Pluimveehouderij

Nieuws 2286 x bekeken

Justitie claimt miljoen in eierfraudezaak

Arnhem - De vier van eierfraude verdachte bedrijven kunnen van het openbaar ministerie een vordering van een miljoen euro tegemoet zien.

Dat heeft officier van justitie Siebren Buist donderdag gezegd tijdens de eerste behandeling van de zaak voor de rechtbank in Arnhem.

Het gaat om het bedrag dat de bedrijven aan illegale winst zouden hebben gehad door de eierfraude. Daarnaast zal het OM tegen de betrokken bedrijven en personen straffen eisen. De rechtbank besloot donderdag de zaak op een later tijdstip voort te zetten, omdat er nog nader onderzoek moet worden gedaan.

De officier van justitie  zegt dat het consumentenvertrouwen door de vier bedrijven is geschaad, doordat ze eieren met de predicaten 'vrije uitloop' of 'scharrel' op de markt brachten, terwijl de eieren die naam niet mochten hebben. Bovendien is er sprake van oneerlijke concurrentie met andere bedrijven. Volgens Buist komt de naam van Nederland als betrouwbare exportpartner door het gedrag van de bedrijven in het geding.

De rechtbank stemde toe in extra onderzoek, waar met name de advocaten van de betrokken bedrijven om vroegen. Niet alle onderzoekswensen werden ingewilligd. De verdediging wil onder meer tegen het licht houden hoe het openbaar ministerie heeft berekend dat de legkippenbedrijven meer kippen hielden, dan volgens de regels was toegestaan.

Het verzoek om de zaak van het bedrijf dat de jonge hennen leverde aan de legkipppenbedrijven los te koppelen van de zaak van de drie eierproducenten, werd door de rechtbank niet ingewilligd.

Of registreer je om te kunnen reageren.