Pluimveehouderij

Nieuws 1138 x bekeken

Nieuwe Deense aanpak campylobacter

Kopenhagen - Het Deense landbouwministerie zet een nieuw plan van aanpak tegen campylobacter in gang met als doel om de komende drieënhalf jaar het besmettingsniveau van vleeskuikens met 20 procent terug te dringen.

Volgens landbouwminister Mette Gjerskov is de afgelopen tien jaar weliswaar al veel gedaan, maar campylobacter is de meest voorkomende bron van voedselvergiftiging gebleven met jaarlijks rond de vierduizend geregistreerde ziektegevallen.

Het nieuwe plan van aanpak speelt zich net als zijn voorganger af op zowel leveranciers- als slachterijniveau en komt neer op een aanscherping en verbetering van een reeks controleprocedures in de keten met een snellere omzetting in de praktijk als blijkt dat iets anders moet worden gedaan om de problemen onder de knie te krijgen. Vliegenwerende netten in de kuikenstallen worden op termijn waarschijnlijk verplicht, maar wel zal eerst een geschikt model moeten worden ontwikkeld. In het oude plan was doelmatige insectenwering ook al een optie.

Of registreer je om te kunnen reageren.