Pluimveehouderij

Nieuws 882 x bekeken

'Chinezen ziek zonder contact pluimvee'

Beijing - Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft gemeld dat een aantal Chinezen dat ziek zijn geworden door het H7N9-virus niet in contact zijn geweest met pluimvee.

Dat meldt persbureau Reuters. Hoe deze mensen dan wel ziek zijn geworden is niet duidelijk, maar de bevinding zou er op kunnen wijzen dat het virus mogelijk toch van mens op mens overdraagbaar is. De WHO onderzoekt momenteel twee gevallen waarbij mogelijk sprake is van mens op mens overdracht. Het betreft een echtpaar in Shanghai, waarvan de vrouw inmiddels is overleden en de man nog steeds ziek is. Een ander geval waarbij mogelijk overdracht is geweest van mens op mens betreft een zevenjarig meisje in Beijing waarbij ook een buurjongen besmet is.

Tot nog toe zijn in China zeventien mensen aan het virus overleden. Een onderzoeker van het China Disease Prevention and Control Centre (CDPCC) stelt dat zeker 40 procent van de besmette patiënten is geïnfecteerd zonder met pluimvee in contact te zijn geweest. De WHO denkt dat de besmettingen mogelijk ook kunnen zijn ontstaan door inademing van besmet stof. Ook een andere bron buiten de pluimveestapel is denkbaar. Een complicerende factor is ook de lange incubatietijd van twee weken. Een bezoek aan een pluimveemarkt leidt dan twee weken later tot ziektesymptomen.

De Chinese pluimveesector meldt zeker 1,6 miljard dollar (1,2 miljard euro) schade te hebben geleden sinds de ziekte twee weken geleden opdook.

Of registreer je om te kunnen reageren.