Pluimveehouderij

Nieuws 20 reacties

Twee Duitse kalkoenbedrijven geruimd

Osnabrück - Twee kalkoenbedrijven in Landkreis Osnabrück (Nedersaksen) zijn vandaag geruimd vanwege een besmetting met de laag pathogene aviaire influenza van het type H7. Om beide bedrijven is een beperkingsgebied met een straal van 1 km ingesteld waarbinnen het vervoer van pluimvee en pluimveeproducten is verboden. In het beperkingsgebied zijn geen andere bedrijfsmatige pluimveebedrijven gevestigd. Wel zijn er drie hobbypluimveehouders die samen 26 leghennen, 3 eenden en 3 kalkoenen houden.

De besmette bedrijven liggen in de gemeente Artland, waarvan het dorp Quakenbrück de belangrijkste kern is. Quakenbrück ligt 50 km ten noorden van Osnabrück en 20 km ten zuiden van Cloppenburg. De besmette bedrijven liggen daarmee in een zeer pluimveedicht gebied. Landkreis Osnabrück heeft (nog) geen omschrijving van het beperkingsgebied op internet gepubliceerd. Vervoerders van pluimvee wordt daarom aangeraden de omgeving van Quakenbrück te mijden.

Gezien de vele pluimveebedrijven in de omgeving, hebben Landkreis Cloppenburg en Landkreis Vechta voorzorgsmaatregelen genomen om snel tot actie over te kunnen gaan als het virus ook in die Landkreisen zou worden aangetroffen.

 

Engeland

Uit Engeland zijn geen verdere berichten ontvangen over de AI-besmetting op een kalkoenbedrijf in Ubbeston, Suffolk. Wel is inmiddels bekend dat het besmette kalkoenbedrijf een bedrijf met kalkoenouderdieren is.

Laatste reacties

 • kuiken007

  nu hoor je ze niet!!!!

 • l coumans

  pas op misschien waren het wel uitloopkalkoenen

 • gerjan slingenbergh

  Heel veel pluimveehouders denken nog steeds dat, als de buitenlopende kippen maar worden opgehokt, het probleem voorbij is. Hun ongelijk is wederom aangetoond.

 • bankivahoen

  Dat denkt niemand, maar je maakt het probleem wel kleiner gerjan@.

 • l coumans

  welk probleem Bankivahoen????

 • bankivahoen

  Simpel coumans@, een buitenloopkip heeft meer kans om met uitwerpselen van vogels in contact te komen dan dieren die niet buitenkomen !

 • l coumans

  denk jij dat daar de ai besmetting door ontstaat ,geloof je ook nog in sinterklaas ai laat zich door de lucht verspeiden en niet door de vogels die zich daarin bevinden, hoe simpel kan het zijn

 • bankivahoen

  En ook door de lucht is niet uit te sluiten ! Maar je hoeft niet in klaas te geloven om te erkennen dat #6 keiharde waarheid is ! Niet door vogels die zich in de lucht bevinden ?? Doe je huiswerk beter en sla geen wartaal uit !

 • W Geverink

  De laatste kalkhoenenstallen die ik heb gezien stonden over de grens in Duitsland. Die stallen waren waren heel erg open en omdat het warm was stonden zelfs de deuren in de gevels open. Er was helemaal niks geen gaas of wat dan ook wat de wilde vogels stopte van naar binnen vliegen.

 • jordi 1455

  Sommige hier willen niet geloven dat dieren een belangrijke rol spelen bij het verspreiden van ziektes, neem als voorbeeld ratten, ratten dragen een hoop ziektes bij zich zoals hondsdolheid, de pest en ga nog maar zo door. Dieren zijn eigenlijk een gastheer voor ziektes en parasieten. Wie nu tegen de ophokplicht stemt is eigenlijk voor dat het weer uit de hand gaat lopen en dat er letterlijk doden gaan vallen. Met de ophokplicht willen een groep pluimveehouders een herhaling van de vorige vogelgriep te voorkomen.

 • gerjan slingenbergh

  En als de ratten over de uitloop vliegen wordt het helemaal een ramp.

 • Bekend bij de redactie

  Kalkoenen zijn magneten voor virussen, binnen of buiten maakt helemaal niets uit.

 • mwhjanssen5

  Juist kalkoenen kun je niet verglijken met overige kippen ze zijn overal veel vatbaarder voor, maar even ter verglijking er zijn veel minder dieren met uitloop in Nederland en toch komt een uitbraak bijna alleen maar voor bij die bedrijven, door uitloop tijdelijk te sluiten verlaag je wel degelijk de risico's toen alles nog in de kooi zat hadden we geen problemen met AI is dat dan puur geluk geweest ????

 • gerjan slingenbergh

  @mwhjanssen5 Kalkoenen en eenden zijn vatbaar voor hetzelfde virus als dat voor kippen. Dus als je beleid maakt om het virus in te dammen kun je niet om kalkoenen en eenden heen.Het ophokken van buitenlopende kippen tijdens de vogeltrek heeft geen enkel nut omdat de ziekte ook midden in de zomer uitbreekt. Het aantal uitbraken op binnen- en buitenlopende kippenbedrijven is even groot. Op korte termijn lijkt vaccineren de oplossing en op langere termijn kippen fokken die het virus kunnen overwinnen.

 • bankivahoen

  Duis gewoon de kippen altijd binnenhouden gerjan !

 • bankivahoen

  Moet zijn 'dus'.

 • l coumans

  of alleen s nachts de kippen los laten dan zien ze niks en kunnen ook niks vekeerds oppikken

 • jehanvankroaks

  Je moet dus echt wel een kronkel in je hoofd hebben om biologisch kippen te gaan houden, en er dan 100% van overtuigd zijn dat dan alle problemen ophouden te bestaan..... whoehahaha
  Excuus aan de serieuze biologische kippen houders die wel hun verstand gebruiken.

 • SVan Hoefs

  @bankivahoen stop eens met die kinderachtige reacties. Iedereen kan toch een tikfoutje maken?

 • bankivahoen

  Welke kinderachtige reacties,noem op dan kan ik er wat mee .

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.