Pluimveehouderij

Nieuws

Ministerie mag legbatterij ruimen

Den Haag - De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit mag legkippenbedrijven die dieren houden in legbatterijen leeghalen op kosten van de eigenaar. Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven besloten in een rechtszaak die was aangespannen door het legkippenbedrijf Awic in het Brabantse Venhorst.

Het bedrijf verzette zich bij de rechter tegen de last onder bestuursdwang, die door het ministerie van Economische Zaken was opgelegd. Het bedrijf stelt onder meer in financiële problemen te geraken als de legkippen worden verwijderd.

Het bedrijf meent ook gebruik te kunnen maken van de uitzondering voor verrijkte kooien.

Het ministerie zegt dat uit verschillende controles is gebleken dat er geen verrijkte kooien in de stal waren en dat er sprake was van een traditionele legbatterij. En ook op het moment dat de rechtszaak diende (21 maart) waren de kooien niet in overeenstemming met de regels voor verrijkte kooien.

De rechter zegt dat een financieel belang geen reden is om de door de overheid afgedwongen maatregel niet na te leven. Het bedrijf kan altijd achteraf een schadevergoeding eisen, als de maatregel ten onrechte is opgelegd, aldus de rechter. Het College van Beroep vindt dat het ministerie duidelijk heeft gemaakt dat het bedrijf geen beroep kan doen op uitzonderingsregels. Er is volgens de rechter geen reden de maatregel van het ministerie op te schorten.

Of registreer je om te kunnen reageren.