Pluimveehouderij

Nieuws 882 x bekeken

Uitwerking principe-akkoord Rusland Nederland laat op zich wachten

Doetinchem - De uitwerking van het principe-akkoord tussen Rusland en Nederland over de exportregels bij uitbraken van laagpathogene vogelgriep laat nog op zich wachten. Dat meldt Jacques De Lange, voorzitter van de vereniging van exporteurs van broedeieren en eendagskuikens, NVE.

De exporteurs waren een maand geleden blij met de principeovereenkomst die was gesloten met de Russen. Die behelsde dat Rusland exportbeperkingen bij uitbraken van laagpathogene AI niet meer zou laten gelden voor de hele provincie waar de besmetting is gevonden, maar zou beperken tot producten afkomstig uit het toezichtsgebied van 1 kilometer rond de besmettingshaard. Op het ogenblik geldt er in verband met de jongste uitbraken van laagpathogene AI in Lochem en in Zeewolde nog steeds een exportverbod voor de provincies Gelderland en Flevoland en is nog niet bekend wanneer de Russen soepelere maatregelen zullen gaan hanteren.

Tot nog toe weet de vermeerderingssector de huidige problemen redelijk op te vangen, zo meldt Anton Butijn voorzitter kring kuikenbroeders van de NOP. Wel kenschetst hij de huidige situatie als fragiel en zullen enkele individuele bedrijven in de problemen komen. Ook speelt mee dat de Nederlandse sector een deel van zijn afzet naar Libië is kwijtgeraakt, als gevolg van de opstand van twee jaar geleden.

NVP-voorman Raymond Jansma in Dirkshorn is minder optimistisch over de huidige situatie in de vermeerderingssector: "De technische resultaten staan nogal eens onder druk. De prijzen van broedeieren zijn eigenlijk te laag en zijn na het goede jaar 2011 niet meer op niveau gekomen. Je moet echt een topkoppel hebben, wil je op het ogenblik nog wat verdienen." Zelf heeft Jansma zijn vermeerderingsbedrijf ook te koop staan. Hij oriënteert zich op de mogelijkheden om te emigreren.

Of registreer je om te kunnen reageren.