Pluimveehouderij

Nieuws 1340 x bekeken 17 reacties

IKB bepleit betere oplegregistratie vleeskuikens

Zoetermeer - IKB Kip roept vleeskuikenhouders op de opzetgegevens per stal goed te registreren. Indien de broederij de registratie doet, is het verzoek de opgaven te controleren.

Een vleeskuikenhouder is verplicht om de opzet op stalniveau, binnen vijf dagen nadat er een koppel in een stal is geplaatst, te registreren in het IKB-Kip-systeem. Als de registratie van de stalkoppels niet correct is, kan geen antibioticarapport aan het vleeskuikenbedrijf worden verstrekt. Vanaf 1 juli dit jaar betekent dit dat het bedrijf niet goed beoordeeld kan worden op het antibioticagebruik. Dit leidt tot sancties in het kader van de 'Aanpak antibioticareductie IKB Kip', waarschuwt het kwaliteitszorgsysteem voor de productie van pluimveevlees.

Vleeskuikenhouders ontvangen elk kwartaal een benchmarkrapport. Uit dit rapport kunnen zij afleiden wat het antibioticaverbruik is op hun bedrijf, in vergelijking tot het sectorgebruik. Een bedrijf kan op het streefniveau zitten, het signaleringsniveau, of het eerste of tweede actieniveau, als het gebruik veel te hoog is.

In de nieuwsbrief van IKB Kip staat dat het antibioticumgebruik in de vleeskuikensector in enkele jaren met bijna 40 procent terug is gebracht. De reductiedoelstelling van de overheid is 50 procent in 2013, in vergelijking met 2009.

Laatste reacties

 • trijnie

  Kan iemand mij zeggen: ik koop biologische eieren maar ik mag toch hopen dat daar geen anti-bioticum inzit? Het idee dat ik meer betaal om vervolgens toch niet schone eieren te eten, maak ik op ui bovenstaand.

 • Khalid en zijn maten

  @ trijnie,bovenstaand gaat over vleeskuikens,die leggen geen eieren...Voor informatie over biologische kip producten moet je bij de SKAL zijn die houden zich bezig met de biologische markt.

 • trijnie

  dat weet ik khalid maar ik heb de neiging om die twee over een kam te scheren.
  Daarbij had ik verwacht dat alles wat biologisch is, geen antibioticum krijgt

 • l coumans

  ja trijnie dat heb je goed verwacht, alles wart biologisch is is vrij van antibioticum. en wordt er toch( uitsluitend op dierenarts verzoek) antibioticum toegediend dan gelden extreem lange wachttijden.

 • alco1

  @coumans. Wil je soms zeggen dat ze op de gangbare bedrijven maar wat aan rommelen.

 • l coumans

  nou alco je moet niet iets lezen dat er niet staat , ik spreek alleen over mijn bedrijf.

 • Kippenboerke

  coumans,
  je lult uit je nek. wachttijden zijn even lang. Inzet van antibiotica is niets lager en ontwormmiddelen is zelfs een stuk hoger bij bio. Ben maar blij dat er gangbaar is zodat jij je steeds kunt afzetten tegen de meest duurzame en efficiente produktie van dierlijk eiwit.

 • l coumans

  nee kippen boerke neem de moeite om je te orienteren op de bioregels en praat niet als kip zonder kop.

 • Khalid en zijn maten

  In de bio houderij worden wel medicijnen gebruikt,maar die bestaan volgens mij niet uit dezelfde grondstoffen als die in de reguliere sector.

 • Khalid en zijn maten

  Wachttijden bij eenzelfde soort antibiotica die zowel in de reguliere als in de bio sector gebruikt word zal volgens de regels hetzelfde kunnen zijn,maar misschien dat bio boeren de wachttijd zelf verlengen om zeker van de zaak te zijn..

 • l coumans

  khalid skal schrijft een dubbele wachttijd voor ,en de behandelde dieren of eieren of melk mogen dan ook niet tijdens behandeling geleverd worden.

 • Kippenboerke

  wachttijd is wachttijd. Willen jullie zo een (semi) veilig gevoel creeeren? Waarom niet 3 x de wachttijd? Of 4x?

 • l coumans

  nou kippenboerke dat is ook geen probleem de wachttijd verdubbelen is het minimum .je mag hem zelf zovaak verdubbelen als je maar wil,
  maar een goed opgefokte hen en oppassende pluimveehouder kunnen zonder antibiotica.

 • mazzel1

  Inderdaad coumans; dat geldt voor de reguliere houderij ook.

 • trijnie

  ????????????????? maar....blijf dan toch maar bio kopen....maar misschien ook wat makkelijker een gewoon scharrelei
  Bedankt allemaal voor jullie reacties

 • new kids

  Trijnie, mensen die biologische producten eten gaan wel bij de huisarts hun kuurtjes halen. En aspirinen hebben velen boven in hun overhemd!!! Eigenlijk heel onlogisch, dat biologisch.

 • l coumans

  new kids dit wordt pas een dingetje als mensen elkaar gaan opeten.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.