Pluimveehouderij

Nieuws 961 x bekeken

Laag pathogene vogelgriep in Spanje

Madrid - In de regio Catalonië in Spanje is afgelopen week een besmetting met laag pathogene aviaire influenza vastgesteld bij een koppel reproductiehennen. Dat heeft het Spaanse Ministerie van Landbouw gemeld aan de Werelddiergezondheidsorganisatie (OIE). Het gaat om een laagpathogene variant van het type H7N1.

Op 9 mei 2013 is verdenking ontstaan bij een koppel van 12.358 ouderdieren op een bedrijf in Gimenells in Catalonië. Gimenells ligt ongeveer 15 km ten westen van Lleida (Lerida) in het uiterste westen van Catalonië. Op 14 mei 2013 heeft een eerste PCR-onderzoek een positief resultaat opgeleverd en op 17 mei 2013 is de verdenking met een tweede PCR-onderzoek bevestigd. Op dat moment waren 133 dieren gestorven. De overige dieren zijn daarna gedood en afgevoerd naar de destructor.

Uit rapportage aan de OIE blijkt volgens het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) niet dat een beperkingsgebied is ingesteld, terwijl dat op basis van de EU-richtlijn wel verplicht is. De contacten tussen de Nederlandse en Spaanse pluimveehouderij beperken zich volgens het PPE tot sporadische leveringen van fokmateriaal van Nederland naar Spanje en transporten van Spaanse consumptie-eieren naar producenten van eiproducten in Nederland.

Personen en bedrijven die betrokken zijn bij het transport van pluimvee en pluimveeproducten tussen Nederland en Spanje wordt dringend verzocht goede hygiënemaatregelen te nemen om te voorkomen dat het LPAI-virus met een transport mee reist van Spanje naar Nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.