Pluimveehouderij

Nieuws 2 reacties

Pluimveehouders en broederij vervolgd wegens fraude

Arnhem - Twee directeuren van een eierbroederij en drie pluimveehouders worden vervolgd voor vermeende fraude met eieren. Daardoor zouden volgens het Openbaar Ministerie (OM) miljoenen eieren ten onrechte als scharrel- of vrije uitloopeieren zijn verkocht.

Daarmee zouden tonnen extra zijn verdiend, zei een woordvoerster van het functioneel parket maandag. De zaak komt 30 mei voor het eerst voor bij de rechtbank in Arnhem. Naast verdachten zijn ook de bedrijven gedagvaard. De fraude zou hebben plaatsgevonden in 2009, 2010 en 2011.

Volgens het OM zouden op de bedrijven veel meer kippen hebben rondgelopen dan uit de boekhouding zou zijn gebleken. Daardoor hadden kippen minder ruimte, waarmee ze onterecht als scharrelkip of uitloopkip werden aangeduid.

Scharrelhennen moeten de beschikking hebben over een oppervlakte van 1.111 vierkante cm per dier (9 dieren per vierkante meter). Vrije uitloopkippen moeten bovendien de mogelijkheid hebben om naar buiten te gaan.

Het OM stelt dat door de handelwijze van de pluimveehouders consumenten zijn bedrogen en de betrokken bedrijven zouden door deze handelwijze ten onrechte een concurrentievoordeel hebben gehad ten opzichte van bedrijven die zich wel aan de regels houden. De broederij zou de fraude op papier mogelijk hebben gemaakt.

De zaak is in onderzoek sinds vorig jaar maart. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) deed een inval bij de broederij en nam de administratie in beslag. De NVWA meldde destijds dat het vermoeden bestond dat er geknoeid werd met de administratie waardoor er minder dieren leken te zijn geleverd dan in werkelijkheid. Hierdoor zou ook een overtreding van het productierechtensysteem zijn gepleegd.

Laatste reacties

  • koestal

    was te verwachten

  • Momfer

    aanpakken dat tuig

Of registreer je om te kunnen reageren.