Pluimveehouderij

Nieuws

EZ nog steeds in onderhandeling met Rusland

Den Haag - Het Nederlandse ministerie van EZ onderhandelt nog steeds met de Russen over de manier waarop zij omgaan met de door Nederland gemelde laagpathogene vogelgriepuitbraken.

Dat meldt een woordvoerder van EZ. De Russen hebben nu toegezegd dat ze importrestricties willen beperken tot de kleinste bestuurlijke eenheid waarbinnen een besmet bedrijf ligt, zo meldt de woordvoerder. Dat kan een gemeente zijn, of een buurtschap. Tot nu toe heeft Rusland steeds importverboden ingesteld voor de provincie waarbinnen een besmet bedrijf ligt. Afgelopen donderdag bijvoorbeeld stelde het land tot teleurstelling en tegen de hoop en verwachting in toch weer een importverbod in voor de provincie Utrecht naar aanleiding van de laagpathogene uitbraak in Leusden.

Volgens de woordvoerder van EZ is het Nederlandse doel nog steeds dat Rusland de Nederlandse 1-kilometerzone accepteert, net als de meeste andere landen. "De hoop is dat we binnen afzienbare tijd resultaat hebben en dat de Russen hun importregels aanpassen", aldus de woordvoerder. Dat zou dan ook kunnen gaan gelden voor de provincies Gelderland en Flevoland, waarvoor Rusland importverboden heeft ingesteld naar aanleiding van de uitbraken in Lochem en Zeewolde.

Volgens Jacques de Lange, voorzitter van de NVE, de organisatie van exporteurs van broedeieren en eendagskuikens, zijn de problemen voor exporteurs nog te hanteren. Dit omdat de vraag naar broedeieren en kuikens wat kleiner is door het seizoenseffect. "We wachten af, maar als het allemaal niets oplevert zullen we weer aan gaan dringen op een ophokplicht voor buitenlopende dieren gedurende bepaalde perioden van het jaar."

Of registreer je om te kunnen reageren.