Pluimveehouderij

Nieuws 2076 x bekeken 3 reacties

Noodkreet Franse eiersector

Rennes – ''In de Franse en Europese eiersector heerst een grote crisis. Daarom roepen we de producenten op tot meer onderlinge solidariteit en de verwerkers om voorrang te geven aan eieren uit Frankrijk zelf.'' Dat schrijft de sectie eierproducenten van de regionale boerenbond FRSEA Bretagne aan alle betrokkenen in en rond de eierwereld.

Volgens de bond zijn de eierprijzen dramatisch gedaald, terwijl de productiekosten juist omhoog zijn gegaan. Bij dat laatste spelen vooral de investeringen om te voldoen aan de nieuwe Europese welzijnsregels een rol. De bond stelt daarom voor nieuwe plaatsingen na de verplichte schoonmaakstop van twee weken nog eens vier weken uit te stellen. Ook moet de bouw van nieuwe kippenbedrijven, of die nu volgens de conventionele of andere methoden gaan werken, tijdelijk gestopt worden.

Daarnaast moet er volgens de Franse sector in alle lidstaten een strikte controle op de toepassing van de EU-richtlijn op legbatterijen komen. De bond wil tenslotte dat eieren en daarvan gemaakte producten in nieuwe vrijhandelsakkoorden als gevoelige producten worden aangemerkt.

Laatste reacties

 • pluimpje

  Of versneld diegene die niet aan de europese normen voldoen ruimen!
  Diegene die wel omgebouwd hebben, een positieve bijdrage hebben geleverd aan de economie, die mogen wel eens beloond worden met een betere eierprijs! Verplichte uitgestelde opzet is slecht voor de sector, werkt kostenverhogend en is slecht voor de cyclus voor de komende jaren. Aanpassen van de vrijhandelsakkoorden, dat dient snel te gebeuren om de sector ook voor de langere termijn levensvatbaar te houden.

 • De Toekomst

  Hoe is het nu met de franse verwerkers zijn die er nog, een jaar geleden gingen ze toch falliet, door een paar weken hoge prijzen, en nu? kunnen ze de lach nog inhouden met deze prijzen.

 • Momfer

  die crisis is een gevolg van het europese handelaren kartel.niets meer en niets minder.

Of registreer je om te kunnen reageren.