan. Dus grote ruimtes, veel struiken, takken, vluchtroutes voor de 'underdog-kip' . Weg met de intensieve veehouderij. En de boeren horen een eerlijke prijs te krijgen voor een ei. Niet een vooroorlogse prijs zoals nu.

 • alco1

  Ja sensia. Dat is bij de mens ook wel eens zo. Die laten zich enten.
  Trouwens : Wat vindt jij van die mistanden in de Oostwaarder Plassen. Of mag jij daar ook al niets over zeggen.

 • Mozes

  Sensia, een kind zoals die geboren is, is mismaakt en pas na besnijdenis perfect?

 • sensia

  @alco1 : Vreselijk die situatie Oostvaardersplassen. Crimineel experiment van SBB.
  De PvdD was tegen uitzetten van niet inheemse dieren zoals heckrunderen en konickpaarden. Plus zou de EHS kans geven dat de dieren verder konden trekken. Dus geen hekken!

 • alco1

  Hoe is de PvdD daar dan tegen het geweer gekomen? En geen hekken betekent ook verspreiding over landbouw gebieden en wegen. We zien hier wel het negatieve voorbeeld bij de zwijnen. Ben jij dan ook voor de noodzakelijke regulering?

 • jordi 1455

  alco1 wat de dierenpartij wil is koste wat kost hun idealen door zetten ook al brengt het dat het volk in gevaar en worden mensen flink benadeeld.

 • trijnie

  Bankivahoen, ik hoop toch niet dat je mij er voor aan ziet om een verborgen camera mee ten nemen hè. Ik ben niet zo ene, ik probeer zo eerlijk en open mogelijk te zijn. Ik heb voorlopig geen tijd om in de stal van Ruben te gaan kijken maar tzt ga ik dit zeker doen. Al hoop ik wel dat ik er geen al te grote afstand voor hoef af te leggen. Jullie zijn veelal onvriendelijk maar ik begrijp dit niet waarom jullie je zo aangesproken voelen. Ik veroordeel'jullie niet om je doen en laten omdat ik wel begrijp dat jullie in een situatie zij gekomen die voor jullie als normaal wordt ervaren. Maar jullie moeten er ook begrip voor hebben dat dit niet voor iedereen zo is..

Laad alle reacties (49)

Of registreer je om te kunnen reageren.