Pluimveehouderij

Nieuws

Herstel export pluimveevlees EU in februari

Brussel - De export van pluimveevlees door de Europese Unie lijkt zich te herstellen. In de maand februari exporteerde de Europese Unie 118.702 ton pluimveevlees naar derde landen. Dat is 3,1 procent minder dan in februari vorig jaar. De cijfers over januari waren veel slechter. In januari lag de export 14,3 procent onder het niveau van een jaar eerder. Een en ander blijkt uit de maandelijkse exportcijfers die de Europese Commissie publiceert.

Gerekend over de maanden januari en februari is de export 8,1 procent kleiner dan een jaar geleden over die zelfde periode.

Vooral de export naar Saoedi-Arabië loopt goed. Het land nam over januari en februari 25 procent meer vlees af van de EU dan vorig jaar. In totaal ging er 27.846 ton vlees heen. Zuid-Afrika is ook een belangrijke afnemer van Europees pluimveevlees. De export naar dat land krimpt echter wel en ligt op een niveau 23 procent lager dan een jaar geleden. Bovendien willen Zuid- Afrikaanse vleeskuikenhouders dat de import van vlees wordt afgeremd om hun eigen productie te beschermen.

De export naar Hongkong is met 33 procent gekrompen. In totaal ging er in januari en februari 20.273 ton vlees naar toe. Hongkong wordt ook vaak als toegangspoort naar de Chinese markt gebruikt. Het is dan ook nog niet in te schatten wat de gevolgen van de huidige H7N9 epidemie zullen zijn voor de export van Europees pluimveevlees naar Hongkong en eventueel China. Duidelijk is wel dat de Chinezen wantrouwen koesteren tegen het pluimveevlees van eigen bodem in verband met de H7N9 problemen.

Ook de export naar Rusland over de eerste twee maanden is kleiner. In totaal ging er 8 procent minder vlees heen dan in de zelfde periode vorig jaar. Rusland wil zijn eigen productie stimuleren.

Of registreer je om te kunnen reageren.