Pluimveehouderij

Nieuws 917 x bekeken

Frankrijk kampt met overschot aan eieren

Parijs - In Frankrijk zijn in het eerste kwartaal rond de 1,05 miljoen eieren per vier weken geproduceerd. Dat is acht procent meer dan de 970 miljoen in dezelfde periode in 2009 dat als het laatste 'normale' jaar voor de eierproductie wordt gezien. Gezien het aantal plaatsingen zal de eierproductie de komende weken verder toenemen.

Omdat de vraag stabiel blijft, is een overschot op de markt ontstaan. Dat leidt er toe dat de eierprijzen in Frankrijk zo'n 30 tot zelfs 50 procent onder het niveau van een jaar geleden liggen. Daarbij moet wel bedacht worden dat het aanbod vorig jaar werd beperkt door de nieuwe Europese welzijnsregels voor legbatterijen. De productie is de laatste tijd sterk toegenomen juist doordat veel Franse eierbedrijven nu, met vertraging, aan die eisen voldoen. Deskundigen op de Franse eiermarkt spreken van een ware prijzenslag en vrezen dat de crisis die zich in het verleden regelmatig in de eiersector heeft voorgedaan nu weer voor de deur staat.

Of registreer je om te kunnen reageren.