Pluimveehouderij

Nieuws 1 reactie

'Extern onderzoek nodig naar eierfraude'

Arnhem - Externe deskundigen moeten de berekeningen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in de eierfraude tegen het licht houden.

Dat stelt de verdediging van een van de bedrijven die donderdag terechtstaan voor de rechtbank in Arnhem. Volgens de verdediging is het maar de vraag of de stelling van het openbaar ministerie overeind blijft dat er sprake is van fraude.

Voor de rechtbank staan vier bedrijven (uit Babberich, Landhorst, Haule en Leveroy) en hun bestuurders terecht, die volgens het openbaar ministerie op omvangrijke schaal de hand hebben gelicht met de regels door eieren het predicaat 'vrije uitloop' of 'scharrel' mee te geven, terwijl dat niet terecht was. De betrokken legkippenbedrijven hielden meer kippen dan ze volgens hun pluimveerecht mochten houden.

Advocaat Maurice Stassen van een van de verdachte bedrijven zegt dat de zaak staat of valt met de veronderstelling dat de betrokken bedrijven te veel dieren zouden hebben gehad. "Als je volgens de regels duizend kippen mag houden, en je houdt er één meer, dan zou je de eieren al niet meer als scharrel of vrije uitloop mogen verkopen.  Wij vinden dat externe landbouwkundigen nog eens goed naar die berekeningen moeten kijken. "

Stassen en zijn kantoorgenoot Theo Linssen verdedigen twee van de vier betrokken bedrijven. Drie van die bedrijven hebben volgens het OM te veel legkippen gehouden. Het vierde bedrijf leverde hennen aan de drie andere bedrijven.

De verwachting is dat het openbaar ministerie naast een strafeis ook zal komen met een ontnemingsvordering om de illegale winst af te pakken. De rechtbank beslist vandaag over de onderzoekswensen van de verdediging.

Eén reactie

  • joannes

    Hoe zit het met het uitval percentage? Dat haal je niet uit de factuur! En hoe ga je daar mee om dan in de praktijk?

Of registreer je om te kunnen reageren.