Pluimveehouderij

Nieuws 1351 x bekeken 1 reactie

GD wil Blackhead-vaccin ontwikkelen

Duiven - De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) in Deventer gaat onderzoek doen naar de effectiviteit van een te ontwikkelen noodvaccin tegen Blackhead (histomoniasis).

Dit heeft voorzitter Theo Coumans van de LTO/NOP-kring kalkoenenhouders dinsdag bekendgemaakt tijdens de algemene vergadering van de kring.

Blackhead of Zwartekoppenziekte is een ziekte waar kalkoenen erg bevattelijk voor zijn en waartegen geen preventieve middelen zijn toegestaan. De ziekte kan ook bij kippen (leghennen en vleeskuikenouderdieren) voorkomen. Afgelopen vrijdag is afgesproken dat de kalkoenen- en leghennenhouders en de vermeerderaars het onderzoek gaan financieren en dat een deel van de kosten zal worden betaald uit het Fonds Pluimveebelangen.

Het onderzoek bestaat uit twee fasen. De eerste fase kost ongeveer €42.000, de tweede zo’n €30.000. De tweede fase start pas als in de eerste fase succes wordt geboekt.

De eerste fase bestaat uit het ontwikkelen van een veelvuldig verzwakte veldstam van Histomonas. Deze wordt ingebracht bij jonge kalkoenen en dan wordt bekeken of de dieren er wel of niet ziek van worden. Als ze er niet ziek van worden, start de tweede fase: de ontwikkeling van een vaccin met de verzwakte veldstam, dat aan jonge kalkoenen wordt toegediend zodat deze weerstand tegen Histomas ontwikkelen. Dit wordt getest door de dieren na de vaccinatie in contact te brengen met een virulente veldstam.

In het buitenland wordt ook gewerkt aan een commercieel vaccin met een 295 keer verzwakte veldstam van de ziekteverwekker. De verwachting is dat het nog wel drie jaar kan duren eer dat commerciële vaccin op de markt is. De GD hoopt sneller een vaccin te kunnen maken door een al verzwakte Nederlandse veldstam verder te verzwakken (tot 50 keer) en te onderzoeken of daarmee een beschermde immuniteit kan worden opgewekt.

Eén reactie

  • Marcel

    Raar dat een niet farmaceut in vaccins wil stappen !

Of registreer je om te kunnen reageren.