Pluimveehouderij

Nieuws 1 reactie

Biologische pluimveehouders planten olifantsgras in uitloop

Drie biologische pluimveehouders in Terschuur en Voorthuizen (Gld.) hebben miscanthus (olifantsgras) aangeplant in de kippenuitloop.

Er zijn meer dan 45.000 stekken de grond in gegaan. In de uitloop zorgen deze planten, die zo’n vier meter hoog worden, voor beschutting, zodat de kippen zich verder de uitloop in zullen wagen. Het is de bedoeling dat elk jaar in april een deel van de planten wordt geoogst en, na te zijn gehakseld, wordt gebruikt als strooisel in de kippenstal of als brandstof in een (hout)kachel.
Deze plantactie is onderdeel van praktijknetwerk ʼBomen voor Buitenkippen’, dat vorig jaar startte en loopt tot in 2015. De deelnemers aan dit praktijknetwerk – pluimveehouders met een uitloop – willen in hun uitloop op een duurzame manier beschutting aan hun kippen bieden. Er worden bomen geplant die beschutting bieden voor de kippen, waarvan geoogst kan worden, die mineralen opnemen uit de grond en waarmee de biodiversiteit in de uitloop groter wordt.
Op vier andere bedrijven zijn fruitbomen aangeplant en in het ʼzusterproject’ van St. Probos, ʼKiplekker onder de wilgen’, hebben twee pluimveebedrijven energiewilgen in hun uitloop geplant.
De pluimveehouders worden begeleid door het Louis Bolk Instituut en Bionext. Zie ook www.bomenvoorbuitenkippen.nl en www.kiplekkeronderdewilgen.nl.

Bekijk ook de video over dit onderwerp.

Foto

 • Biologisch legpluimveehouder Wim de Vries in Terschuur plantte olifantsgras in de kippenuitloop.

  Biologisch legpluimveehouder Wim de Vries in Terschuur plantte olifantsgras in de kippenuitloop.

  Foto: Monique Bestman
 • Biologische pluimveehouders planten olifantsgras in uitloop
  Foto: Monique Bestman

Eén reactie

 • trijnie

  olifantsgras of bomen, maar krijgen de kippen dan nog wel genoeg daglicht voor de leg?

Of registreer je om te kunnen reageren.